Шефът на Левски Павел Колев коментира ситуацията с Давиде Мариани в интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Преди кръга“. Той потвърди, че швейцарецът наистина се е отказал от сума в размер на 75 хиляди евро. Ръководителят също така сподели, че в момента текат преговори за намаляване и на заплатата на полузащитника, които клонят към успешен край.

Колев не скри, че е доволен от факта, че халфът се е показал като изключително коректно момче.

„Да, вярно е. Давиде Мариани се отказа от тези 75 хиляди евро абсолютно в полза на Левски и в полза на това да играе. Аз му казах, че ако иска да играе до края на сезона, ситуацията е такава, че ние сме длъжни да действаме рестриктивни и да ограничим щетите. Той правия разбиране и подписа споразумение. Подводните камъни са много в това отношение. За съжаление нещата са такива, каквито са. Общото взето почти всеки ден излиза нещо, което ни изненадва. Не са толкова големи сумите. Особено обаче списъкът с агенти, към които се дължат плащания, е впечатляващ. Това са сделки, правени в последните 5 години. Особено в последните 2,5 години почти нищо не е платено на агентите. Те имат договори. Въпреки че не застрашават пряко лиценза на клуба, ясно е, че репутацията на Левски сред тях, а те са мрежа и информацията се разпространява бързо, не е добра. Да не говорим, че някои от тях завеждат директно дела в КАС. Те имат такава клауза в споразуменията си. Аз като дойдох имаше две такива дела. Едното успяхме да го спрем и се договорихме с агента на Мартин Полачек. И сега му плащаме разсрочено“, коментира Колев.

„Преди 2 седмици получихме документ, който не бяхме виждали тук в архива. От мениджъра на Мариани и Паулиньо. Според него на агента се дължат 650 хиляди евро комисионна, за това, че е довел Мариани като свободен агент. За да добият хората представа за каква сума става дума. Самият Мариани за 3-годишния си договор, ако сумираме заплатите, които трябва да получи, не са много повече от тази сума. На практика, да, Мариани не е съвсем свободен агент. Отделно му е платена една сума на ръка, когато е подписал. Но това за мен е…Всъщност няма защо да го квалифицирам. Нека хората могат да си направят изводите. И това е част от проблема, затиснал Левски и на практика го е потопил. Водим разговори и сега с този агент. На път сме да се споразумеем, така че и двете страни да са доволни, макар че ние няма как да сме доволни, защото 650 хиляди евро така трудно се плащат, особено при заварена ситуация“, продължи Колев.

„Хубавото обаче е, че Давиде Мариани се оказа изключително коректно момче, което има желание да играе за Левски, обича футбола и сега преговаряме като част от една пакетна сделка той да намали заплатата си. Знаете една от целите ни е да намалим заплатите. Като стъпка в този процес разговаряме и с Мариани, и с Паулиньо и сме близо до успех. Надяваме се това да стане до края на седмицата. Ще съобщим официално. Това е начинът. Ако искаме да сме конкурентни и все пак продукцията на терена да се харесва на хората, това е една от стъпките. Тежко е със сигурност, особено за играчите. Играчите не са виновни, че са получавали такива заплати. От друга страна, резонният въпрос е как и каква е била политиката при определянето на техните заплати, определянето на тези комисионни, подписването на тези договори за комисионните, много въпроси, които нямат отговор“, каза Колев.