Борис Галчев е от тези изчезващи български футболисти, които с играта си на терена са си заслужили правото да говорят по актуалните теми в родния футбол.

Галчев направи запомняща се кариера в ЦСКА, като бе капитал на „червените“ и спечели на два пъти Купата на България през 2010/2011 и сезон 2015/2016, като в последния армейците играеха в Югозападната Трета лига, а Галчев беше от тези герои, които останаха да бранят честта на клуба в третото ниво на родния футбол.

В момента „Марадона от Добринище“ продължава да бъде пряко замесен с любимата игра. Той е спортен директор на Банско, а сега той даде специално интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, в което сподели мнението си миналото дерби между Лески и ЦСКА, състоянието на „червените“ и предстоящите двубои от турнира за Купата.


„Добре съм, всичко е наред, с отбора същата работа, виждате на първо място сме, но не трябва да забравяме, че Кюстендил има два мача по-малко. Това е плот на усилия, на нерви вече две-три години. Виждате, че има познати имена с младите момчета и и правят до момента чудеса. Надявам се така и да продължават, защото тук има футболисти, които имат много потенциал. Трябва да изпитват удоволствието от футбола, защото футболът в последно време стана мода, стана някакси безинтересно на хората с тези много чужденци в А група и смяна да твърдя, че в аматьорския футбол си е най-истинския футбол“, започна Галчев.

„Ние си говориме много приятели, дори и лескари. Прекарали сме детството с тях и си говорим. Връщам се кога съм играл аз в дербито, че псуваха мен, псуваха Коста Янев, псуваха Иван Караджов, псуваха Спас Делев, псуваха Сашо Тонев, Апостол Пополов, Косьо Стоянов. Съставъ беше изграден изцяло от българи. Това дерби се приемаше от хората като дерби. Вие знаете какво е моето мнение за чужденците, това няма да се промени никога. Не че не искам да има чужденци, но да са класни чужденци. Представяте ли си ние със състава, който изброих, преди години в един период от време на ЦСКА, ако направиме толкова загуби, какво ще ни се случи? А сега да си футболист на ЦСКА е рай. Постоянно побеждавахме вечния съперник. Направихме така, че и феновете да искат всеки мач да победим. Понякога и по-слабия съперник в дербито, в спортна форма говоря, побеждава“, сподели Галчев за изминалото дерби и загубата с 0:1 от Левски.

„Мисля, че има дузпа за ЦСКА. Не искам да се връщам на тези работи и не искам да звучи като оправдание. Но аз съм далече от клуба дърги години. Не следя тренировъчния процес, не следя чак толкова в детайли. Мисля, че Левски една идея искаше повече победата и заслужено победи. С оглед на играта, бяха една идея по-агресивни. Когато го побеждавахме, ходехме до следващия мач с високо вдигнати глави. Това е престиж не само за футболиста, престиж е за клуба, престиж е за семейството, за приятели, за всички. Като си победил Левски, вечният съперник, и 6шест месеца ходиш с високо вдигната глава - София, Благоевград, Банско, Варна, където и да отиехме. Има фенове, които живеят само, за да видят ЦСКА да победи Левски във вечното дерби, друго не ги интересува“.

„Засега не му се получава, но Томаш, където и да е бил, винаги оставя един почерк. Аз ще искам, като фен на ЦСКА, най-много да успее. ЦСКА никой няма да го очака. Дано по-бързо да се оправят резултатите, защото той беше срещу Ботев, той беше срещу Септември, сега с Левски, натрупват се загубите. Дано това напрежение да не му се отрази на него. Не знам, времето ще покажа, но всичко иска резултат. Ако победиш Левски с грозна игра, помни се резултата, никой не помни играта. Това е дерби. Той вече доста време работи с отбора. Физическата форма не трябва да е оправдание, защото сега вече с новите инновации знаеш всеки за колко минути е подготвен. Той казва на отбора какво иска от него и как да играе. Засега не му се получават нещата, но ние всички се надяваме, защото аз винаги съм твърдявал, че Томаш има качеството да е треньор на ЦСКА. Това му е било и мечтата и съм сигурен, че той работи 24 часа, за да може да промени тази ситуация“.

„На мен Джеймс Ето’о от Ботев ми прави страхотно впечатление. Щом сме се спряли на него, значи става за ЦСКА. Не е само мнението и на Сашо Томаш, и на екипа му. Той е бил наблюдаван във времето. И Лиъм Купър дойде с големи надежди, но ще цитирам Данчо Минев: „Караха ми футболисти за по-два милиона, но стояха настрани“.

„Това е болна тема като цяло за български футбол. Станимир Стоилов го говори от 20 години - отбор без стадион, без база, това не е отбор. Както някой беше казал, сега не знам да не объркам име, на Левски и ЦСКА им останаха само имената. Това е срамно е за България Левски и ЦСКА да нямат модерни стадиони. Срам. Ние говорим още за стадиони, за поливни системи, за полар системи, за някакви неща, където ги има в Европа от 20 години. И после падаме с 5:0 или с 9:0. Еми, той Илиан (Илиев) какво да направи? Откъде да ги вземе тези футболисти, като има 160 чужденци в А група?“.

„Купата е най-прекият път към някакъв трофей. Купата е отеха, някаква утеха за феновете. Ако е срещу Левски или срещу по-силен съперник, е още по-добре. Явно, с оглед на резултатите, купата ще е утеха. За шампиони вече е абсурдно“.

„Левски и ЦСКА винаги са се борили за титла, независимо финансово и моментно състояния. Лудогорец, за мен, тази година отстъпват малко от нивото, което имаа през миналата. И при един И при един силен Левски или ЦСКА, имаше шанс да бъдат съборени“.

„България просто няма условията. България няма държавата. В България, държавата не стои зад футбола, не стои зад спорта. Виждате какво става в щангите, виждате какво става и с Карлос Носар. Само ние българите можем да пропъдим Бербатов, Мартин и Стилян Петров, защото, където са били, ние не можем да отидем девет живота. Това е целият проблем – докато не играят повече българи. Аз съм фен Илиан Илиев като треньор, но и той ще бъде като другите, ще бъде разпънат. Кой да вземе?“, каза още Галчев.

подкрепя българския спорт