Българският наставник Станимир Стоилов говори на летище „София”, след като се завърна от престоя си като селекционер на националния отбор на Казахстан. Бившият треньор на Левски говори надълго и нашироко по случките, които стават в „синия” клуб. Мъри призна, че няма да бърза с намиране на нов клуб, а търпеливо ще изчака, докато не се намери най-доброто предложение за него. Хасковлията довери също така, че е имал разговори с новия изпълнителен директор на „Герена” – Павел Колев, но те не са били за бъдещо негово назначение на „Георги Аспарухов”.

„Казахстан бе една хубава и красива страница за мен. Имаше всичко в нея – победи, загуби, успехи, неуспехи. Аз съм доволен от престоя ми в Казахстан”.

За раздялата му с националния тим на Казахстан:

„Още преди да получа предложението оттам, аз казах, че когато федерацията предложат, аз ще откликна веднага. Такава бе договорката – те да преценят докога ще имат нужда от мен”.

Разликата между клубен и национален отбор:

„По-различното е, когато работиш с клубен отбор, особено в държави с по-малка класа, е по-лесно. Там работиш с играчите ежедневно, докато с националния отбор ги събираш два-три пъти годишно. Ако си треньор на Германия или Испания, е по-лесно, отколкото на Казахстан, тъй като е нужно голямо развитие”, продължи Мъри.

„Това бе добра възможност да презаредя батериите след шест години в клубния футбол. Това бе идеята – да променим стила и начина на игра, както говорихме с шефовете на казахстанския футбол. Да подмладим отбора, а и да постигнем резултати. От трите неща - две направихме, а третото не съумяхме. Постигнахме добро класиране, но основното – не. Наложихме млади играчи, но резултатите исках да бъдат по-добри, явно това са реалните възможности. Сега гледам към почивката си. Търся си новото предизвикателство, ще се срещна с агентите ми, ще видим какви предложения ще има и ще видим какво ще направим”.

„Всекидневно някъде някой ме спряга за някъде, но сега няма нищо и няма какво да коментираме. Познавам се с Павел Колев и го поздравих за назначението му в Левски, но конкретни разговори за отбора съм нямал. Трябва да се спре с темата „Левски”. Имат си треньор и ръководство. Разбрах за смяната в Левски, но няма какво да направя. На този етап е по-добре да не коментираме тази тема. Не е коректно и към Стоянович, както и сега към Георги Дерменджиев”.

„Водили сме приятелски разговор със Славиша, но не сме коментирали нищо на темата „Левски”. Не ми е приятно да говорим на тази тема”, довери още Стоилов.

„В Левски последните години се изразходваха доста средства, но клубът не е това, което аз очаквах. През тези десет години трябваше да изградим стадион и база, след като няма резултати. Това имах предвид, казвайки, че Левски изостава в развитието си. Не мога да кажа дали смяната на собствеността ще е добре или зле. Щом има смяна, то значи, че сегашният собственик не може да се справи с клуба. Забелязах, че през този период сегашният собственик наля сериозни средства, както и заплати. Лошото е, че няма нищо ново – нито стадион, нито база. Ако имаше едно от тези неща, аз щях да бъда доволен”.

„Не мисля, че има нужда от такава работа, каквато беше, когато аз работех в Левски с Наско Сираков. Тогава най-големите заплати бяха по осем хиляди евро, а всички останали взимаха парите си в лева. Сега се наляха се много пари, но те явно отидоха в бездната. Това имам предвид, споменавайки, че Левски не е готов за нещо сериозно”, продължи Мъри.

„Няма нищо конкретно за Левски, за да коментираме. Виждате, че си назначиха треньор, а аз какво мога още да кажа. Винаги се спекулира с моето име, дори и ръководителите го правят. Имам договор с Казахстан, а те казват, че са ме канили. Сега съм свободен и ще реша какво ще правя. Дерменджиев е успял човек в родния футбол и му желая успех. Всеки, който е треньор на Левски, се надявам да се справи. Сега ще видим при промените дали ще се започне да се работи сериозно в клуба. Ще видя, че отборът има реален собственик, когато нещо започне да се гради”.

„Не гледам на Изток или на Запад. Където имам прилично предложение и преценя, че мога да свърша работа, ще приема. Аз мога и да не работя, достатъчно съм работил в годините, така че нямам притеснение за бъдещето ми. Трябва да използвам ползотворно тази пауза. Ще попътувам, ще гледам тренировки, мачове, тренировъчен процес, за да се науча още и още. Шест години са много време, но и може и ние да бъркаме. Трябва да търсим по-доброто бъдеще. Нямам претенции, че знам всичко във футбола, а напротив – трябва да се уча много”, коментира Стоилов.

„Такава ни е съдбата - да ни искат на Изток. Трябва някъде българин да направи „бум” на Запад, за да се получават предложения за родните треньори. Аз постигнах добри резултати в Казахстан, а след мен Херо, Стойчо, Ники Костов, Дерменджиев. Това са пет-шест треньори, плюс щабовете им, което значи над 20 и няколко българи, които работят в Казахстан”.

„Аз лично не знам дали Спарта Прага има треньор или да имат интерес, но е перфектно предложение от средна Европа. Аз, за разлика от много хора, мога да казвам „Не”, а не само „Да”, завърши Станимир Стоилов на летището в българската столица.