Левски започна с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Сините“ се наложиха с изразителното 4:0 над Хебър на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Две попадения за успеха реализира изнеслият силен двубой Жорди Гомес. Испанецът записа и две асистенции на сметката си. Серджиу Буш и обичайният заподозрян Давид Яблонски вкараха по веднъж. През втората част чешкият централен бранител на състава от „Герена“ носеше и капитанската лента, тъй като Божидар Митрев бе отстъпил място на младока Петър Иванов.  

Дебют за Левски направи новото попълнение Давиде Мариани. Швейцарецът започна като титуляр, а след това бе заменен от Антъни Белмонт. Заради приятелския характер на мача, бившият капитан на Лугано влезе отново в игра в 75-ата минута на мястото на Жорди Гомес.

В заключителните минути нападателят Станислав Костов получи травма и така на терена се завърна иначе започналият като титуляр Атанас Кабов.

Срещата, с която бе отбелязана и 100-годишнатата на клуба-домакин, се игра при изключително високи температури. Заради тежкото време двата щаба се бяха разбрали полувремената да траят по 40 минути.

Левски контролираше играта през първата част, а това намери изражение и върху резултата. „Сините“ стигнаха до две безответни попадения, дело на Жорди Гомес, който асистира и на Серджиу Буш.

Първата по-интересна ситуация в срещата бе пред вратата на Хебър. Буш успя да се пребори край ъгловото флагче отляво по атаката и ефектно с пета пусна към Атанас Кабов. Юношата без да се бави продължи към Жорди Гомес, който с едно докосване комбинира с Габриел Обертан. Французинът задържа между няколко противникови играчи и след това подаде на Буш. Ударът на централния нападател на „сините“ обаче бе лишен от достатъчна сили и Димитър Пангев се справи с лекота. 

Няколко минути след това Кабов получи отляво от Гомес и от малък ъгъл шутира опасно, но Димитър Пангев отрази с крак.

Момчетата на Делио Роси поведоха след 18 минути игра. Жорди Гомес изведе превъзходно Габриел Обертан отдясно. Бившият играч на Манчестър Юнайтед навлезе в пеналта, като въпреки че след съприкосновение с противников играч панда на терена, не позволи да му бъде отнето владението върху топката и от полулегнало положение върна към Гомес. Испанецът с прецизен изстрел направи 1:0.

Малко след това, в 21-ата минута, Левски удвои аванса си. Жорди Гомес излезе на стрелкова позиция, но не се полакоми да завърши и сам и реши да комбинира с Буш, който бе отдясно. Румънецът се нагласи и отправи удар леко под диагонал по земя за 2:0.

До края на първото полувреме Левски създаде още една интересна атака. В 28-ата минута Иво Найденов проби отдясно и центрира остро, но бранител изби в корнер. От него не произлезе нищо.

Малко преди последния съдийски сигнал за първата част Георги Георгиев опита да застраши вратата на Божидар Митрев, но Алекс Боримиров пресече пътя на топката.    

Домакините започнаха добре второто полувреме и в 54-ата минута отправиха хубав удар от дистанция, но появилият се като резерва вратар на Левски Петър Иванов плонжира и спаси. Пазарджиклии проведоха отлична атака в 57-ата минута, когато Ангел Лачов нахлу отляво, но Давид Яблонски предотврати опасността. В 59-ата минута юношата на Левски Илия Димитров с глава засече една топка, но Димитър Георгиев, заменил Димитър Пангев под рамката, отрази. Мартин Петков шутира остро с левия крак, но в аут няколко секунди по-късно.

В 64-ата минута Антъни Белмонт направи чудесен пробив отдясно, стигна до аутлинията, финтира съперник и след това центрира успоредно на голлинията, но топката бе извадена в ъглов удар.

Левски оформи класика в 66-ата минута. „Сините“ си спечелиха корнер отдясно по атаката им. Жорди Гомес центрира на близката греда, където чакаше обичайният голмайстор за Левски Давид Яблонски, който с глава насочи топката за 3:0.

Само 4 минути след това пред домакините се разкри великолепна възможност за почетно попадение, която обаче не бе увенчана с успех. Ангел Лачов излезе сам срещу Петър Иванов, но стражът скъси умело дистанцията и успя да избие с крак.

Левски оформи победата с 4:0 в 74-ата минута, когато Жорди Гомес получи отляво на границата на пеналта и с мощен удар с левия крак прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на състава от Пазарджик.


Още новини:

Делио Роси за жребия за ЛЕ: Всичко зависи от нас

Паулиньо стресна Левски

Коварни съперници за старт на БГ-тимовете в Лига Европа


РАЗВИТИЕ НА МАЧА:

Хебър - Левски 0:4 (Жорди Гомес 18', Серджиу Буш 21', Давид Яблонски 66', Жорди Гомес 74')

85' Край на мача

74' ЛЕВСКИ ПОВЕЖДА С 4:0. Жорди Гомес получи отляво и от границата на наказателното поле с удар с левия крак прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на състава от Пазарджик. 

70' Чудесна възможност за Хебър. Ангел Лачов излезе сам срещу Петър Иванов, но младият страж на Левски скъси дистанцията и успя да избие с крак. 

66' ЛЕВСКИ ПОВЕЖДА КЛАСИЧЕСКИ - 3:0. "Сините" си спечелиха корнер, а Жорди Гомес буквало сервира топката на главата на Давид Яблонски, който чакаше на близката греда и с глава наниза трето попаденив в полза столичани. 

64' Добър пробив на Антъни Белмонт, който стигна до аутлинията, финтира противников играч и след това пусна остър, успореден на голлинията пас, който обаче бе своевременно пресечен.

60' Страхотен шут на Мартин Петков с левия крак, но в аут. 

59' Илия Димитров с глава стреля, но появилият се като резерва Димитър Георгиев спаси. 

57' Хубава атака за Хебър. Ангел Лачов бе нахлул отляво, но Яблонски се намеси отлично и пресече опасността. 

54' Хубав изстрел от дистанция на играч на Хебър. Топката летеше към долния ляв ъгъл на Петър Иванов, но той плонжира и спаси.

51' Слаб удар на Белмонт с левия крак. 

41' Делио Роси пусна в игра всичките си резерви: вратарят Петър Иванов, Антъни Белмонт, Томислав Папазов, Мартин Петков, Илия Димитров и Станислав Костов. В отсъствието на Божидар Митрев, капитанската лента е на ръката на Давид Яблонски. 

41' Начало на второ полувреме

40' Край на първа част. Играта ще бъде подновена след 15 минути.

39' Шут на Георги Георгиев, но Боримиров застана на пътя на топката

28' Остро центриране на Иво Найденов отдясно. Бранител обаче изчисти в корнер. 

27' Обертан с технично отиграване, но завършващият му удар не бе точен. 

21' ЛЕВСКИ УВЕЛИЧИ ПРЕДНИНАТА СИ СРЕЩУ ХЕБЪР - 2:0. Жорди Гомес навлезе в пеналта, но не прояви егоизъм и вместо да опита да завърши сам, пусна надясно към Буш, който леко под диагонал с удар по земя удвои. 

18' ЛЕВСКИ ПОВЕЖДА НА ХЕБЪР - 1:0. Жорди Гомес изведе добре Габриел Обертан отдясно. Той навлезе застрашително в пеналта, като въпреки че след съприкосновение с противников играч падна на терена, не позволи да му бъде отнето владението върху топката и от полулегнало положение върна към Гомес. За испанеца остана да вкара топката в мрежата на Пангев. 

16' Хали Тиам пусна пас през центъра към Буш. Преди да стреля обаче нападателят, топката му бе избита в корнер. От него не произлезе нищо.

14' Гомес дриблира и пусна пас към Кабов, който нахлу опасно отляво по атаката и от малък ъгъл отправи чудесен изстрел. Пангев обаче се намеси авторитетно и с крак отрази. 

12' Хубава атака на Левски. Серджиу Буш успя да се пребори за една топка до ъгловото флагче и след това пусна ефектен пас с петичка към Бабов. Юношата без да се бави продължи към Жорди Гомес, който с едно докосване комбинира с Габриел Обертан. Французинът задържа между няколко противникови играчи и след това подаде на Буш. Ударът на централния нападател на "сините" обаче бе лишен от достатъчна сили и Димитър Пангев се справи с лекота. 

Времето в Пазарджик е изключително горещо, което оказва влияние и върху темпото на срещата.

Левски - Хебър

източник: Валентин Грънчаров

1' Начало на мача


Ето и стартовите 11 на Левски: Божидар Митрев, Ивайло Найденов, Давид Яблонски, Аймен Белаид, Алекс Боримиров, Хали Тиам, Жорди Гомес, Давиде Мариани, Атанас Кабов, Габриел Обертан, Серджиу Буш

Резерви: Петър Иванов, Антъни Белмонт, Станислав Костов, Томислав Папазов, Илия Димитров, Мартин Петков.

Старши треньор: Делио Роси

Хали Тиам

източник: Валентин Грънчаров

Хебър: 74. Димитър Пангев, 6. Мурад Ибраим, 2. Васил Геров, 22, Мартин Сечков, 3. Иван Иванов, 23. Цветана Павлов, 7. Руслан Иванов, 8. Адриан Краев, 5. Атанас Велев, 11. Георги Георгиев, 9. Стефан Лачов

Резерви: 1. Димитър Георгиев, 17. Кирил Георгиев, 42. Георги Недялков, 27. Серафим Михайлов, 10. Ангел Лачов, 16. Богомил Божуркин, 21. Георги Терзиев.

Старши треньор: Танчо Калпаков

Хебър Пазарджик

източник: Валентин Грънчаров

Стадион:  „Георги Бенковски" (Пазарджик)

Главен съдия: Владимир Вълков (Пловдив)

Валентин Грънчаров
25 снимки