ЦСКА спечели с 2:0 голямото неделно дерби срещу Левски от 28-ия кръг на родната efbet Лига. „Червените“ се оказаха по-смелият отбор в това дерби и след две лоши неточности в защитата на „сините“ стигнаха до чистия успех пред повече от 30 хиляди души на „Васил Левски“.

Големите герой за ЦСКА бяха Тобиас Хайнц (61) и Фернандо Каранга (77), след като и двата им гола дойдоха през вторите 45 минути игра в столичното дерби. Трвеожен факт за символичните домакини беше, че в хода на целия мач те оптравиха едва четири удара към вратата, пазена от Густаво Бусато, но нито един от тях не беше в очертанията ѝ. Същевременно "червените" завършиха дуела с 14 удара, 8 от тях точни.

Срещата беше белязана от френетична атмосфера по трибуните, където обаче се разразиха и доста грозни сцени на няколко пъти. Фенове на двата отбора почти не спряха да се обстрелват с ракети, като дори дете от Сектор „А“ пострада и беше отведено от стадиона с линейка. По-късно пък фенове от Сектор "Б" на Левски се насочиха към Сектор "А", след което се случи доста сериозен бой между привърженици на "сините". След кракто време ситуацията се успокои.

Така, Левски вече е в серия от две поредни загуби в шампионата, след като преди броени дни падна с унизителното 1:5 от шампиона Лудогорец Разград. ЦСКА е с актив от 60 точки и заема вече второто място, на две пред третия Черно море, ала варненци имат мач пасив, който трябва да се изиграе в понеделник. Левски остана чевтърти и е с 51 пунта, на една пред петия Локомотив Пловдив, който може да задмине столичани след изиграването на този кръг.

Левски vs ЦСКА

източник: sofascore.com


start-photo.bg
42 снимки

Николай Костов постави двама централни бранители сред титулярите, като там местата заеха Хосе Кордоба и Келиан ван дер Каап. Като десен бек се подвизава Кристиан Димитров. На вратата е младокът Иван Андонов, който замени крайно неубедителния в последно време Пламен Андреев, след като и Николай Михайлов е извън групата.

ЦСКА започна с Браян Кордоба и Енес Махмутович в защита, а Юрген Матей бе с капитанската лента. Нападението бешее водено от Фернандо Каранга, който беше подпомаган от Скаршем, Линдсет и Тобиас Хайнц.

Още във втората минута Келиан ван дер Каап получи медицинска помощ след въздушен сблъсък с Матиас Фаетон. Седем след това Рикардиньо беше изведен с дълъг пас вдясно, а Густаво Бусато излезе да пресича. Стражът го стори, но оголи вратата си и бразилският нападател на Левски хвърли топката към Евертон Бала. Той взе топката пред бранител на ЦСКА и шутира от твърде малък ъгъл и играта бе подновена с аут. След кратко забавяне играта беше подновена. Матиас Фаетон от ЦСКА се понесе мощно по лявото крило и елиминира опеката на Кристиян Димитров. Той центрира остро към Каранга, но Иван Андонов излезе да пресича. Стражът го стори, но не достатъчно убедително, но в крайна сметка бразилският нападател на символичните гости не успя да нанесе фатален за "сините" завършващ изстрел.

Символичните гости реализираха попадение, което беше отменено. Тобиас Хайнц центрира доста добре от свободен удар, а Джонатан Линдсет се извиси и опита да стреля с глава. Той го стори, но в последствие игра с ръка, след което топката влезе във вратата на Левски и след консултация с ВАР голът беше отменен.

120 секунди след това Патрик-Габриел Галчев влезе в наказателното на ЦСКА, но се поколеба как да действа. След това Бусато излезе и с шпагат влезе в краката за топката, а крайният бранител на Левски се строполи на терена. Реферите взеха решение, че в тази ситуация няма очевидна и явна грешка на съдията и играта продължи.

Две след това Евертон Бала имаше отличен шанс за диагонален шут отляво, но бразилският техничар пое изключително лошо топката, което спомогна на Бусато да скъси ъгъла и да спаси. В 21-ата Джонатан Линдсет изведе фантастично Фернандо Каранга, който остана "очи в очи" с Иван Андонов. Младият вратар показа страхотен усет и пресече удара на бразилеца.

100 снимки

В 24-ата минута Фернандо Каранга можеше да накаже много лоша грешка от Димитров. Бразилецът догони спорен пас от бранителя, а Иван Андонов излезе и с шпагат опита да блокира №9 от ЦСКА. Реферът Драгомир Драганов вдигна жълт картон на младия вратар на Левски. Последва удар на Тобиас Хайнц от фал, но стената на Левски скочи и блокира в тъч.

Десет преди края на първото полувреме Тобиас Хайнц показа добра визия и изведе в полето на Левски Фернандо Каранга. Бразилецът стреля от много малък ъгъл, но Андонов с крак блокира. В 38-ата Матиас Фаетон надигра с лекота Галчев с финт надясно и стреля от средна дистанция, но ударът не представлляваше проблем за Андонов.

Двата състава започнаха второто полувреме с малко по-позиционна игра и скоростта не беше толкова сериозна, както се случи през първата част. Седем след подновяването Матиас Фаетон атакува спорна топка, към която се втурнаха Келиан ван дер Каап и Кристиян Димитров. Вторият тръгна да чисти встрани, а нидерландският бранител искаше да поеме с глава, като кракът на българина се озова доста сериозно в лицето на Ван дер Каап. Именно заради това бранителят няколко минути получаваше лекарска помощ след действието на неговия съиграч.

В 57-ата минута Джавад Ел Джемили тръгна отляво и елиминира с лекота Браян Кордоба, Енес Махмутович. Накрая на земята се озова и Юрген Матей при техниката на мароканеца с испански паспорт. Ел Джемили шутира с десния крак, но прекалено слабо и топката отиде аут. 

Топката беше пратена полето на Левски, а Хосе Кордоба и Иван Андонов бяха притеснени от Каранга. Вратарят се забави с обработването и Матиас Фаетон го атакува, след което кълбото се озова в Тобиас Хайнц. Норвежецът показа страхотна техника и прехвърли всички футболисти, за да даде аванс на "червените" - 1:0.

След попадението множество предмети и ракети от сектор "А" на "Васил Левски" полетяха към скамейката на ЦСКА от привържениците на Левски. Символичните гости имаха изключителна възможност да удвоят своя актив минути след реализирания гол. Джонатн Линдсет полчу пас зад гърба на "синята" защита и се озова срещу Иван Андонов. Халфът шутира ниско, но Иван Андонов този път реагира добре и спаси удара.

Двадесетина минути преди края на редовното време се разразиха големи безредици в Сектор "А". Фенове на Левски тръгнахада нахлуват на пистата и успяха, след което трябваше да се наложи намеса от полицията и охранителната фирма. Полицията реагира със спрей към агресивните привърженици и след кратко време обстановката се поуспокои.

94 снимки

В 73-ата минута "червените" отново застрашиха вратата на Левски, а Хайнц даде прострелен пас към Линдсет, който обаче не нанесе завършващ изстрел. В 78-ата минута Тобиас Хайнц изведе страхотно Улаус Скаршем в наказателното поле на Левски за пореден път. "Синята" защита отново не се справи с тези "червени" набези и Скаршем стреля с десния крак. Андонов боксира встрани, но прави в краката на Фернандо Каранга, който от няколко метра нямаше как да сгреши - 2:0.

В добавеното време Левски тръгна да атакува и да търси гол, но ЦСКА организира бърза контраатака, която завърши в страничния стълб. Джонатан Линдсет тръгна отдясно и даде успореден пас към резервата Асприля. Колумбиецът шутира по земята, но уцели десния страничен стълб на вратата, пазена от Андонов.

FT  / ЛЕВСКИ - ЦСКА 0:2

0:1 Хайнц 61', 0:2 Каранга 77'

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

ВАР: Георги Кабаков (Пловдив)

Стадион: "Васил Левски" (София)

Левски: 99. Иван Андонов - 5. Келиан ван дер Каап, 50. Кристиан Димитров, 33. Хосе Кордоба, 6. Цунами (К) - 8. Карлос Охене, 23. Патрик Мислович, 11. Джавад Ел Джемили - 22. Патрик-Габриел Галчев, 9. Рикардиньо, 17. Евертон

Резерви: 1. Пламен Андреев, 16. Преслав Бачев, 19. Билал Бари, 20. Асен Чандъров, 24. Хоакин Фернандес, 27. Борислав Рупанов, 97. Асими Фадига

Треньор: Николай Костов

ЦСКА: 1. Густаво Бусато – 2. Юрген Матей, 13. Браян Кордоба, 22. Енес Махмутович, 15. Тибо Вион – 26. Марселино Кареасо, 10. Джонатан Линдсет, 7. Улаус Скаршем, 14. Тобиас Хайнц – 11. Матиас Фаетон, 9. Фернандо Каранга

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 5. Брадли Де Нойер, 16. Георги Чорбаджийски, 30. Данило Асприля, 17. Емануел Шакич, 23. Илиан Антонов, 4. Мено Кох, 3. Сайней Санянг, 8. Станислав Шопов

Треньор: Нестор Ел Маестро