Левски опита, но отпадна безславно от Лига Европа. "Сините" записаха втора загуба от хърватския Хайдук, като паднаха с 1:2 на празния стадион "Георги Аспарухов" и се разделят с надпреварата във втория ѝ предварителен кръг. 

Освен всичко, с това беше прекъсната и страхотната серия от 12 мача у дома в Европа без домакинско поражение за столичния гранд, който си тръгва от битките на Стария континент този сезон само със скалпа на черногорския Сутиеска. 

Николай Митов:  Не съм доволен, но гледаме напред

А този мач можеше да се развие по съвсем различен начин. Българският тим имаше да наваксва изоставане от един чист гол и въпреки че единствено трябва да благодари на Божидар Митрев, че устиска толкова дълго без попадение в мрежата си, успя да поведе в 69-та минута. 

Боримиров: Не бяхме добре физически, гоним всички купи

Тогава Серджиу Буш откри и даде надежда на феновете пред стадиона, че Хайдук ще бъде отстранен за втори път в историята. Но "сините" рухнаха след това. Франк Охандза изравни в 80-та минута, а Анте Ерцег оформи крайното 2:1 в полза на хърватите в 86-та и всичко свърши. 

Левски започна добре първата част на мача, държеше повече топката, но нямаше идеи в преден план. "Сините" опитваха с центрирания и далечни удари да преодолеят съперниковата отбрана и вратар, но така и не успяваха. 

Единственото сносно положение за домакините в тези минути беше в 12-та, когато Иван Горанов центрира опасно в наказателното поле, но там ударът с глава на Жорди Гомес мина на сантиметри встрани от вратата. 

В тези минути Хайдук рядко опитваше атаки и сякаш опипваше слабите страни на опонента. Освен няколко далечни удара на Бари Хамза, няма какво повече да се отбележи в началото в полза на хърватите. 

Буш: Ако феновете бяха на стадиона, щеше да е друго

Левски изпусна най-доброто си положение в 20-та минута, когато Роман Прохазка центрира остро от пряк свободен удар, Давид Яблонски и Жорди Гомес се измъкнаха зад защитата и налетяха към топката, но за сантиметри не успяха да я насочат към вратата. 

Треньорът на Хайдук: Левски е добър тим, но знаех, че ще бием

И след този пропуск "сините" сякаш спряха и тотално преотстъпиха инициативата на съперника. До почивката на терена имаше само един отбор и домакините трябва да са благодарни на Божидар Митрев, че опазиха нулевото равенство в тези минути. 

От 25-та минута нататък се заредиха пропуск след пропуск пред капитана на българите. Тогава след една изчистена от Яблонски топка се стигна до далечен удар на Хамза, но след нов рикошет в крак на защитник, тя мина на сантиметри встрани от вратата. 

Митрев: Имахме резултат, трябваше да играем по- спокойно

Още в следващата атака Марко Футач се озова на стрелкова позиция, но шутът му се отби в тялото на Милош Цветкович и излезе в корнер. Натискът на Хайдук ставаше все по-силен и положенията пред Митрев не секваха. 

В 29-та минута след поредната грешка на Цветкович се стигна до пряк свободен удар на сантиметри встрани от наказателното поле. Йосип Радошевич стреля опасно, но Митрев с една ръка изби влизащата под гредата му топка. 

Но с това ситуациите пред българската врата не секнаха, напротив. В 33-та минута Анте Ерцег се измъкна на скорост, елиминира Яблонски и стреля, но невероятно неточно в аут. Но веднага след това "сините" пак предадоха топката във владение на хърватите в опасна близост до вратата си. 

В 34-та минута Хайдук направи нов невероятен пропуск. Марко Футач стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в Яблонски и се заложи на Ерцег на празна врата. Но в последния момент Митрев се хвърли и геройски изби в корнер. 

Последва леко затишие пред българската мрежа, но играчите на Николай Митов така и не сътвориха нищо опасно напред. За сметка на това до почивката хърватите изпуснаха още два страхотни шанса. 

Първо в 40-та минута Анте Ерцег стреля много опасно за пореден път, но пак Митрев се намеси и изби. Точно преди почивката пък Фран Тудор проби страхотно като на парад през "синята" защита и се озова сам срещу Митрев, но стражът пак изби по невероятен начин. В крайна сметка това кошмарно за Левски полувреме приключи без голове. 

Втората част започна по начина, по който приключи и първата - с множество опасности пред вратата на Левски и беззъби атаки на българския тим. Първата възможност след почивката беше за Анте Ерцег в 48-та минута, когато се откъсна зад защитата, но по диагонал стреля в тялото на Митрев. 

Веднага след това "сините" направиха атака, Франсис Нар направи най-глупавата грешка на света и стана контра за гостите. При нея пак Ерцег се измъкна и стреля, този път преодолявайки и Митрев. Но на голлинията беше Марко Футач, който беше в засада и за радост нищо не се случи в тази ситуация. 

Постепенно Николай Митов направи офанзивни рокади, което причини малки положителни промени у играчите му, поне в предни позиции. Но проблемите в отбрана останаха. Контрите на хърватите бяха много опасни, а канонадата от изстрели към Митрев продължи. 

Стражът храбро се справяше с всичко, но съотборниците му бяха твърде колебливи в задни позиции. Ерцег и Тудор не спираха да правят каквото си поискат по фланговете, само Футач беше инертен и не можеше да оползотвори положенията за тима си. 

Но дори и тези пропуски не влияеха отрицателно на Хайдук, тъй като общият резултат в този момент беше изцяло в полза на тима. А Левски, въпреки лекото събуждане, беше твърде безопасна игла в предни позиции. 

И така продължиха чистите пропуски пред българската врата. В 68-та минута пред Анте Ерцег получи пореден подарък, озова се сам срещу Митрев, но стреля неточно и вратарят изби. 

И в следващата атака тази аристократичност на хърватите пред гола им изигра лоша шега и те получиха гол в мрежата си. В 69-та минута Милош Цветкович проби перфектно по десния фланг и центрира страхотно на главата на непокрития в наказателното поле Серджиу Буш. И румънецът прониза хладнокръвно вратаря за 1:0! 

Този резултат пращаше мача в продължения, но след него, вместо да натиснат и да търсят по-голяма победа, левскарите продължиха да играят хаотично. Хайдук натисна мощно, имаше няколко шанса след центрирания, но защитата и Митрев се справиха. 

Но това щастливо за българите статукво не се задържа дълго и те рухнаха. В 80-та минута гъркът Саввас направи пробив в незнайно защо толкова рехавата защита на Левски. Той намери на голова позиция току-що влезлия Франк Охандза, който стреля от наказателното поле, топката рикошира в защитник и прехвърли Митрев - 1:1. 

На практика всичко свърши тук и мачът се доиграваше. Левски нямаше нито сили, нито воля, нито време за обрат. В 86-та минута "сините" дори загубиха двубоя. Тогава най-дейният за Хайдук Анте Ерцег най-после се разписа. 

Тогава той получи топката на фланга и стреля от границата на наказателното поле в далечния ъгъл, като този път най-после опитът му успя и топката се оплете в мрежата - 2:1. Този резултат се запази и до края, а Левски само може да се радва, че поражението не беше и по-тежко. 

Така "сините" отпадат след две поражения, а Хайдук в третия квалификационен кръг ще спори с датския Брьондби. 

Големият европейски мач на Левски

Добре ли спаха футболистите на Хайдук?

Официално: Габриел Обертан вече е играч на Левски!

Герена готов и за мача извън стадиона

Пирошоуто пред хотела на Хайдук стигна и до Англия

Левски с призив към публиката

Иван Вуцов в Хърватия: Митов не става за треньор на Левски

Ето и съставите на двата отбора: 

Левски: Божидар Митрев, Димитър Пиргов, Иван Горанов, Франсис Нар, Жуниор Мапуку, Жорди Гомес, Роман Прохазка, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нелуц Рошу, Васил Панайотов; 

Резерви: Александър Любенов, Серджиу Буш, Мики Орачев, Бабатунде Адениджи, Симон Сандберг, Георги Ангелов, Алекс Боримиров;

Хайдук: Данте Стипица, Борха Лопес, Бари Хамза, Никола Влашич, Марко Футач, Йосип Радошевич, Зоран Нижич, Хисен Мемола, Фран Тудор, Анте Ерцег, Саввас Генцоглу;

Резерви: Карло Летица, Густаво Санта Роса, Франк Охандза, Йосип Юранович, Звонимир Кожуля, Ахмед Саид, Един Шехич.