В наши дни много е изписано и казано за една от най-големите личности във футболното ни минало – Георги Аспарухов – Гунди. Личността на играча буди светли спомени у онези, които са имали честта да го наблюдават на живо. А за нас остава шанса да научим още малко за неговото детство, вдъхновени от игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“, който ще се появи по кината през октомври.

Георги Аспарухов е роден е на 4 май 1943 година в София. Майка му се казва Мария и е дълбоко религиозна, а баща му – Аспарух Рангелов. Рядко се споменава, но той има и сестра. Лидия Карова е била волейболистка.

Семейството живее в „Редута“, в малка стара къща. При раждането на Гунди те обитават само една голяма стая, една по-малка и кухня. Навсякъде има окачени кандила и икони. Майката Мария никога не отива на стадиона да гледа сина си, страхувала се да не го контузят.

Когато малкият Гошко е на 11 години семейството му строи нова къща от тухли, но се налагало сами да ги изпичат. В моментите, в които не е по поляните да играе футбол, той се включва да помага.

Семейството живее в бедност. Малкият Георги не е имал много дрехи и обувки. През 1960 година Гунди заминава с юношеския тим за Италия. Съседът му дядо Янко му дава туристически обувки, защото младият и талантлив играч няма свои.

Баща му Аспарух Рангелов е много по-запален от футбола. Именно той мечтае да види сина си на голямата сцена. Таткото обаче е фен на ЦСКА. Но израствайки в „Редута“ Гунди започва да тренира в Левски по район.

Освен по поляните в квартала той играе и в двора на близкото до дома му училище. Закономерно шестиците му в училище са предимно по физкултура, но на урока за Васил Левски. В останалите предмети не е много убедителен.

Строгият му баща обаче действа с твърда ръка. За всяка двойка момчето бива подстригвано нула номер.

Първият треньор на Гунди в школата на Левски е бившият играч на „сините“ от 40-те години Коце Георгиев.

В детството си той опитва няколко различни спорта. В два от тях е най-изявен – футбол и волейбол. И от днешна дата спокойно можем да кажем, че волейболът е изгубил един голям спортист, но от друга - футболът е спечелил велик играч.

Като юноша на Левски Гунди играе с номер 3. В последствие той притежава на екипа си номера 6 и 8, преди окончателно да сложи номер 9 през 1957 година.

С юношите на Левски става шампион на България през 1960 и 1961 година.

“Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.