Отборът на Левски приключи лагера си в Малта с победа. В последната си контрола на Рицарския остров „сините“ се наложиха с 2:1 над местния Гзира, който заема четвъртото място в тамошния шампионат.

Попаденията за успеха бяха дело на обичайния заподозрян Давид Яблонски и новия халф Фелипе Нашсименто, който реализира от бялата точка. Сенегалският нападател Самб бе точен за Гзира.

Новите попълнения на Левски Паулиньо и Фелипе Нашсименто се включиха отлично в срещата, като бяха на терена почти до края. Бразилецът изработи дузпата, а португалецът, освен, че реализира от 11-те метра, асистира и за първото попадение на тима от „Георги Аспарухов“, и се оказа в центъра на още няколко чудесни положения за Левски.

Наставникът на Левски Делио Роси извърши шест смени в мача. Пълни 90 минути записаха само капитанът Божидар Митрев, Давид Яблонски, Иван Горанов, Роман Прохазка и Станислав Костов. Стартиралите като титуляри Милош Цветкович, Холмар Ейолфсон, Васил Панайотов, Фелипе Нашсименто, Антонио Вутов и Паулиньо, бяха заменени съответно от Ивайло Найденов, Георги Ангелов, Жорди Гомес, Илия Юруков, Станислав Иванов и Мартин Петков.

Роси: Вижда се по-добра игра, но има още какво да се желае

Победата бе втора поредна за Левски в спарингите в Малта, след успеха над втория тим на Санкт Гален, и общо четвърта по време на лагера в островната страна. Възпитаниците на Делио Роси записаха още едно поражение от шампиона на Малта Хибърниънс (0:3) и реми с носителя на Купата на страната Флориана (2:2).

Левски започна добре в мача, като „сините“ доминираха през първата част. Числовият израз на превъзходството на софиянци дойде в 21-ата минута. След като се бяха настанали по-трайно в половината на малтийците, играчите на Делио Роси стигнаха до два последователни корнера. При първия Фелипе Нашсименто центрира,а топката бе изчистена напред, като остана във владение на левскарите. Васко Панайотов пусна наляво към Нашсименто, който побърза и опита да центрира, но бранител изчисти в нов ъглов удар. Отново новият португалец на тима от Герена застана зад топката, като я сервира точно на главата на Давид Яблонски, който без да се бави откри за 1:0.

Натискът на Левски продължи и в 28-ата минута играчите в сини екипи проведоха нова образцова атака, при която Роман Прохазка пусна находчиво към Антонио Вутов, чийто удар обаче не бе достатъчно силен и точен, и излезе в аут. Минута след това Станислав Костов проби по левия фланг, но бе фаулиран. Фелипе Нашсименто центрира, като отново потърси чешкия бранител на Левски Яблонски, но в този случай комбинацията не проработи.

След малко повече от половин час игра Нашсименто опита впечатляващ, плътен изстрел от около 30 метра дистанция, като топката прелетя малко встрани от вратата.

При първата си по-сериозна атака в 37-ата минута Гзира изравни. Брифа центрира отдясно, а Самб бе изпуснат от бранителите на Левски и засече с глава за 1:1.

Левски започна силно през второто полувреме, като още в 50-ата минута „сините“ получиха право да изпълнят фаул отляво. Фелипе Нашсименто центрира, а Яблонски опита да засече с десния крак, но не сполучи. След това играч в син екип се размина с топката.

В 51-ата минута дузпа бе отсъдена в полза на българския тим. При хубава двойна комбинация между Иван Горанов и Паулино, бразилецът напредна и нахлу стремглаво в наказателното поле, където бе наобиколен от няколко бранители и бе препънат. Съдията не се поколеба и посочи бялата точка.

От 11-метра отговорността да стреля пое Фелипе Нашсименто, който с техничен удар по земя изведе Левски отново напред и отбеляза дебютен гол с екипа на новия си тим – 2:1.

Фелипе Нашсименто продължи да затвърждава добрите впечатления от играта си и в 69-ата минута отново притесни значително отбраната на Гзира. След прецизна атака на Левски, топката бе върната към португалеца, който овладя пред наказателното поле и от зоната пред дъгата шутира силно. Стражът на малтийците обаче внимаваше и улови.

До края двата състава си размениха по още няколко положения, но без сериозни опасности пред двете врати. Така Левски се поздрави с успеха.

На 10 февруари е последната контрола на левскарите. Софиняци ще премерят сили със Сливнишки герой на стадион „Георги Аспарухов“ от 17.30 часа, като този двубой ще бъде и своеобразно представяне на състава за пролетния дял от шампионата.

В първата си официална среща Левски е домакин на Ботев. Мачът е на 18 февруари от 17.30 часа.

Всички мачове на Левски ще може да следите с Gong.bg, по каналите от пакета DIEMA XTRA, по PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио. 


Ето и състава на Левски:

Схема: 4-3-3

Божидар Митрев (к), Милош Цветкович (78' Ивайло Найденов), Холмар Ейолфсон (67' Георги Ангелов), Давид Яблонски, Иван Горанов, Васил Панайотов (53' Жорди Гомес), Роман Прохазка, Фелипе Нашсименто (80' Илия Юруков), Антонио Вутов (46' Станислав Иванов), Станислав Костов, Паулиньо (74' Мартин Петков)


Развитие на мача минута по минута:

90+2' КРАЙ НА МАЧА

90' Две минути добавено време

80' Шеста смяна в Левски. Илия Юруков заменя Фелипе Нашсименто.

78'  Пета смяна в Левски. Ивайло Найденов заменя Милош Цветкович.

75' Десният бек на Левски Милош Цветкович се сблъска с Жорди Гомес и получава медицинска помощ.

74' Четвърта смяна в Левски. Юношата Мартин Петков замени Паулиньо.

69' Чудесен удар на Фелипе Нашсименто от зоната пред дъгата на наказателното поле, но стражът на Гзира внимаваше и улови.

67' Трета смяна в Левски. Холмар Ейолфсон отстъпи място на Гепрги Ангелов. 

53' Втора смяна в Левски - Жорди Гомес заменя Васил Панайотов. 

52' ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ ОТ ДУЗПА! Фелипе Нашсименто си заложи от 11-те метра и с техничен удар по земя направи 2:1. Това е първи гол за португалеца с екипа на Левски.

51' ДУЗПА ЗА ЛЕВСКИ! Хубава двойна комбинация между Иван Горанов и Паулиньо. Бразилецът нахлу стремглаво в наказателното поле, след като се измъкна от няколко бранители, а след това бе препънат в пеналта. Съдията посочи бялата точка. 

50' Фаул за Левски отляво по атаката. Нашсименто центрира, Яблонски опита да засече с десния си крак, но не успя. След това играч на "сините" се размина.

46' Наставникът на Левски прави една промяна на почивката. Станислав Иванов заменя Антонио Вутов. 

46' НАЧАЛО НА ВТОРА ЧАСТ

45' КРАЙ НА ПЪРВА ЧАСТ

37' ГЗИРА ИЗРАВНЯВА НА ЛЕВСКИ! При центриране на Брифа отдясно, Самб бе изпуснат от синята отбрана и засече с глава за 1:1.

33' Страхотен изстрел на Нашсименто от около 30 метра премина на сантиметри от рамката.

29' Фаул за Левски отдясно по атаката, след като Станислав Костов бе задържан. Фелипе Нашсименто си заложи топката и центрира, като отново насочи към Яблонски. Чехът опита да отиграе с глава, но в този случай не съумя да отправи точен удар и топката прелетя покрай левия стълб.

28' Левски направи чудесна атака, при която Прохазка комбинира с Вутов. Последният обаче не успя да насочи добре удара си. 

21' ГОЛ ЗА ЛЕВСКИ! "Сините" се настаниха по-трайно в половината на Гзира, като стигнаха до два корнера. При първия Нашсименто центрира, а топката бе изчистена напред, но попадна във Васил Панайотов. Полузащитникът пусна наляво към Нашсименто, който опита центриране, при което последва изчистване в нов ъглов удар. Новият португалец в редиците на българския гранд центрира отново от същата позиция, отляво на вратата на Гзира, като сервира топката точно на главата на Давид Яблонски. Централният защитник без да се бави с глава направи 1:0.

18' Корнер за Левски след пробив на Милош Цветкович отдясно по атаката. Нашсименто центрира, но отбраната на малтийците се справи без проблем.

15' Много груба игра от страна на Самб спрямо Фелипе Нашсименто. Сенегалецът си помогна и с ръка, а в резултат, португалецът остана да лежи на терена. Не последва санкция за играча на Гзира.

4' Грубо влизане срещу Вутов. 

1' НАЧАЛО НА МАЧА