Отборът на Байер Леверкузен направи сериозна крачка към финала на Лига Европа. "Аспирините" победиха с 2:0 Рома като гост в първия полуфинален мач между двата тима.

Флориан Вирц даде аванс на "аспирините" с гол в 28-ата минута, а крайният резултат бе оформен от Роберт Андрих с чудесен гол през второто полувреме.

Така тимът на Шаби Алонсо има солиден аванс преди реванша в Германия на 9-и май.

БТА
46 снимки

В 4-ата минута Гранит Джака пробва мощен шут от дистанция, но не успя да намери вратата на домакините. Шест минути след това пък и Пауло Дибала опита късмета си от разстояние. Неговото изпълнение бе насочено към долния ляв ъгъл на вратата, а Ковар успя да улови.

В 21-ата минута Паредес намери Лукаку с високо подаване. Нападателят се извиси над всички и стреля с глава. Топката срещна напречната греда и излезе. Две минути след това Фримпонг бе изведен очи в очи със стража на "джалоросите". Той обаче не успя да преодолее Свилар.

Карсдорп допусна сериозна грешка в 28-ата минута, подарявайки топката на Грималдо, който не се замисли, а намери свободния Флориан Вирц в наказателното на Рома. 20-годишният германец не се замисли, а нанесе точен удар, за да даде аванс на "аспирините".

Само три минути след това Вирц можеше да вкара още един гол. Фримпонг проби отлично отдясно, справяйки се със Спинацола. След това той върна към Вирц. Голмайсторът на Байер шутира от ръба на наказателното, но този път право в ръцете на вратаря.

В 34-ата минута пък Фримпонг бе близо до попадение, след като беше оставен сам на границата на вратарското поле. Той получи и веднага стреля с левия крак, но встрани от целта.

Седем минути след това пък Андрих отправи истински снаряд към вратата на италианския тим. Свилар успя да избие топката. В 42-ата минута напрежението се прехвърли в наказателното на "аспирините". Пелегрини обаче завърши добрата акция на домакините с неточен удар.

В края на полувремето Байер Леверкузен пропиля още една страхотна възможност. Стигна се до разбъркване в наказателното на Рома, първо удар на Грималдо бе блокиран, а след това Фримпонг не успя да прати топката в мрежата отблизо.

В 56-ата минута Кристанте стигна до центриране на близката греда. Той стреля с глава, но неточно. Две минути след това пък Андрих шутира от дистанция, но покрай целта.

"Аспирините" стигнаха до втори гол в 73-ата минута. Грималдо проби в наказателното, върна към Фримпонг, който не успя да си поеме добре топката, но все пак намери Станишич. Той от своя страна продължи към Андрих, който със страхотен шут направи резултата 2:0 за гостите.

В 84-ата минута Сардар Азмун пропусна много добра възможност за "вълците". Той получи от Пелегрини пас между двама, но не успя да нанесе добър изстрел.

Дълбоко в добавеното време Тами Ейбрахам пропиля най-добрия шанс за Рома. Англичанинът не успя да вкара топката в опразнената врата, след като я засече с глава. Стражът на гостите пък бе излязъл напред и не бе на голлинията, което направи пропуска на Ейбрахам още по-шокиращ.

FT / Рома - Байер Леверкузен 0:2

0:1 Флориан Вирц 28'

0:2 Роберт Андрих 73'

Съставите на двата отбора:

Рома: 99. Свилар, 2. Карсдорп, 23. Манчини, 6. Смолинг, 37. Спинацола, 16. Паредес, 4. Кристанте, 7. Пелегрини, 92. Ел Шаарауи, 90. Лукаку, 21. Дибала

Старши треньор: Даниеле Де Роси

Байер Леверкузен: 17. Ковар, 12. Тапсоба, 4. Тах, 2. Станишич, 30. Фримпонг, 34. Джака, 8. Андрих, 3. Инкапие, 20. Грималдо, 21. Адли, 10. Вирц

Старши треньор: Шаби Алонсо