Полузащитникът на Лудогорец Якуб Пьотровски бе избран за "Футболист на футболистите" за сезон 2023/2024 в анкетата на Асоциацията на българските футболисти (АБФ). Единственото по рода си у нас допитване се проведе за 23-та поредна година и в него гласуваха всички футболисти от efbet Лига и Втора лига - българи и чужденци.
 
Анкетата се състои от три основни раздела: Футболист на футболистите, най-добър млад футболист и най-добър треньор.
 
Якуб Пьотровски бе избран за безспорен №1 при "Футболист на футболистите". 26-годишният поляк изпревари голмайстора на Крумовград Александър Колев, който зае второ място, а третата позиция е за капитана на Ботев (Пд) Ивелин Попов.
 
За най-добър млад футболист тази година бе избран нападателят на Левски Марин Петков. Той бе предпочетен пред игралия за Хебър и Ботев (Пд) Георги Николов, а трети се нареди защитникът на ЦСКА-София Християн Петров. Любопитното е, че бранителят на „армейците“ зае същата позиция в тази категория и в миналогодишното издание на анкетата.
 
За най-добър треньор на първенството футболистите определиха наставника на Черно море - Илиан Илиев. Втори е спечелилият титлата с Лудогорец Георги Дерменджиев, а третото място заслужи треньорът на Ботев Пд - Душан Керкез.
 
Националният селекционер Илиан Илиев печели за четвърти път авторитетното отличие, след като бе №1 за сезон 2009/2010 като треньор на Берое и сезони 2018/2019 и 2022/2023 начело на Черно море.
 
Състезателките от Женската футболна лига избраха за девети пореден път най-добрата футболистка за сезона.
 
Номер едно при дамите е Полина Ръсина от НСА, следвана от Николета Бойчева (Локомотив Стара Загора) и Ивет Василева (ЛП Суперспорт).
 
Победителите в анкетата ще бъдат наградени от Асоциацията на българските футболисти в началото на новия сезон.
 
Резултати от 23-ото издание на анкетата "Футболист на футболистите":
 
Футболист на Футболистите
 
1. Якуб Пьотровски (Лудогорец)
 
2. Александър Колев (Крумовград)
 
3. Ивелин Попов (Ботев Пд)
 
 
Най-добър млад футболист
 
1. Марин Петков (Левски)
 
2. Георги Николов (Хебър/Ботев Пд)
 
3. Християн Петров (ЦСКА)
 
 
Най-добър треньор
 
1. Илиан Илиев (Черно море)
 
2. Георги Дерменджиев (Лудогорец)
 
3. Душан Керкез (Ботев Пд)
 
 
Най-добра футболистка:
 
1. Полина Ръсина (НСА)
 
2. Николета Бойчева (Локомотив СтЗ)
 
3. Ивет Василева (ЛП Суперспорт)