9 юни 1999 година. 18-годишен юноша от Дряново пристига в Левски по изричното настояване на Наско Сираков. Станислав Генчев е сравнително неочакван трансфер във водения тогава от Ангел Станков отбор, но самият футболист признава, че на подобно предложение трудно може да се откаже.

Може би тогава имах известна доза шанс, защото когато бях на 17 години, Балканиадата за моята възраст за националните отбори се провеждаше в Търново - Сивлиево и аз играех тогава във В група в отбора на Дебелец. И тогава направихме една приятелска среща срещу националния отбор на моите набори и аз се представих изключително силно. Тогавашният селекционер Иво Котев на юношеския националния отбор ме покани на следващия лагер сбор, където се селектираха около 50 деца и от тях избраха 18, които да останат в групата за националния отбор. Там също се представих доста силно и дойдоха оферти от ЦСКА, от Левски и от Литекс за мен, въпреки че играех във В група. Аз избрах да премина в отбора на Левски, тъй като лично Наско Сираков тогава дойде в Дряново, намери ме къде живея и каза, че иска да подпиша договор с Левски. За мен това беше достатъчно. Отборът, който най-много ме искаше, подписах с него“, разказа Станислав Генчев за „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT.

Дряновецът тогава остава следа в клуба. Но днес пристига като треньор на „синия“ тим. Задачата пред него сега е много по-различна.

Станислав Генчев направи впечатляващ сезон с Крумовград, който показа на какво е способен треньорът, защото лошото начало с Ботев Пловдив накара много от футболните анализатори да поставят под съмнение качествата на младия специалист. А Генчев не си губи времето.

Като треньор, естествено, винаги съм мечтал и желал да застана начело на Левски. Това е, може да се кажа, една моя сбъдната мечта. Но от тук нататък отговорността, както казах, е изключително голяма. Работата, която ни предстои, е изключително сериозна“, сподели на първата си пресконференция като наставник на Левски Генчев.

Той не се притесни да каже, че иска и ще има главна роля в трансферите, а подкрепата от ръководството е ключова. Самият Данил Боримиров гарантира, че новият наставник ще получи необходимото време, за да покаже качествата си.

Още за Станислав Генчев, неговия път до Левски, какво и какво му предстои, можете да видите в материала на Филип Боков.