Валентин Захариев бе част от щаба на Станимир Стоилов по време на "Синята приказка". Той бе наставник на вратарите в тима в историческите мачове на Левски в Шампионска лига и Купата на УЕФА. Според него клубът не трябва да взима опитен страж през лятото, защото не бива да бъдат зачерквани с лека ръка Пламен Андреев и Иван Андонов. Специалистът си пожела феновете да застанат зад двамата таланти вместо да ги обвиняват за загубите от Лудогорец и ЦСКА. Захата, както го наричат всички, се върна и назад във времето, признавайки, че носи вина за това Ники Михайлов да си тръгне много млад от "Герена".
 
"Иван Андонов го познавам от много малък. Даже, когато беше на 15 години, го взимах да тренира при мъжете. Знам качествата му и потенциала. Знам какво му е сега. При първото попадение беше пусната дълга топка зад гърба на защитниците на Левски. Андонов беше заел много добра, изчаквателна, позиция в наказателното поле. Топката беше в Кордоба, който я гърдира, а зад него бе Каранга. Иван очакваше или да му подадат, или Кордоба да изчисти в тъч. Хосе с жест подсказа на Андонов да излезе и да избие, но докато това се случи....Иван беше закъснял. Минаха секунда или две. Затова трябваше да я поеме топката. Но вече се бе появил и Фаетон, който го натисна и хитро го затвори. Пред Андонов нямаше друга опция освен да изрита топката...И тя се озова в Хайнц, който с безупречно изпълнение вкара гол. Колкото е вратарска грешката, толкова е и на Кордоба.
 
Неписан закон е, че когато има единоборство между защитник и нападател, вратарят няма право да излиза и изчаква развръзката от тази битка. В този имаше още пет или шест такива ситуации, в които Андонов остана на вратата и спаси. Те са идентични с тази при гола. Нападателите на ЦСКА излизат на скорост и от границата на наказателното поле шутират.
 
При втория гол играч на ЦСКА шутира от границата на наказателното поле. Хубав удар по земя и със сила. Топката тупна на ждроб пред ръцете на Иван и единственото правилно, което може да направи, бе да я изчисти настрани. Той това и стори, но топката попадна в Каранга, който вкара за 2:0. ЦСКА бяха много по-агресивни в този мач и затова спечелиха. Левски играят с висока защита точно, както искат феновете. Множество атаки, които водят до изтеглянето на бранителите напред. Така се се получава огромна дупка между вратарят и тях. При това положение стражът невинаги може да се намеси добре. Два или три пъти може да излезе и да я изчисти, но има и ситуации, в които е закъснял и няма как. Или трябва да си изкара червен картон, или да допусне гол. Независимо кой е вратар. Иван го оправдавам за този гол. Това, че му е първи мач, не е лошо. Изпадал съм в такива ситуации", обясни пред "Мач Телеграф" специалистът. 
 
Преди много години в Левски също имаше подобна ситуация, когато Захариев трябваше да избира между младите Николай Михайлов и Божидар Митрев.
 
"Беше преди мач с Черно море. Сутринта казах на Мъри, че е по-добре да пази Митрев, но преди срещата си промених мнението, защото Михайлов бе пазил в официални двубои, след като му се наложи да смени контузения Георги Петков, а след това направи фантастичен мач срещу Оксер. Решението ми се оказа грешка, защото Ники сгреши и завършихме 1:1. А четири дни по-късно дойде и прословутата му грешка с Вердер. Това коства мястото на Михайлов в Левски и аз имам вина", призна Захариев.