Николай Кръстев се превърна за кратко време в любимец на феновете на Левски. Младокът, чиято звезда изгря по време на последното столично дерби с ЦСКА (2:1), се наложи като титуляр под рамката на „сините“ след контузията на Боян Йоргачевич.

Историята на Кръстев наподобява тази на други емблематични стражи на тима от Герена, а любовта към „синия“ тим не се подлага под съмнение. За това загатна и треньорът му в Левски Валентин Захариев, който се върна не само в началото, когато Кръстев е започнал в клуба, но и на други любопитни случки с него.

„Първото нещо, заради което Николай Кръстев достигна до тук, са неговите качества – физически, психически. Той е едно момче, което заслужава доверие. С каквото и да се занимава -спорт, бизнес или друго, Кръстев ще има успех. Той е изключително възпитан и коректен“, казва треньорът на вратарите на Левски Валентин Захариев в специално интервю за DIEMA SPORT 2.

На свой ред, Николай Кръстев споделя: „Отговорността за мен сега е по-голяма, показах добри игри. Надявам се с всеки изминал мач да се представям по-добре“.

„Истина е. По стечение на обстоятелствата го видях (бел.ред. Ники Кръстев) на една площадка с баскетболен потник и топка. Казах му да дойде на другия ден, ако иска да стане вратар. Дойде на другия ден с родителите си. Започна да тренира. Видях едно симпатично момче, което има харизмата. Има и други добри стражи, които обаче са по-грапави. Той има нужното, за да бъде харесван от наши и чужди“, продължи разказа си Захариев, който сподели и още любопитни случки: „През 2011 година, когато бях в Славия, исках да го взема. Имах договорка да го вземем за 6 месеца – да остане собственост на Левски, но да дойде да играе там. Проведох разговор с него и той ми каза, че си е от Левски и няма как да дойде на друго място. Искаше да се бори до последно да се наложи“.

Що се отнася до последния мач на „сините“ срещу „червените“, когато Кръстев трябваше да застане под рамката, треньорът заяви: „Ако ви кажа, че съм бил най-спокойният човек, няма да ми повярвате. На това момче му имам страхотно доверие. И да беше сгрешил, аз щях да поема отговорността. Момчето може да си пази колкото може и му позволяват силите. Никога няма да го обвиним за нищо. Така че, може да продължава все така“.

Запитан за трудния избор между Кръстев, Боян Йоргачевич и Божидар Митрев, Захариев обясни: „Изключително затруднен съм, защото не могат да пазят и тримата. В момента Николай Кръстев играе добре. Но аз не мога да кажа лоша дума за Митрев. Той дава всичко от себе си всеки път. Може би и това ми е силата ми. Има и други добри треньори на вратари, но да намериш баланса между трима добри вратари, така че да няма напрежение кой пази, това води до резултати. И други са изключителни вратари. Владо Стоянов е страхотен вратар (бел.ред. стражът на Лудогорец), но смятам, че тримата, с които работя, са най-добрите“.

Ники Кръстев не скри, че има своите идоли на международната сцена, а в у нас се заимства от своите колеги в тима от Герена: „Уча се от Мануел Нойер, от Давид де Хеа, в България от Божката Митрев и от Боян. Ние сме едно семейство и те двамата ми дават постоянно напътствия преди мач на тренировка, за което съм им много благодарен“.

„Съдбата е била с всички млади вратари, които се наложиха в Левски. Не помня някой да е заиграл, защото са му дали шанс. И Иванков се наложи след контузия на титуляра, и Ники Михайлов, и Божката Митрев. Идва моментът, в който те трябва да използват шанса си. Който го използва и има глава на раменете, и стои здраво стъпил на земята, ще има и успехи“, добави Захариев.

„Всичко си зависи от Ники Кръстев. От характера му и да е стъпил на земята. Когато се помислиш за добър вратар, вече не си добър. Трябва винаги да си под напрежение, да си критичен към себе си. Щом се размечтаеш много, спираш да играеш и футбола, който играеш сега“, завърши Валентин Захариев.