Поредното доказателство, че спортът е едно от малкото неща на този свят, които умеят да прекосяват всяка една граница, напук на логиката, идва от историята за силата на духа сбъднатите мечти.

Главни герои в този сюжет са бразилският младеж с аутизъм Роджър, който живее в Канада, нашият сънародник Иван Черкезов, който подпомага адаптирането на Роджър и неговото семейство в Калгари, както и част от футболистите на Левски.

Да съпреживяваш, да гориш с всяка победа и загуба, емоции познати само единствено на тези, които с гордост се наричат фенове. Каква може да свърже Канада, Бразилия и България? Оказва се любовта към Левски.

В Калгари един наш сънародник, който определя себе си като левскар по рождение, работи с деца и младежи със специални нужди и неочаквано открива, че именно привързаността към любимия отбор, е това, което ще го свърже завинаги с Роджър и неговото семейство.

„Чух от семейството, че те много обичат да гледат футбол, но вкъщи предвид от обстоятелствата с тяхното дете е невъзможно да гледат футбол със звук. Тогава аз сложих в програмата като част от неговата терапия да гледаме мачове без звук. Стара така, един от тези мачове беше на Левски с Айнтрахт. Всички знаем какво се случи в края на мача. Аз също не си удържах емоциите и тогава момчето ме прогледна и видя, че по израза на лицето ми аз изпитвам някакви щастливи емоции и въпреки притеснението ми, че тази спонтанност би могла да го ескалира, той всъщност се зарадва. Споделих това с баща му и те започнаха да гледат и в дома му мачове с вече мъничко звук“, сподели за DIEMA SPORT Иван Чекрезов.

„Видях във Фейсбук видео с Уелтън на Герена. Той тичаше, едно момиченце му подри картина с бразилското знаме и надпис на португалски. Аз пратих това видео на семейството, те ми преведоха текста и всъщност казаха ми, че това е отколешна бразилска традиция - деца да ходят на стадиона и да подаряват на любимите си футболисти нещо, което самите те са нарисували, като в замяна футболистите им дават фланелката си. Реших и ние да направим същото“, разказа още Черкезов.

„Това беше силно емоционален момент да видят, че на 8400 км от тук има един стадион в България, на който се веят бразилски знамена. Понеже, този младеж много обича да рисува. Аз му предложих да направи колаж с тогава играещите бразилци в Левски“, продължи Иван Черкезов.

Как обаче продължава тази сбъдната мечта? И как фланелка с подписите на Цунами, Рикардиньо и Фабио Лима стига до Канада? Вижте във видеото.