Изпълнителният директор на Левски Павел Колев заяви, че в момента тимът не е готов да предложи чисто футболни аргументи, с които да преследва титлата и детронирането на Лудогорец. Шефът на „сините” беше категоричен, че в клуба предстоят „болезнени промени”, за да се промени статуквото, а към момента основната цел е класиране за Лига Европа.

След края на редовния сезон 2018/2019 Левски влиза в плейофите като трети във временното класиране и на 8 точки зад хегемона Лудогорец. Наскоро разградчани надиграха „сините” в пряк дуел с 2:0, в който Колев заяви, че истината за баланса на силите е проличала много ясно.

„За съжаление, през последните 10 години Левски, въпреки че е бил в борбата за титлата, така и не успя да я спечели и остана без трофей, което не е характерно за клуб от тази величина. От тази гледна точка, няма извинение, включително и за нас сега – новия мениджмънт на клуба. Ние сме длъжни да направим всичко възможно и да подредим така нещата, че Левски да е отново онзи отбор, който привържениците искат да виждат”, коментира бившият управленец от БФС в интервю пред агенция „БЛИЦ”.

„Левски игра срещу Лудогорец толкова, колкото му позволи съперникът. Въпреки всички приказки след трите поредни победи, че Левски се е върнал в битката за титлата, истината е, че Левски се върна в нея малко случайно и благодарение на факта, че основният конкурент и водач в класирането допусна загуба на точки. Когато обаче дойде мачът на истината, се видя, че отборът не е готов в момента да се противопостави на Лудогорец с аргументи на терена. Нуждаем се от болезнени промени, кардинални промени не само в съблекалнята, но и в начина, по който се управлява клубът, и в начина, по който е структурирана администрацията. Аз съм готов на такива промени. С тази цел съм дошъл в клуба – да направим промените заедно с всички, които сме там.”

„Ще бъдат създадени нови отдели, а други ще бъдат премахнати, за да може администрацията да бъде по-адекватна спрямо целите пред Левски в момента – съживяване и приоритизиране на юношеската академия и начина, по който се работи там. Колкото се може повече млади футболисти трябва да са готови за първия отбор, и то за мъжкия футбол. В същото време акцент трябва да се постави върху първия отбор, който с разумна трансферна политика да бъде подсилен така, че да се бори за титлата през следващия сезон.”

„Георги Дерменджиев и визията му за налагане на млади играчи? Истината е, че той заедно с опита е натрупал и една предпазливост. Може би е свикнал да действа внимателно в такива ситуации и предпочита – както казва народът –  три пъти да мери и след това да реже. От тази гледна точка мачовете, които Левски играе в момента, въпреки, че се създаде една моментна еуфория, че отборът има някакви други цели извън класиране за Лига Европа, което е най-реалната цел в момента, за Дерменджиев са изключително полезни за изпитването и опознаването на футболистите, за да види не само техните футболни, но и човешки качества като манталитет, сила на характера и психика. Дерменджиев спокойно би могъл да се справи, просто му е необходимо малко повече време, за да опознае играчите и поработи с младите, които сега тренират с първия отбор – това са 7 момчета от академията.”

„Не съжалявам за продажбата на Обертан, ако трябва да бъда честен. Причините са няколко. На първо място, присъствието му на терена носеше позитиви за Левски, но в никакъв случай не беше адекватно на това, което се очакваше от него. В крайна сметка с Обертан в състава Левски отпадна от Вадуц, което беше и остава едно от срамните петна в историята на Левски в евротурнирите. Впоследствие Левски отпадна и от турнира за Купата на България и завърши на 10 точки зад Лудогорец в края на календарната 2018 година.”

„Аз работих малко време с Обертан, само няколко дни. Според мен той не беше този лидер в съблекалнята, който се очакваше да бъде, включително и за младите футболисти. Поговорих си доста с Обертан пред заминаването му за Турция. Той е добро момче, но за съжаление е малко затворен. В тези разговори се помъчих да го убедя да излезе от тази черупка. Опитах да го убедя, че трябва да бъде естественият лидер в съблекалнята не само заради визитката, която има, но и заради това, което получава от клуба като обгрижване и заплата. Той се ангажира да го направи, но след като получи оферта от Турция, предпочете да си тръгне, което ми говори ясно, че в чисто психологически план Обертан нямаше как да се превърне в този централен обединител на съблекалнята, който искахме да имаме.”

„В тази връзка няма какво да се съжалява, включително и по бюджетни причини. За мен заплатата на Обертан е тотално неадекватна поне за българските условия. Заплатата му не е тайна, просто е трудна за изчисляване, тъй като се формираше от различни фактори и компоненти. Имаше заложени за плащане твърди суми и различни видове бонуси. Ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан трябваше да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, влезли в сила от началото на 2019 година, цифрата е между 95 хиляди и 100 хиляди лева на месец. За мен това е доста солидна сума за българските стандарти.”

„Черен списък” с ненужни футболисти няма. Има разговори, които сме водили с Георги Дерменджиев и неговия щаб. Има и футболисти, на които им изтичат договорите – това са Цветкович, Яблонски и Кабрал. Ще използваме паузата за националните отбори, за да анализираме ситуацията и да преценим с кои ще водим разговори за подновяване и на кои да бъде обяснено, че няма да се нуждаем от услугите им през следващия сезон.”

„Трансфери на Тодор Неделев и Мартин Минчев? Това са имена, които със сигурност предизвикват интерес. Ако кажа, че не сме ги обсъждали, ще излъжа. Факт е, че сме говорили с Дерменджиев за тези футболисти, но не и с клубовете. Все още не сме разговаряли с ръководствата на Ботев Пловдив и Черно море, с които първо трябва да се влезе в контакт. Мога да кажа, че в България се работи непрофесионално и непочтено от тази гледна точка, защото много често футболист, който има договор с даден клуб, бива потърсен инкогнито за разговори. Това е забранено от трансферния правилник на ФИФА.”

„Не гледаме само имената, за които ме питате. Има и други играчи от българското първенство, които предизвикват нашия интерес. На този етап конкретни имена по-добре да не споделям, защото това ще предизвика вълна от спекулации”, каза още Колев.