Бившият шеф на Удинезе Кристиано Джарета категорично отрече информациите, които го свързват с поста на спортен директор в Левски. Той обяви, че не е имал никакви контакти с българския клуб.

Здравейте на всички! Виждам подход на децата към футбола. Разбира се, не са това тренировките, от които можеш да направиш някакви заключения за качествата на децата. За тази цел трябва повече. За генерални оценки трябва по-детайлен тест, който е много по-обширен и обхваща по-широк спектър. Но за децата това са много полезни упражнения, надявам се, че преди всичко за тях това е чудесен опит. 

Колко важно е за младите да се работи по правилния начин в правилния момент? 

Това е основното. И преди да се занимаваме с израстването на младите, трябва да започнем с формирането на треньорите. Днес треньорът е повече от треньор, той е учител, преди всичко в детските школи и академии. Много е важно те да бъдат способни да дадат необходимото на младите играчи. Защото след време представителните отбори ще имат нужда от тези футболисти и те трябва да бъдат много добре подготвени. Затова, преди подготовката на младите играчи, ще се съсредоточа върху развитието на треньорите.  

Само този кастинг ли ви доведе в България или има и нещо друго? 

През тези дни съм тук само заради това, за да помогна на моя приятел , който организира подобни мероприятия. Той ме покани да му помогна и съм тук само заради това. 

Говори се, че сте кандидат за поста спортен директор на Левски? 

Да, и аз четох тези информации.. В Италия ме пращат както в Левски, така и в други отбори, но  мога да заявя откровено, че не съм имал никакви контакти с Левски. Идвал съм няколко пъти в София, защото следя българското първенство, както следя и много други шампионати в Европа. През последните месеци пътувах доста и актуализирах моите познания. Точно това исках да направя - да актуализирам моята база данни. Да, очаквам някакъв шанс за работа, без значение дали в Италия или в чужбина. За мен ще бъде удоволствие.  

С Левски работи друг италианец преди време, който обаче нямаше особен късмет - Делио Роси. Запознат ли сте с неговата история с клуба? 

Преди всичко съжалявам за това, което се случи с Делио, защото го познавам и мога да кажа, че е невероятен треньор, със страхотни качества. Според мен, Левски направи много добър избор с неговото назначаване.. но както знаете, топката е кръгла и всичко е възможно. Гледах двата мача на Левски от квалификациите за Лига Европа срещу Вадуц и трябва да кажа, че Делио Роси си плати за първия двубой, който не бе хубав и бе изигран много лошо. В реванша се опитаха да компенсират, но отборът бе допуснал прекалено много голове, което се оказа фатално. Трудно е да се определи какво не проработи при Делио Роси в Левски. Трябва да си запознат с всекидневните процеси, за да можеш да кажеш нещо подобно, но повтарям, съжалявам за това, което се случи с Делио Роси в Левски. Той е един от най-подготвените треньори. 

За да приключим темата "Левски", ако имате предложение от клуба, ще склоните ли за разговори? 

Вижте, в последните месеци използвах времето, за да актуализирам моите познания в Европа, що се отнася до играчите. Разбира се, ще изслушам всяко предложение, което засяга моята професия и това, с което се занимавам по принцип.

Познавате отлично един млад български футболист - Антонио Вутов, който привлякохте в Удинезе, когато бяхте спортен директор там. Какво не му позволи да разкрие възможностите си в Серия А? 

И до ден-днешен смятам, че Антонио Вутов притежава невероятни индивидуални качества. Това бе и причината да подпишем договор с него в Удинезе. Говорейки генерално, разликата във футбола е в манталитета. Поне що се отнася до моите футболисти, с които съм работил. Може да си много добър, но краката само ще ти помогнат, за да бъдеш добър футболист. Разликата я прави главата. И Антонио трябва да се подобри от тази гледна точка. Трябва да поработи, що се отнася до подхода си към мачовете, към хъса и желанието, с които излиза на терена. Да се бори във всеки един момент на терена. Това е много важно, що се отнася до съвременния футбол, който става все по-физически.  

Продължавате ли да го следите и в момента? 

Да, разбира се, защото когато си направил някакъв избор с даден играч, искаш да видиш до къде ще се развие той. Любопитен си да видиш как ще се развие. Следя изкъсо българското първенство и гледам неговите изяви. Мога да кажа, че българския шампионат вдига постоянно нивото си. Най-добрите отбори се подсилват все повече, с качествени и пдодготвени треньори и с играчи с опит от други първенства. Забелязвам, че нивото се покачва, както и това на националния отбор на БЪлгария. МИсля, че в страната ви започва да се работи добре и на юношеско ниво. 

Има ли други български млади играчи, които следите? 

Да, има интересни млади играчи, които привличат вниманието. За някои от тях се интересуват и италиански отбори и ме питат за връзки. Не искам да казвам имена, за да не се раждат неверни информации, но интерес има. Интерес към едно първенство, в което младите  играят все повече игрови минути по различните терени. Но не искам да говоря с конкретни имена, за да не се превръщат в слухове.