Месец март, както подобава за всяка една година, започва с разцъфтяването навсякъде. Както в природата, така и в спорта. Вече са изминали крайно мразовитите месеци и малко по малко слънцето започва да озарява арените и спортното представяне навсякъде.

Футболният Левски стартира разтърсващо своя месец, след като ръководството на отбора взе решение да освободи наставника Елин Топузаков. На негово място босовете на "сините" решиха да поставят Николай Митов. "Сините" бяха влезли в неприятна серия във вътрешното първенство, записвайки три мача без успех, два от тях с равенства (Дунав 2:2 и Локо ГО 1:1), както и едно поражение (Пирин 0:1). По този начин ръководните органи на "Герена" взеха решение да сменят капитана на кораба и най-удачният според тях бе Николай Митов, който до този момент водеше Септември София във Втора лига.

Левски с нов треньор за дербито

В очите и лицето на Николай Митов нямаше как отборът на Левски да не буди интерес, но като че ли съдбата изигра своята роля тук и именно в първата си среща, в първия уикенд на месец март, Митов имаше тежката задача да се изправи срещу вечния съперник ЦСКА. Въпреки лошата серия и слабите резултати, "сините" обърнаха противника си от 0:1 до 2:1, за да се поздравят с крайния успех и Южната трибуна на Националния стадион "Васил Левски" ликуваше. В големия герой за 26-кратния шампион на България се превърна стражът на отбора Николай Кръстев, който се отчете с витални спасявания в хода на мача срещу "червените".

Митов, млад вратар и чех вдъхновиха Левски за обрат срещу ЦСКА

Отиваме "една идея” по на запад от нашата шир и акостираме в топлата Барселона. Месец март стартира ударно и на "Камп Ноу", където също се задаваше треньорска рокада. На футболисти, фенове и ръководството на Барса бе съобщено, че от следващия сезон Луис Енрике няма да води "блаугранас". Това сподели именно Лучо на специална пресконференция, но въпреки това даде обещание да изкара сезона с Барса до самия му край. Слуховете преди това за евентуалното му напускане се оказаха факт именно на 1 март.

Това се случи няколко дни, след като Барселона допусна разгромна загуба от Пари Сен Жармен в Шампионската лига... 

Разгромът на ПСЖ над Барса в снимки

... за да се случи едно от чудесата на футболния свят няколко дни по-късно. Този мач, като че ли се оказа крайъгъглен камък в амбициите на Барса в "Турнира на богатите" и с невероятна находчивост, хъс и себераздаване буквално тушираха парижани насред столицата на Каталуния с 6:1. за да продължат към 1/4-финалите на изданието. В хода на мача съдийската бригада, в частност главният рефер Дениз Айтекин, допуснаха много грешки, които са обект на раздумка до ден-днешен, но обратът остава завинаги в аналите на най-красивите и зрелищни футболни двубои в историята.

УНИКАЛНО! 6:1 по скалата на Барса разруши ПСЖ

В същия етап от надпреварата пък германският шампион Байерн Мюнхен буквално нанесе погром над лондонския Арсенал и премина към 1/4-финалите с общ резултат 10:2. Крайното отражение от общия резултат пренесоха тъмни облаци над "Емиратс" над мениджъра Арсен Венгер, който в крайна сметка обаче запази поста си в Северен Лондон.

Съмненията около поста на френския наставник стигнаха до този етап, след като малко по-рано през месеца Арсенал бе на визита на "Анфийлд", където срещу прекия си опонент за място в Топ 4 Ливърпул допусна тежко поражение (1:3).

Силен Ливърпул наказа три пъти безхарактерен Арсенал

След изиграването на 1/8-финалите март месец ни представи и двойките за следващия кръг в ШЛ. Борусия трябваше да мери сили с Монако, Юве с Барселона. Байерн пък се изправи срещу настоящия носител на трофея Реал Мадрид, а Атлетико Мадрид трябваше да бори английския шампион Лестър.

Третият месец от годината бе красив и за боеца ни Благой Иванов - Багата, който защити по безапелационен начин титлата си от сериите WSOF, след като буквално смаза американския си опонент Шон Джордън - Дивака за 103 секунди.

Багата безкомпромисен, защити титлата си за по-малко от 2 минути

Годината бе изключително успешна за българския тенисист Григор, но март месец не бе никак силен за хасковлията. На силния турнир "Индиан Уелс" в САЩ Гришо преодоля във втори кръг руския ветеран Михаил Южни, но на 1/16-финалите преклони глава пред домашния представител Джак Сок (6:3, 3:6, 6:7(7)). На "Индиан Уелс" трофея грабна Роджър Федерер.

Последва друг от сериите "Мастърс" турнир в Щатите - Маями Оупън. Там, за съжаление, крушението на българския тенисист бе още по-сериозно и отпадна още в първия кръг от аржентинеца Гуидо Пея в два сета (3:6, 6:7(4)). Трофеят от втория „Мастърс” в САЩ отново бе в ръцете на швейцарския „Маестро”.

Последваха тихи дни за клубните отбори, тъй като ставахме свидетели на поредната порция от Световните квалификации за Мондиал 2018. Както на представително ниво, така и на юношеско, България имаше категоричен успех над своите опоненти. На Националния стадион "Васил Левски" дойде Холандия, която с всичките си звезди бе обезвредена от възпитаниците на Петър Хубчев с 2:0. Двете попадения за "лъвовете" бяха дело на Спас Делев, като по този начин в крайна сметка "трикольорите" изкараха извън Мондиала представителите на Ниската земя.

Супер приятна изненада: Бихме безапелационно Холандия

От своя страна юношите на България надиграха Франция при гарнитурата под 19 години с 2:1 като гости. Калоян Кръстев поведе "лъвчетата" напред през първата част, а Тонислав Йорданов покачи на 2:0 в 56-ата минута. Муса Диаби върна едно попадения за "петлите" в 66-ата, но до края нашите удържаха аванса си, а французите получиха два червени картона (Упамекано и Бутуба). Три дни по-късно младите ни футболисти категоризираха класирането си на Европесйкото първенство в Грузия през 2017 година, след като надвиха у дома Босна и Херцеговина с 3:1. Георги Русев на два пъти и Калоян Кръстев бяха героите за националната ни гарнитура, класирайки ги на еврофиналите.

Невероятните български момчета са на европейско

За съжаление през месец март трябваше да се сбогуваме с Папата на българските щанги Иван Абаджиев. Легендарният треньор по вдигане на тежести си отиде от тази земя на 85-годишна възраст, след като бе изпаднал в кома няколко дни преди операция за смяна на клапа на сърцето. Под негово ръководство българските щангисти печелят стотици отличия от всякакви надпревари, включително Световни първенства и Олимпийски игри.

Почина Иван Абаджиев

Краят на месец март бе с разтърсващи крайности и на "Георги Аспарухов" и на "Българска армия". Последните дни на март се разбра, че бившият треньор на Левски Станимир Стоилов е входирал жалба до Лицензионната комисия на БФС с искане на клуба да не бъде издаван професионален лиценз за селдващия сезон.

Мъри Стоилов клати лиценза на Левски

На "Армията" пък настана време да се проведе търг за емблемата и активите на ЦСКА. Такъв обаче не се състоя, след като търгът бе обявен за провален. А стотици фенове на ЦСКА не допуснаха представителя на ЦСКА 1948 Никола Газдов да влезе в офисите на "Българска армия". Самото събитие бе съпроводено от стотици представители на органите на реда, за да не се стигне до неприятни сцени. Документацията трябваше да бъде отворена в 14 часа, но бе насрочена нова дата и място на провеждането на самия търг.

Дора Милева: Подавам оставка

Гриша Ганчев: Търгът пропадна, някои не поискаха да влязат

ронологията на един провален търг