Левски и Делио Роси отговориха подобаващо на критиките за слабото представяне в мача с Ботев от първия пролетен кръг. "Сините" показаха освободена и красива игра, с която пречупиха Септември в столичното дерби на 22-ия кръг на Националния стадион "Васил Левски". 

Воденият от Роси тим победи с 4:1, като това беше най-малкото, с което се отърваха възпитаниците на Николай Митов. Героят беше новото попълнение Станислав Костов, който се отпуши още във втория си мач като титуляр със синия екип с два гола. Третият и четвъртият бяха добавени от звездата Габриел Обертан. 

Септемврийци отвърнаха с гол от несъществуваща дузпа шест минути преди края - между двете попадения на Обертан. Нарушение имаше на Холмар Ейолфсон срещу Антони Иванов, но то беше пред наказателното поле. Реферът Стефан Апостолов обаче посочи бялата точка, а от нея потърпевшия Иванов се разписа за почетното попадение на тима си. 

Мачът започна с минута мълчание в памет на напусналите този свят в рамките само на няколко дни Георги Марков и Павел Панов, които са оставили дълбока диря в историята и на двата клуба. Те бяха почетени с бурни аплодисменти от публиката. 

Още от самото начало Левски натисна съперника си и не му даваше много възможности да надигне глава. Още във 2-та минута Паулиньо направи страхотен пробив до аутлинията и намери във вратарското поле Станислав Костов, но ударът на нападателя беше слаб, а и рикошира в защитник, за да излезе топката в корнер. 

Постепенно темпото отслабна, но "сините" не спираха да държат по-продължително топката. Те не създаваха толкова много положения в тези минути, но пък и съперникът им беше крайно безидеен. 

Най-чистата възможност за левскарите в тези минути се откри отново пред Станислав Костов в 24-та минута, когато ударът му от вратарското поле беше избит от защитник и стана лесна плячка за вратаря Янко Георгиев. 

Септември беше тотално безидеен, а лидерът му Борис Галчев опита само няколко комични изпълнения, в които стана за смях. И в тези моменти постоянството на Левски най-после даде резултат. 

В 29-та минута Габриел Обертан и Милош Цветкович направиха двойно подаване на десния фланг и разминаха като пътни знаци Яя Меледже и Мики Орачев. Това позволи на сърбина да центрира ювелирно в наказателното поле и да качи топката на главата на Станислав Костов, който прониза Янко Георгиев и най-после откри резултата. 

След това до края на полувремето на терена имаше само един отбор. В 38-та минута се откри шанс пред Филипе Нашименто, но ударът му от границата на наказателното поле мина над вратата. А малко след тази ситуация се изви истинска буря пред вратата на "септемврийци". 

В 42-та минута Станислав Костов свали една топка за Роман Прохазка, но ударът на словака мина покрай вратата. Само две минути след това Прохазка създаде шанс за Филипе Нашименто в наказателното поле, но ударът на португалеца от изгодна позиция беше уловен от Георгиев с много мъка. 

Най-красивият момент дойде в продължението на първата част. Тогава Роман Прохазка получи топката на около 25 метра от вратата и пробва специалитета си - удар отдалеч. Този път обаче заложи на техниката, а не на силата. "Капещият лист" влизаше под гредата, но вратарят се намеси подобаващо и изби в корнер. 

Така почивката дойде при гол аванс за Левски, но със сигурност авансът на момчетата на Делио Роси трябваше да е много по-голям с оглед показаното на терена. Това стана факт малко след подновяването на играта. 

Левскарите имаха няколко шанса в първите минути след подновяването на играта, но първо ударът на Давид Яблонски с глава от вратарското поле мина на сантиметри встрани от вратата, а после и Габриел Обертан пропиля две възможности. 

Борис Галчев пропиля пък първия шанс за тима си в 54-та минута, когато от изгодна позиция пред наказателното поле стреля смехотворно над вратата и отново стана за бъзик на всички на стадиона. 

Малко по-късно Левски нанесе и втория си удар. След един от пробивите на Обертан топката излезе в корнер, а от ъгловото флагче Филипе Нашименто центрира феноменално и качи топката на главата на Станислав Костов, който я прати в далечния ъгъл на вратаря и опъна мрежата за втори път. Това се случи в 57-та минута. 

В тези минути "сините" играеха за публиката и се забавляваха на терена. Съперникът пък беше пречупен тотално. Положенията се редуваха пред вратата на символичните домакини и в 66-та минута резултатът стана класически. Тогава Габриел Обертан се възползва от поредната грешка в защитата на Септември, излезе сам срещу вратаря и с техничен фалцов опъна мрежата за 3:0. 

Това сложи окончателно точка на спора, а Левски играеше за публиката си. Роман Прохазка и Габриел Обертан обаче не успяха да оползотворят хубавите възможности пред себе си и така статуквото се запази. 

До края на мача Левски атакуваше, но вече беше много по-разконцентриран в завършващата фаза. В крайна сметка Станислав Костов изпусна да оформи хеттрика си на два пъти, а и Прохазка нямаше късмет пред гола. 

Септември получи възможността да върне единият от ударите след несъществуваща дузпа в 84-та минута. Тогава Антони Иванов беше съборен от Холмар Ейолфсон, но категорично нарушението на исландеца беше извън пеналтерията. Реферът Стефан Апостолов обаче го вкара в полето. От 11-те метра Иванов стреля колебливо, но топката мина под ръцете на Божидар Митрев и се вплете в мрежата. 

Това ядоса левскарите и те не спестиха още едно попадение в мрежата на съперника. То дойде в последната минута на продължението, а негов автор беше Габриел Обертан с хубав удар от около 15-16 метра, след като топката му беше свалена от Васил Панайотов. Това беше трети гол за бившия играч на Манчестър Юнайтед със синия екип, като и трите са срещу този съперник. 

Така в крайна сметка мачът завърши при 4:1 в полза на "сините" и те осигуриха усмивки на феновете си преди поредицата важни и тежки мачове следващата седмица, когато срещат Берое и Черно море. 

С трите точки момчетата на Делио Роси се възползваха по перфектен начин от грешната стъпка на "червените" срещу Черно море в петък кръг и съкратиха изоставането си от тях на шест точки, след като вече имат 45 точки в актива си. Септември остава в средата на таблицата с 24 точки. 

 

Ето и съставите на двата отбора: 

Септември: Янко Георгиев, Богомил Дяков, Асен Чандъров, Елтон дош Реиш, Крис Гади, Мартин Тошев, Яя Меледже, Мики Орачев, Фабиано Алвеш, Янко Сандански, Борис Галчев;

Резерви: Валентин Галев, Васил Добрев, Иван Тилев, Иван Стоянов, Мирослав Будинов, Антони Иванов, Ишмаел Байду;

Левски: Божидар Митрев, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Паулиньо, Хали Тиам, Роман Прохазка, Милош Цветкович, Филипе Нашименто, Давид Яблонски, Станислав Костов, Габриел Обертан;

Резерви: Николай Кръстев, Аймен Белаид, Серджиу Буш, Жорди Гомес, Афонсо Фигейредо, Жерсон Кабрал, Васил Панайотов.