Наставникът на Пирин Милен Радуканов отново е в светлините на прожекторите. След като над две години беше далеч от професията, сега се върна в нея с гръм и трясък с победа над Левски на старта на пролетния дял. 

Той направи подробен анализ на това, как се е стигнало до успеха над "сините". Специалистът говори ексклузивно за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. 

"Приятно е, радвам се, че така се получи още след първия мач. Много беше важно за момчетата да имат спокойствие. Дано са се разходили с високо вдигнати глави в Благоевград, защото си го заслужиха с мача срещу Левски", заяви Радуканов. 

"Още сме в началото на пътя от това, което искаме. Като треньори даваме насоките си, но футболистите ги изпълняват. В последния месец видях страхотни момчета, които искат да се учат и се опитват бързо да възприемат нещата. Хвърлихме доста пот и в контролите, вече загатваме това, което искаме да правим." 

"Най-важно беше, че гледахме всички мачове на Левски и бяхме наясно в детайли с всичко, което да очакваме. Затова и бях сложил Тони Тасев на върха на атаката, с излизането на Пиргов и Александров Левски имаха доста проблеми в центъра на защитата. Опитвахме се да ги караме да изнасят чрез Сандберг и да го пресираме. Радвам се, че се получи." 

"Всички останали момчета бяха близо до противниците, отнемахме им топката, това очаквахме, това се и получи. Знаехме, че ще имаме свободни пространства по фланговете, опитвахме се от там да атакуваме. След като спечелихме, значи схемата на Левски е била удобна за нас. Така беше и наистина. Цяла седмица тренирахме тактиката си срещу тях и ни се получи." 

"Много е важно да обясняваш на футболистите, но е важно и да те разбират. Ако остава само на дъската, ще е различно. На терена е доста по-трудно и се постига само с много тренировки. За всеки мач се готвим в детайли, опитваме се да си изградим идеите, които да изпълняваме цял мач. Това е само първата крачка, трябва да продължаваме така и занапред", заяви Радуканов и разкри какво е променил, за да стигне до успехите. 

"Успях да променя духа на отбора, защото имам опит. Преди 23 години бях в Пирин, започнах февруари, спечелихме седем поредни домакинства. Исках този дух да се върне, а това не се е променило. Повече от 50% от хората тук са от собствената школа. Важното е ние да дадем напътствия на тези момчета, те ще се развият." 

"Бях добре приет още от първия ден, поздравявам публиката. Самите футболисти казаха, че като са излезли на терена, са се оставили на емоцията. Благодаря им за приема, има разбирателство между мен и тях. Дано остане така, защото във футбола има и загуби, има и равенства. Ако показваме духа, ще ни подкрепят. Аз ще отговоря с труд, за да са доволни хората", заяви Радуканов и говори за участието на тима си за Купата на България.  

"Мечтите и желанията са безплатни за Купата. Ние сме концентрирани върху задачата да задържим отбора в елита и да изградим стила си. Купата е само една награда за нас, ще се опитаме да спечелим дадения ни мач. След този мач с Левски много хора ще ни вдигат и ще ни тупат по рамото, но ще държа момчетата на земята. Купата е само награда, колкото по-далеч стигнем, толкова по-добре. Аз съм я печелил и като футболист, и като треньор, надявам се да стигнем далеч", сподели Радуканов.

Той беше обиждан от фенове на Левски след загубата в Благоевград и сподели, че е разочарован от това отношение, защото в миналото е носил синята фланелка и е постигал успехи с нея. И не отрече, че някой ден би искал да води тима.  

"Разочарован съм донякъде от феновете на Левски, защото спечелихме битката на терена и не заслужавам тези псувни. Играл съм там, вдигал съм Купата, не заслужавам такова отношение. Даже си мислех накрая, че ще ме изпратят с аплодисменти, защото така мисля, че трябва да бъде. Хората бяха афектирани, не мога да им се сърдя, само съм малко разочарован." 

"Само мога да се радвам, че играх и в двата гранда. Левски и ЦСКА са най-добрите отбори. Всичко се случва в живота, треньори са минавали къде ли не по Европа, така че не се знае. Амбиции имам големи, където ме поканят навсякъде оставям всичко от себе си. Никого не съм подвел досега, имам големи амбиции", сподели Радуканов.

Той сподели къде е бил на стаж по време на паузата в треньорската си кариера, както и какви грешки ще се стреми да не повтаря занапред.  

"Имах доста време за размишление, най-важното е, че разбрах да си човек. Трябва да помагаш на другите. Искам да помогна на момчетата в Пирин да израснат, ако го направя, ще е добре. Като треньор бях в Съндърланд, в Хъл Сити, гледах два мача на Мъри Стоилов в Шампионската лига, говорихме много с него." 

"Една от големите ми грешки беше, че се поддавах на емоции, на влияние от втори и трети страни. Трудно е, но от Мъри Стоилов научих, че компромиси не се правят, за да вървиш нагоре. Следвам това и се опитвам да следвам пътя си." 

"Страхотно време хванах в ЦСКА, за една година станах от помощник първи треньор. Веднага доказахме, че можем да се справяме със ситуацията. Спечелих Купата и Суперкупата, не мога да се срамувам от нищо. Горд съм с това, което направих с отбора в двата си престоя. В Славия можехме да направим доста неща, ако имаше търпение", заяви Радуканов и накрая говори за прякора си. 

"Прякорът ми БГ-Моуриньо беше една закачка, защото аз отидох като преводач. Моето изискване беше и да съм помощник, за да се развивам, имах идея да се развивам. За мен е голямо удоволствие да ме наричат така, не е проблем. Когато е с усмивка и не се търси жълтото, за мен това не е проблем", завърши треньорът на Пирин.