Валери Домовчийски е едно от откритията на Станимир Стоилов по време на първия му престой в Левски. Нападателят, който в момента е част от Марица, говори пред Gong.bg преди финала за SESAME Купа на България срещу ЦСКА. Той вече има победа над „червените” в подобен сблъсък. През 2005 година „сините” бият с 2:1, а Домовчийски вкарва един от головете за своя отбор.

Кой е най-яркият ти спомен от финалите, които си играл с екипа на Левски?

- През 2005 година победихме ЦСКА във финала и вдигнахме Купата. Това е може би най-яркият ми спомен. Победихме ги 2:1. Тогава вкарах втория гол в мача.

Как се печели финал срещу ЦСКА?

- Трудно се печели финал, без значение от съперника. Още повече срещу ЦСКА. Знаете и виждате каква е еуфорията, всички искат да победят. Има напрежение. Рецепта няма. По-добрият ще победи, който е по-спокоен, който има повече повече желание и късмет, ще спечели финала.

Какви са твоите очаквания за финала през тази година?

- Надявам се моят отбор да победи. Няма да е никак лесно.

Стъпи ли Левски на правия път след завръщането на Станимир Стоилов?

- Определено нивото се вдигна. Всички го виждат. Левски отново побеждава, играе добър футбол. Има доста млади момчета, българи в състава. Надявам се тепърва да се развива отборът. Оптимист съм. Виждам еуфорията и обичта на феновете. Мисля, че Левски е на правилния път.

Антон Узунов
77 снимки

През 2005 година тази купа, която тогава спечелихте, като че ли даде началото на „Синята приказка” на Станимир Стоилов. Виждаш ли сега нещо подобно и евентуална победа в неделя да бъде началото на нова приказка при Мъри?

- Щом г-н Стоилов е начело на отбора, всичко е възможно. Той постави едно начало на такава. Сигурен съм, че нещата в клуба ще се подобряват.

Цялата тази еуфория и фактът, че толкова години Левски е без трофей, могат ли да стъписат по някакъв начин играчите преди големия мач?

- Неминуемо всички жадуват и очакват Левски да спечели купа. Има голяма еуфория. Със сигурност ще има някакво напрежение във футболистите. Те трябва да бъдат концентрирани единствено върху мача. Вече имаме няколко загубени финала, но това не трябва да им влияе по никакъв начин. Мач като мач. Трябва да излязат и просто да играят, както могат във финала.

Кои са силните страни на двата отбора?

- Левски показва много добри игри в последно време. Имат много добър отбор. Силната страна е духът на Левски и това, че играят като отбор – задружно. ЦСКА е малко колеблив през този сезон. Все пак обаче говорим за ЦСКА, а и е финал, винаги могат да изненадат противника. Имат добри нападатели. Това за мен е тяхната силна страна – нападението.

Станимир Стоилов ли е големият коз за Левски? Как виждаш треньорската битка между него и Алън Пардю?

- Треньорска битка аз не виждам. Колко мача вече Алън Пардю води ЦСКА, не мога да кажа нищо за него. За това как води български отбор. Станимир Стоилов го познавам. Не мога да кажа, че ще има някаква треньорска битка. Всеки ще даде максимума от себе си, за да зарадва своите фенове. Надявам се това да бъдат феновете на Левски.

Билал Бари е критикуван, че не е толкова резултатен, колкото се очаква от него. Какво е мнението ти за него?

- Очакванията за нападател на Левски са винаги големи. Щом г-н Стоилов му е гласувал доверие той да води атаката, значи е способен във всеки един момент да донесе победата, макар и да не е толкова резултатен.

Антон Узунов
50 снимки

При първия престой на Стоилов в Левски нямаше изявен голмайстор, като не се знаеше от кой футболист ще дойде опасността и ще вкара. Като че ли и сега е така?

- Точно така е. Това ме радва, че виждам Левски като отбор и като игра, че е едно цяло. Радостен съм, защото се разчита на колектива и отборния дух. Всеки по всяко време може да реши мача.

Виждаш ли в отбора млади футболисти, които да тръгнат по твоя път?

- Има млади футболисти, които се включват доста добре в отбора. Иска ми се Марин Петков и Илиян Стефанов да успеят да вкарат в неделя.

Кое е най-ценното, което научи от Станимир Стоилов?

- Той ми даде път във футбола, качи ме в първия отбор. Много неща съм научил от него. Най-важното е да бъдеш себе си, да се раздаваш всеки ден на тренировка и да не се главозамайваш, защото ще те свали много бързо на земята.

LAP.bg
100 снимки

Като че ли една загуба във финала надали ще спре Левски по пътя, по който е тръгнал?

- Да, дори да загуби Левски няма спиране. Феновете го показват, дори и след толкова загубени финали, както и финансови проблеми. Феновете на Левски винаги са на ниво, на първо място. Не виждам проблем Левски дори да загуби финала да продължи по своя път на развитие.

Каква е прогнозата ти за финала?

- Надявам се Марин Петков и Илиян Стефанов да отбележат гол и да победим с 2:1.