Настъпва време за може би най-интересния сблъсък на 14-ия кръг в Първа лига. Непримиримите съперници Левски и Ботев се изправят единс рещу друг от 15:00 часа на "Герена" в неделния ден в спор за чест, а и точки.

Една от класиките в родния футбол можете да проследите минута по минута в Gong.bg, както и с картина по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA EXTRA, както и на честотите на Дарик радио.

Двата отбора влизат уморени, но и от различни изходни позиции в тази среща. През седмицата те имаха задачи в турнира за Купата на България. В мачовете и на двата се стигна до проължения и дузпи. Разликата е обаче, че "сините" отпаднаха, докато съперникът им в днещната среща продължи напред след тази лотария. 

Но има и други интересни моменти около битката. Един от тях е свързан с вратаря на Левски. В миналия кръг срещу Верея Божидар Митрев записа първи минути на вратата на "сините" в шампионатен мач от 15 май т.г., когато Левски падна с 2:3 от ЦСКА и така вече има повече мачове за тима от „Герена” – 64, отколкото за Локо Сф – 63.

Героят от предния сблъсък между двата тима Илия Димитров отбеляза единствения, при това победен, гол за "сините" досега, паднал в допълнителното време – в третата минута на даденото продължение на редовните 90 за 1:0.

Интересна е статистиката и около единствения сърбин в състава. Десният бек Милош Цветкович, който единствен от "сините" игра като титуляр без смяна във всеки от двубоите им за първенство, има вече 3 голови паса в актива си колкото асистенции записа през целия минал сезон.

Съперникът им Пловдив има да бори черна серия в София срещу този съперник. След успеха си с 1:0 на 1 юни 1997 г. на Националния стадион "Васил Левски", "канарчетата" са в серия от 20 поредни загуби при гостуванията си на Левски в първенството, като при 13 от тях дори не успяха да се разпишат. Това в момента е най-дългата победна серия на "сините" у дома в първенството срещу извънстоличен съперник .

Но пък за 20-и път от тогава насам "жълто-черните" мечтаят за края ѝ. За първи път през сезона Ботев се намира в серия от 4 поредни победи в първенството, но все срещу отбори извън Топ 6 – 2:1 над Верея, 4:1 над Дунав, 2:1 над Черно море и 1:0 над Ботев Вр. Досега взе само една точка срещу тимовете от първата шестица – с 0:0 срещу ЦСКА у дома.

Надеждите на тима се възлагат на юношата на Левски Стивън Петков. Нападателят отново е в серия от 3 последователни мача, в които неизменно се разписва, същата голова поредица той регистрира и от 2-ия до 4-ия кръг включително. През миналия сезон той записа и 4 поредни срещи с гол.