От Левски имаха още един повод да се съберат около торта. Вчера треньорът Николай Костов навърши 60 години. Този юбилей обаче дойде без много шум, какъвто се очаква в такива моменти. Но такова бе и самото назначение на Костов. Със сигурност името му не е от първите, които идват на ум, когато някой отбор започне да търси нов треньор. 
 
В същото време трябва да отчетем, че за разлика от много свои колеги у нас, Костов рядко остава без отбор. Така между раздялата му със „сините“ през март 2012 година до следващото му назначение на начело на роден клуб – Ботев Пд през ноември 2015-а, специалистът вписа във визитката си цели 3 отбора. И то все в чужбина. Първо води в 27 мача Карпати Лвов, а след това се премести в друг тим от Украйна – Таврия. Следва „приключение“ в Русия, където в продължение на близо 7 месеца се задържа начело на Тосно. 
 
Интересното е, че визитката на Костов се увеличи отново 3 нови отбора от времето, когато бе освободен от „канарчетата“ до настоящето, което отново е свързано с Левски. Пътешествието му след „Коматево“ пък бе свързано с бившите съветски републики, където явно името му е доста по-добре познато. Костов стартира в Украйна и Стал Каменское, за да продължи в степите на Казахстан, където води първо Шахтьор Караганди, а след това и Каспий Акту. Така трябва да отчетем, че той влиза в 60-ата си годишнина, без да има 60 мача като треньор в родния елит. Без да броим времето в края на 90-те години, когато стартира треньорската си кариера като помощник в Добруджа. В Левски той записа 10 мача, а в Ботев Пд направи – 23. Със сигурност на феновете на „сините“ не им се иска да се повтори първия период Костов на „Герена“, за да не се влезе отново в спиралата на безвремието. 
Не можем да не отбележим и друго. И кариерата му като футболист е по-успешна навън, отколкото в България. Феновете на Анортозис и до днес си спомнят за него, което трудно може да се каже за тези на Левски, но  Костов не се притеснява от това. 
 
„Аз съм световно неизвестен, бях футболист със скромни качества, затова не ме знае народът в България“, призна Костов при първото си назначение на „Герена“. Той бе категоричен, както и сега, че не се е напъвал да става треньор на Левски, а просто „сините“ са се сетили за него. „Никога не съм бил голямо име. Такова е Велизар Димитров, който съм тренирал“, категоричен е Костов. С Велизар се засичат в Металург Донецк. Трябва да се отчете, че може би в този отбор, са най-силните моменти на Костов като треньор. Тогава в редиците на тима от Украйна е Хенрик Мхитарян. За кратко под крилото му се озовава и друг българин – Чавдар Янков.  
 
„Гурбетчия съм, много години съм работил в чужбина. Даже се поизморих. Мисля, че мога да помогна на българския футбол“, призна още Костов. Нито в Левски, нито в Ботев му се получи. Но трябва да отбележим, че той сам предрече, че може да се стигне до подобна развръзка. „Притеснявам се дали самите футболисти ще ме разберат и дали с удоволствие ще изпълняват това, което им представя“, отчете той.
Сигурно е и друго – Костов няма да влиза във флиртове, особено с медиите. „Звучи ми просташки да отговарям на всеки, който говори по мой адрес. Аз съм дошъл да работя, а не да приказвам. Мога да говоря на футболистите си и да анализирам мачовете пред тях. Не искам да бъда капацитет пред пресата“, категоричен бе той в почти всяка от малкото си медийни изяви през 2011 година, когато за пръв път стъпи на „Герена“ като треньор. 
 
Иначе част от него все още е в Кипър. Там живее и работи дъщеря му. Семейството се събира заедно само за празници. „Тя е голям и разумен човек. Не обръща внимание на нещата, които се пишат по мой адрес. Често дори се смее“, разказва Костов, който сега прави втори опит да се разкрие като треньор в Левски. 
 
Николай Костов може и да се е променил с времето, но едно негово изискване си остава същото. Той го изтъкна още на първата си пресконференция.
 
"Трябва да подобрим владеенето на топката", заяви Костов. Това се повтори и след изиграните до този момент две контроли. Треньорът на Левски не крие, че е фен на Барселона и харесва играта с много пасове. "Не знаем дали ще заиграем като тях. Трудно ще е . Но е нормално другите отбори да гледат от Барселона и Реал Мадрид, защото това са водещите клубове в света", казва той. / "Мач Телеграф"