Бившият футболист на Левски и Ботев Пловдив Мариян Огнянов се върна към престоя си на „Герена“. В интервю пред DIEMA SPORT той говори искрено и за ситуацията в последния му клуб Левски Лом.

“Много добре си спомням голът срещу Челси в Шампионската лига. Това беше и първото ми попадение в евротурнирите. На 16 години вкарах и два гола в А група. Предвид развоя на двубоя Станимир Стоилов реши да ме включи в игра срещу английския тим, за което съм му много благодарен. Радвам се и съм горд, че аз съм отбелязал единственият гол за Левски в Шампионската лига. Тогава бях млад и може би не съм осъзнавал добре. Сега си давам сметка, че това е изключително нещо за мен. Виждаме вече какво е нивото на българския футбол и че не можем да достигнем до груповата фаза на Шампионската лига. Разбира се, Лудогорец имаше своите участия и добри моменти, но виждаме колко сме далеч“, заяви Огнянов.

„Не го гледам този гол срещу Челси, но децата ми, особено синът ми обича да си го пуска и да ме имитира. Изключително съм благодарен и извадих голям късмет, след като на 13-годишна възраст отидох в Левски. Докоснах се, за мен най-добрият български треньор. Научил съм много за мъжкия футбол от него и след това тези неща ми помогнаха да играя на добро ниво. Много неща си спомням от този период. Имах честта да играя с уникални футболисти и научих много неща от тях. Само позитивни неща си спомням“, добави още той.

„Бях споделил още при назначаването на Станимир Стоилов, че това е най-доброто, което може да се случи за Левски и хората, които обичат клуба трябва да са спокойни, че човек толкова разбиращ играта е треньор на отбора и ще се занимава изцяло със спортно-техническите въпроси. Видяхме неговата липса от 10-12 години до какво доведе клуба“, заяви бившият футболист на сините.

„Гордея се от това, което направих във футболната си кариера. Знам колко е трудно едно дете от средностатистическо семейство от Лом да достигне до Левски, до най-високото ниво във футбола в България. Имам и над 20 мач в европейските клубни турнири. Виждам колко е трудно едно момче да пробие от Лом или околностите. Много са причините, но ще назова тези, които най-повлияха. Грешните решения, които се взеха от ръководството на Левски Лом и мисля, че те самите го виждат. Дано е така и да си направят една равносметка. На няколко пъти казах, че през юли, че нещата няма да са добре, ако се продължава така и се оказах прав. Дори се изненадвам, че Левски Лом е с такъв точков актив. Положението не е добро. Грешна политика. Не знам за кой треньор става въпрос. С Емил Велев не е станал голям скандал. Тогава отидох и казах, че се тръгва по грешен път с някакви чужденци, които са съмнителни. Взети по някакви видеа. Емил Велев може би бе подведен, че разликата във Втора лига е огромна. За мен това беше грешка от негова страна и предпочетох, че не искам да продължавам. Много го уважава, защото съм израснал пред него“, заяви Огнянов.

„От нищо нещо направихме. По-опитните и с млади играчи, които искат да се учат и развиват направихме уникален колектив, който според мен нямаше Левски Лом да е с такъв точков актив. Явно някои хора си мислеха, че отборите във В група са много слаби и с привличането на нови играчи ще се подобрят нещата. Това беше огромна заблуда. Главно президентът на клуба взима решенията. Две са нещата или е бил подведен, или не разбира спортно-техническите работи. Много момчета си тръгнаха по лични причини. Изпуснаха се с лека ръка и мисля, че отборът щеше да се представи по-добре във Втора лига. За съжаление не виждам позитивно решение. В момента го виждам, че отборът е изпаднал. Вариантите зависят от финансовото състояние на клуба. Единият е да се вложат още пари и да се направи селекция, другият е отнякъде да кацнат някакви чужденци. Хората ще си преценят“, добави още той.

„Амбиции не се афишираха. В началото на сезона си говорихме, че можем да се представим добре. Бюджетът тогава бе за Топ 5. Заплатите се плащаха. Всичко беше точно. Сега дали има проблеми, не мога да кажа. Трябва да попитате футболистите или ръководството. В Лом има изключително много проблеми за решаване и хората, които управляват футбола трябва да си дадат реална преценка как ще го развиват. Имахме проблеми, че нямаше къде да се тренира, особено през студените месеци. Трябва да се замислят за ДЮШ. Готвехме се на терен, на който по-скоро ще се контузиш, отколкото да се изпотиш. Необходимо е да се замислят върху тези неща. За мен трябва да обърнем внимание върху тези неща. Това са важните неща“, каза Огнянов.

„Отворен съм към предложения. За съжаление заради хора от ръководството, ме лишиха от четири месеца да не играя футбол. Това е срамно, защото съм помогнал много на този клуб да влезе в професионалния футбол. Знам на какви години съм и ще е трудно да си намеря добър отбор, но всичко е възможно“, заяви Огнянов.