Левски победи Дунав с 3:0 в мач от 17-ия кръг на Първа лига. Два гола на Жерсон Кабрал и един на Станислав Костов позволиха на "сините" да се върнат на победния път, след като загубиха последните си два двубоя в първенството - от Черно море и Ботев Враца.

Прекрасно първо полувреме, в което паднаха и трите гола, донесе успеха, който приближава Левски на точка от втория ЦСКА, който е с мач по-малко. Дунав не успя да се противопостави на съперника и в крайна сметка остава 12-и с 14 точки.

Първата опасност на "Георги Аспарухов" бе в 5-ата минута, в която Давид Яблонски стреля с глава в аут. Първото попадение пък също не закъсня много. В 21-ата минута Кабрал пое топката отдясно пред наказателното поле, навлезе леко навътре и стреля мощно с левия крак. Топката бе насочена към средата на вратата, но Филип Димитров не бе застана добре и допусна гол.

Това пък като че ли успокои домакините, които в следващите минути заиграха много качествено и редяха една след друга красивите комбинации. Станислав Костов и Паулиньо пробваха късмета си, а в 27-ата минута съдията Драгомир Драганов отсъди дузпа за нарушение на Христо Попадийн срещу Обертан. Зад топката застана голмайсторът Кабрал, който хладнокръвно реализира своя втори гол в мача.

Единствената опасност в полза на Дунав в тези 45 минути бе нещо средно между центриране и изненадващ удар на Божидар Васев, при който неговият адаш Митрев внимаваше и зби в корнер.

В 38-ата минута интригата окончателно приключи с гол №14 в първенството за Станислав Костов. В основата на попадението бе Обертан, който направи хубаво двойно с Кабрал, след което с прострелен пас по земя намери Костов. Нападателят действа съобразително и само постави крака си, за да насочи топката в ъгъла.

В самия край на полувремето пък Яблонски стреля с глава от близко разстояние, но нямаше силата да реализира.

С оглед на резултата, второто полувреме очаквано бе доста по-скучно. Левски атакуваше по-спокойно, което позволи и на Дунав да се дръпне в малко по-предни позиции, макар и това да не водеше до сериозни опасности пред вратата на Божидар Митрев. В същото време на няколко пъти домакините осъществяваха добри контри, които спокойно можеха да доведат и до четвърти гол. В една от тези ситуации Кабрал се полакоми, а в друга Давиде Мариани реши да прехвърли стража на гостите, а топката мина на сантиметри от страничния стълб. 

Помощникът на Славиша Стоянович Небойша Милошевич, който ръководеше отбора в отсъствието на наказания старши треньор, даде шанс за изява на юношите Илия Юруков и Станислав Иванов, както и на страдащия от постоянни контузии Ривалдиньо.

LAP..bg
17 снимки

Съставите на двата отбора:

Левски: Божидар Митрев, Иван Горанов (к), Ивайло Найденов, Паулиньо, Давиде Мариани, Антъни Белмонт, Нуно Рейш, Жерсон Кабрал (71' Илия Юруков), Давид Яблонски, Станислав Костов (86' Ривалдиньо), Габриел Обертан (84' Станислав Иванов).

Дунав: Филип Димитров, Георги Динков, Мартин Ковачев (к), Петър Патев, Божидар Васев, Борислав Балджийски (63' Ахмед Ахмедов), Красимир Станоев, Иван Коконов, Христо Попадийн (63' Бранимир Костадинов), Светослав Ковачев, Исмаил Иса