Левски изпрати със смесени чувства първия полусезон от кампания 2018/2019, като не става дума само за загубата от Берое в последния за календарната година 20-и кръг. След нея наставникът на „сините” Славиша Стоянович изрази готовност да плати за влошените резултати с оставката си.

Към момента Левски заема 3-ото място във временното класиране на Първа лига с 41 точки, като изостава с 4 от втория ЦСКА и на цели 10 от лидера Лудогорец. Това поставя под огромен въпрос заявената по-рано през сезона цел да се преследва титлата.

Стоянович започна обещаващо след мрачните времена към края на престоя своя предшественик Делио Роси. Италианецът бе освободен именно с цел да не се допуска голямо изоставане от другите претенденти за трофея, като загубеният финал за Купата и отпадането от Вадуц в Лига Европа също имаха голяма роля.

Фокусът на сравнението между двамата наставници обаче ще игнорира другите надпревари и ще бъде насочен единствено към представянето на Левски в първенството. Паралелът ще бъде прекаран чрез мачовете, които Роси и Стоянович записаха до първата си зимна пауза на „Георги Аспарухов”.

Славиша Стоянович официално застана начело на Левски на 31 юли 2018 година. В предния ден „сините” направиха 2:2, като функциите на треньор в тази среща изпълняваше Тодор Симов. За първи път словенецът бе на пейката за тима от „Герена” в началото на август, когато победи Ботев Враца навън с 2:0.

Дотук под неговото ръководство в шампионата отборът изигра 18 срещи, в които записа 12 победи, 1 реми и 5 поражения. От загубите само една дойде у дома (Левски – Ботев Враца 1:3 на 25 ноември), а другите до една бяха далеч от дома – Локомотив Пловдив (0:1, 16 септември), Черно море (0:1, 10 ноември) и Берое (1:2, 15 декември). Това значи, че под ръководството на Стоянович Левски е спечелил 37 точки или иначе казано само с 2 повече от уволнения поради слаби резултати Делио Роси.

И когато става дума за опитния италианец, трябва да припомним, че той бе назначен на поста си в началото на август 2017 година (малко след конфузната загуба 0:2 от Верея, преди която Николай Митов вече беше напуснал клуба). Престоят му на „Герена” стартира със 3 поредни успеха, последвани от нулево реми срещу Лудогорец у дома, когато дойде ред и на първата загуба – 1:2 от Ботев Пловдив на стадиона в Коматево.

Първият полусезон за италианеца начело донесе 17 мача, в които той допусна само 2 загуби, направи 5 равенства и натрупа 10 успеха. Това донесе в сметката на „сините” за първенство точно 35 точки.