Левски определено се падна срещу тотално непознат съперник в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Черногорският Сутиеска е сред грандовете в родината си, но у нас със сигурност не е познат. 

Треньорът на Сутиеска: Започваме да разучаваме Левски

Победителят от тази среща ще се изправи срещу хърватския гранд Хайдук Сплит. Затова е интересно, че ако иска да стигне до битка с тима от Адриатическото крайбрежие, българският тим трябва да елиминира отбор, който е носил същото име, макар и преди близо век. 

Боримиров: Трябва да подходим максимално сериозно

Сутиеска е носил името Хайдук между 1927 и 1930 г., но това е далеч в миналото. А настоящето не е пълно с успехите, на които може би феновете се надяват, поне на международната сцена. Това ще бъде едва петото участие на тима в Европа, ако изключим вече несъществуващия турнир Интертото. 

Люпко от Виетнам: Левски има шанс в Европа

И ако не броим въпросното Интертото, Сутиеска все още не е елиминирал съперник в Европа. Тимът от Никшич има общо осем мача на сметката си в турнирите, по четири в Лига Европа и Шампионската лига. 

Вижте жребия на всички български отбори в Европа

От тях е спечелил само един, завършил е наравно два пъти и е записал пет загуби. Головата разлика е 5:17, а единствената победа е записана срещу унгарския Дебрецен през 2015 г., но тя е почетна, след като преди това е записано поражение с 0:3. Сутиеска бие в реванша с 2:0 в Шампионската лига и отпада. 

Левски срещу Хайдук, ако мине Сутиеска

Освен Дебрецен, черногорците са се изправяли два пъти срещу молдовския Шериф Тираспол, като от него имат три поражения с общ резултат 0:10 и едно равенство 1:1. Първото участие на тима в Европа е срещу несъществуващия вече беларуски Партизан Минск, като през 2009 г. е отстранен след поражение с 1:2 и равенство 1:1. 

"Сините" от Черна гора на пътя на Левски в ЛЕ

Разбира се, в последните години Левски е срещал доста такива отбори и им помогна да пренапишат историята си, така че Николай Митов и компания въобще не трябва да подценяват съперника си. Особено като се има предвид, че не са отстранявали съперник в Европа от 2010 г. насам...

Буш: Само Левски! Ще се зарадвам, ако вкарам на ЦСКА

Иначе тимът на Сутиеска е съставен изцяло от местни кадри, като единствените чужденци са сърби. Но Черна гора и Сърбия бяха една държава до преди малко повече от едно десетилетие и това не е странно.