Макар да беше в ролята на фаворит и поставен при жребия за първия квалификационен кръг на Лига Европа, Левски изобщо няма как да е доволен от съперника, който му се падна. Това е третият в Словакия за миналия сезон Ружомберок. 

Причините за недоволството на "Герена" от съперника се крият в няколко тенденции, които не са от полза на родния гранд. Първата от тях е, че столичани тръгват много тежко в Европа в последните години и от 2011 г. насам имат само един елиминиран съперник - Сутиеска от Черна гора през 2017 г. 

Но за тази тенденция се говори отдавна, когато се касае за евроучастие на "сините". Другата притеснителна е трудната игра на отбора срещу съперници от Словакия. Досега Левски е имал четири пъти противник от тази държава и само веднъж е успявал да излезе краен победител. 

Това стана през 2006 г. по време на европриказката на отбора под ръководството на Станимир Стоилов. Тогава, през февруари, родният гранд успя да елиминира на 1/16-финалите на Купата на УЕФА Артмедия Петржалка с две победи и да намери място в 16-те най-добри на Европа, а впоследствие и до най-добрите 8. 

Преди това "сините" имат отпадане от Слован Братислава за КНК, а след това бяха елиминирани от Жилина и Спартак Търнава в Лига Европа. Активът на Левски от тези мачове е 3 победи, 2 равенства и 3 загуби, головата разлика е положителна - 9:8 за българите, но броят на елиминациите е категорично в полза на словаците. 

Освен това, още една притеснителна тенденция за българския участник е, че Ружомберок, колкото и скромно да е участието му в Европа, винаги побеждава първия си съперник в турнирите. Словаците са били част от континенталните надпревари на Европа три пъти преди настоящата година. 

През 2001 г. отстраняват Белшина (Беларус) за Купата на УЕФА, през 2006 г. елиминират шведския Юргорден в Шампионската лига, а през 2017 г. изхвърлят сръбския Войводина от Лига Европа. На колана на словаците е и скалпът на норвежкия Бран също през 2017 г., а са отпадали от френския Троа през 2001 г., ЦСКА Москва и Брюж през 2006 г. в две различни надпревари, както и Евертън през 2017 г.