През изминалото лято феновете на Левски изживяха емоции от едната крайност до другата. Те страдаха в разгара на жегите, отборът им не играеше нищо и отпадна рано-рано от Лига Европа. Но малко по-късно оптимизмът се завърна на "Герена". 

Със себе си го донесе италианският специалист Делио Роси. Той се превърна в малката светлинка, която феновете видяха в края на тунела и се хванаха за него в търсене на излизане от тежката ситуация в началото на сезона. 

И постепенното им завръщане на стадиона го доказа. Те пълнеха все повече и повече "Герена" в първите двубои под ръководството на италианеца, за да се види, че му гласуват кредит на доверие. 

Роси: Лудогорец е по-добрият отбор, заслужено спечели

Но дойде и лъкатушенето в резултатите, което сега доведе и до призиви за оставката на италианеца. Които, трябва да отбележим, са крайно неразумни. Дали вбесени от лошия резултат и постната продукция в мача с Лудогорец в Разград, но част от привържениците вече се обявиха срещу именития специалист, засега само в социалните мрежи. 

Не им харесвала играта на Левски... Да, в Разград "сините" бяха далеч от това, което би трябвало да покажат. От организираната им досега игра нямаше и помен. Грешките бяха в повече, нещо което при Делио Роси досега беше рядкост.

Лудогорец продължи добрата серия и срещу Левски, дръпна здраво на "сините"

Но трябва да се отбележи, че те играха срещу отбора, който седем години е изграждан, за да доминира по такъв начин и да няма никаква конкуренция у нас. Докато левскарите на практика имат само няколко мача заедно в този състав.

Да, те паднаха. Но паднаха от същия този отбор, който беше обезличен на "Герена" от същия този треньор преди малко повече от месец. Тогава пак продукцията в нападение беше постна, но просто грешките в защита бяха неутрализирани. И накрая всичко можеше да приключи със скалпа на "орлите" на колана на Роси, но Ренан извади невероятен удар на Вутов. 

Хубав или лош, това е новият стил на Левски. Организация, свеждане на грешките до минимум и търсене на своя шанс в атака, макар ако трябва и в по-редки случаи. Да, зрелището и красотата в играта, така характерни в исторически план за Левски, отсъстват. Но в крайна сметка феновете да се запитат какво искат да виждат - ефективен или ефектен отбор?

Защото ако искат второто, гледахме какво се случи само миналия сезон. Интересно, че когато "сините" играха защитно при Люпко Петрович предишната есен, никой не казваше гък срещу именития специалист. 

Наследниците му опитаха да обърнат тенденцията и да заиграят атакуващо, но се видя какво се получи - в завършека на миналия сезон Левски приличаше на разграден двор, печелеше твърде рядко, за малко дори да се размине и с Европа. 

Какви трагедии бяха сътворени върху този състав, можеше да се види в мача с Хайдук на "Герена". И там нападението беше ялово, вкара един случаен гол, а в защита "сините" бяха истинска трагедия. И се отърваха "само" с 1:2. Точно тази трагедия опита да оправи Роси. 

Италианецът, типично в свой стил, заздрави отбраната, намали до минимум грешките и оттам-нататък се чака работата му в атака. Интересно как фейсбук-специалистите започнаха да се взират в слабата игра в атака при Роси, а трагедията в предни редици при Николай Митов беше подминавана. Същите тези футболисти бяха ялови в атака и при предишния наставник в началото на сезона, и при италианеца. Как в такъв случай, с няколко мача при новия наставник, това да бъде променено? 

Истината е, че на специалист от ранга на Делио Роси трябва да се даде задължително още време. При това още много време. Не трябва да се повтаря грешката със Славиша Йоканович, който със сигурност беше най-качественият чужденец идвал да работи у нас в последните години.

Но не получи възможност да развие идеите си и беше изгонен при първата поредица слаби резултати. И видяхме впоследствие как Левски рухна. Ако на "Герена" не искат това да се повтаря, трябва да оставят треньора си и да не се поддават на натиск от хора, които едва ли са стъпвали повече от веднъж-два пъти на стадиона. 

Той задължително трябва да получи време да изкара зимната подготовка, ако успее след това да изведе Левски до трофей - добре, но със сигурност трябва да остане и за евротурнирите. Чак след това може да бъде оценяван адекватно. И ако едва тогава резултатите липсват, може да му се потърси сметка. Но след няколко мача начело на "сините", без проведена подготовка и с огромна работа по обезвреждане на проблемите, завещани му от предшествениците, няма как да се искат резултати сега. Просто няма.