Школата на Левски отново запазна престижна позиция в класацията на клубовете, които имат най-много собствени играчи, състезаващи се в топ-първенствата на Европа. Нашата efbet Лига попада в първите 31-о първенства на континента, което я включва в групата на изследваните. Школата на Левски пък е единствена в този анализ от българските. Ранглистата на CIES Football Observatory, отново е разделена на две. В едната попадат клубовете, които имат най-много играчи в първите 31 първенства на Стария континент, където е и България.

Другата ранглиста е за клубовете са от първенствата в топ 5 и произвеждат играчи само за топ 5. Както и миналата година, във второто подреждане при богатите и силните, начело е Реал (Мадрид). Но вече с повече играчи- и докато миналата година школата на Белия балет е създала 36 футболисти, играещи в първенствата от топ 5, сега те са 39. На 2-о място е Барселона с 34, колкото са били и миналата година, а на трета позиция е френският Олимпик (Лион) с 30 или минус пет в сравнение с миналия сезон.

Както си личи от калкулацията, Барселона и Олимпик (Лион) са разменили местата си. В ранглистата, която обхваща първите 31 страни в листата на УЕФА, има нов лидер. И докато през миналата година най-продуктивната школа беше тази на Аякс (Амстердам), вече води Партизан (Белград, Сърбия). 75 футболисти, които са излезли от академията на "гробарите" от сръбската столица, играят в първите дивизии във водещите 31 първенства- преди година са били 69 футболисти от школата на Партизан.

Втори е Аякс със 72-а играчи от академията и по различни отбори, а трети Спортинг (Лисабон) с 63. Следват Динамо (Киев, Украйна) с 62, Динамо (Загреб) с 60 и Цървена звезда (Белград, Сърбия) с 59. Левски е на 24-о място с 36 футболиста, но с двама по-малко от миналата година. Точно пред Левски е школата на Арсенал, а веднага след столичани е Челси. Реално "сините" запазват позицията си от 2018-а година, когато са делили 22-25 място с отборите на Монако (Франция), Манчестър Юнайтед и Андерлехт (Белгия). В класацията попадат футболисти, които са били в една школа поне 3 години между 12-и и 19-годишна възраст.