Наставникът на националния отбор на България по футбол Георги Дерменджиев даде обширно интервю за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Той говори за националния отбор, за емоциите след първата победа от повече от година насам, очакванията за мача с Унгария и ситуацията в Лудогорец и Левски.

"Като обстановка не е лека, имаме много тежка задача. Да направим, така че да класираме българския национален отбор за Европейско първенство. Още в самото начало казах, че този отбор има потенциал и аз вярвам в него. Като излезе жребия казах, че ние се насочваме към първия мач. Да направим всичко възможно да се възползваме от този шанс. Ако го преодолеем ще мислим за втория. Това ще бъде един голям имидж за българския футбол".

"Ние трябва да бъдем абсолютни реалисти. Това е един мач. Знаете, че Унгария като държава приема мачове на Европейското. Те ще направят всичко възможно, за да спечелят и първия, и втория мач евентуално. Трябва да разгледаме отбора на Унгария и да направим всичко възможно, за да бием".

"Сега вече няма нищо скрито. Започнали сме да го разглеждаме като отбор, като футболисти. Националните отбори ще бъдат запознати с отбора. Ще бъдем изрядни".

"В тези мачове няма фаворити. Този отбор, който влезе по-подготвен и психологически, и игрово ще победи. Домакинския фактор може да окаже влияние, защото предполагам, че ще има доста хора на стадиона и ще помогнат. Това са мачове, които се играят на резултат".

"Датата за контролата е насрочена за около 26 февруари".

„За мен е изключително е важен успехът над Чехия. Те са добър отбор. Аз много го исках. Беше необходимо за самите играчи. Мисля, че в навечерието на мача с Унгария това бе добре за нас. Нашите играчи много доволни и щастливи след мача. Имат по-големи възможности“.

„Има достатъчно време. Нека да отмине емоцията. Ще разговаряме може би в края на декември с Ивелин Попов“.

„Отразява се наистина. Трябва да играем отборно. Играчите го видяха срещу Чехия, трябва да си помагат и да играят на 100%. Аз съм доволен, че те го разбраха и започнаха да го прилагат“.

„Един мач се печели с игра. Работата с играчите е кратка. Важно е всеки от играчите да дава максималното от себе си“.

„Ще го коментираме с играчите. Подкрепата от публиката ще е помощ, а не задължение. Мачът се печели с игра. Трябва да намерим най-верния тон. Този мач нямо да влезе в полезрението на играчите, докато не мине първия“.

„Трябва да се тушира напрежението. Жребият е благоприятен. Поради тази причина трябва да бъдем уверени в себе си и да сме изключително разумни във воденето на играта“.

„Игровата форма е водеща, ще се съобразя с няколко компонента за този мач. Ще трябват опитни играчи, които знаят как да ги играят в такива срещи. Има такива играчи, които могат да го изиграят на ниво без психологически стрес“.

„Чета медиите. Решението обаче е абсолютно мое. Нека не ги коментираме като имена, ще бъдат тези момчета, които ще се раздадат и ще помогнат на Бългрия“.

„Нашия шампионат е доста колеблив таи година. Мислех, че ще е по-силен, но се очертават четири отбора, които да играят добър футбол“.

„Лудогорец водят, като се има предвид, че играят и в Лига Европа. Точките ще се увеличат, ако прескочат групите напрежението ще падне. Пожелавам им да излязат от груповата фаза“.

„Отборите, които са зад Лудогорец показват ниво, но се вижда разликата в класите“.

„Беше бурно когато бях в Левски. Сега има прогрес. И като ръководство и като игра. Феновете го заслужават. След година или две Левски ще се стабилизира още повече и ще бъдат конкурент за титлата. Ще вдигнат нивото“.

„Изключително отговорно е да си национален селекционер. Искам да оползотворя тази възможност. Ветровита позиция е. Всеки дава мнения, говори. На базата на това, което е в момента трябва да уважаваме отбора. Трябва да се обединим и да помогнем на играчите да бъдат спокойни“.

„Всеки има право да критикува. Всеки разбира от политика и футбол. Важно е да е градивна тази критика. Важен е резултатът“.

„Има благоразположени хора. Това ме задължава, защото българският футбол в момента не е на някакво ниво и, ако успеем да го направим българският фен ще бъде доволен да види националния си отбор на Европейско първенство. На всички ни се иска, добре е и за подрастващото поколение. Да не предизвикваме съдбата. Стъпка по стъпка ще видим какво ще направим“.

„Искам да е здраво семейството ми, българската нация да е здрава и сплотена. Да успеем март месец. Аз вярвам“, завърши Дерменджиев.

Цялото интервю с Георги Дерменджиев можете да видите във видеото.