Един от обичайните анализатори на DIEMA SPORT - Бойко Величков опита да разнищи и обобщи основните моменти около двата вризвни мача, които изминалият 8-и кръг на efbet Лига ни предложи.

По стечение на обстоятелствата и двете срещи завършиха при голови ремита. Насред "Лаута" Локомотив Пловдив стигна до 1:1 срещу намиращия се в трудна ситуация градски съперник Ботев. Ден по-късно ЦСКА успя да навакса изоставане от 2 гола, за да се добере до 2:2 срещу Левски.

За ЦСКА - Левски:

„Хората мога да бъдат доволни от това, което видяха. Друг е въпросът, че качеството на играта все още не отговаря на претенциите, които тези клубове имат предвид местата, които искат в Европа. За разлика от много от предните двубои тук не видяхме тактически надигравания и високо качество, но головете и частичният обрат остава в съзнанието ми впечатлението за интересен двубой. Положително, че двата отбора си отбелязаха 4 гола също е положително. Иначе става характерно в тези мачове да се допускат груби грешки в защита.”

„Футболистите на Левски не просто се прибраха, а дори влязоха в наказателното си поле. В големи периоди от втората част бяха вътре в наказателното си поле. Така получиха и втория гол. Вярно, че бяха и натикани там, но с лека ръка пропуснаха преднината си от два гола.”

„Силно обичаме и силно мразим, типично за нас. В моите очи истината е една – Люпко Петрович е много опитен треньор. Постигнал е такива неща във футбола, за които всички български треньори могат само да си мечтаят. Не знам дали наш треньор някога ще има шанс да играе за трофея в Шампионската лига, камо ли да го печеля. След това обаче идва динамиката в играта, която виждаме от водещите европейски отбори. Люпко Петрович изостава от тази динамика и това е видно за неговия тим. Това, че Люпко спечели точката, също е видно. Той има усета, опита, самочувствието да направи правилните смени. Той донесе точката на ЦСКА със смените, които предприе. Няма нужда от поляризации в гледищата относно неговото състояние като треньор. В крайна сметка в спорта и футбола нещата се измерват чрез резултати. Нека резултатите такива, каквито са, да говорят за представянето на даден отбор и даден треньор.

За Локо Пд – Ботев Пд:

„Заслужено Локо Пд беше определян като фаворит, защото играят много добър футбол. Самочувствието, натрупано с добрите резултати и доброто представяне в Европ, също оказват влияние. Локомотив е тим с динамика, с желание за успехи и това е видно. На другия полюс беше Ботев, влизайки в този двубой. Ботев не е същият отбор. Предишният наставник Николай Киров беше освободен за нулева година. В сравнение с играта по негово време, сегашната е като на юношески отбор – няма никаква класа в нея. Фактите са такива. Очаквахме дерби в истинския смисъл на думата, а то почти никога не завършва с победа за фаворита.”

„За Желко Петрович най-важната задача беше да не се загуби този двубой, още повече на „Лаута”. Ако това му е била целта, той я изпълни. Аз не виждам нищо лошо в това. От фенска гледна точка ще има недоволни ботевисти, че не са взели победата. Има обаче и психология, която ще изиграе своята роля в следващите кръгове. За Ботев беше важно да не загуби, първо заради факта, че е дерби, и, второ, защото е на чужд терен.”