Централният защитник на Левски Холмар Ейолфсон се оказа една от находките в селекцията на тима през изминалото лято. Исландецът бързо си спечели място в сърцето на отбраната на „сините“ и си пасна по чудесен начин с Давид Яблонски. Два дни преди столичното дерби с ЦСКА, Ейолфсон даде специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, като говори за всички по-интересни теми около себе си и сподели амбициите си да играе на Мондиала в Русия през 2018 година.

„Името ми се произнася Холмар Ейолфсон, но както се вижда, на фланелката ми пише Холмар, което е по-лесно. За мен няма значение дали ще произнасят цялото ми име, или просто Холмар“, започна защитникът във връзка с по-специфичната си фамилия.

Габриел Обертан с огромни шансове за събота

На 21 октомври Левски ще премери сили с ЦСКА в столичното дерби на 13-ия кръг. Самият исландец не скри, че в „синия“ лагер очакват с голямо желание тази среща:

„Разбира се, гледам с нетърпение към дербито. Очаквам го с нетърпение“, каза Холмар и добави: „Няма напрежение, всичко е нормално. Тренираме, както винаги“.

Холмар е в България вече повече от месец. Помолен да се представи и да разкрие нещо повече от себе си за публиката, той обясни с усмивка: „Добре. Моето име е Холмар Ейолфсон. Идвам от Исландия и съм професионален футболист от почти 10 години. Играл съм в доста страни. Видял съм доста неща, сега съм тук, готов да дам най-доброто от себе си и да се боря за Левски“.

„Моите първи впечатления от страната бяха наистина доста добри. Наистина ми хареса градът. Има много живот в него. Наистина ни харесва и на мен, и жена ми. Все още живея в хотел, чакам за апартамент. Когато това се случи, мисля, че аз и семейството ми ще се чувстваме още по-добре“.

Преди да акостира на стадион „Георги Аспарухов“, Ейолфсон бе част от състава на Макаби Хайфа, а в кариерата си е играл още за Уест Хем, Розенборг, а също така има мачове и за националния на Исландия.

„Мисля, че Левски и Макаби Хайфа са на едно ниво. Горе-долу същата ситуация. Макаби Хайфа е голям отбор в Израел, не бяха печелили титлата от няколко години, както е и тук и се надявам, че можем да обърнем нещата сега“, направи паралел Ейолфсон.

„Говорейки за напрежението, имаше напрежение в предишните ми тимове. Например в Розенбог - спечелихме титла и купа. През първата година влязохме в групите на Лига Европа, но през втората не успяхме и въпреки че спечелихме титлата и купата, сезонът бе пълен провал. Това, което виждам засега в Левски, нашият отбор и другите тимове в България, ние сме много организирани и дисциплинирани. Всеки знае своята роля и това е много, много важно, ако искаме да успеем“.

„Определено се чувствам добре в отбора. Момчетата са страхотни. Бе лесно да вляза в съблекалнята и всичко започна, както трябва“.

За смесицата от много националности и за това кой език се води официален в съблекалнята на Левски, Холмар сподели: „Всички езици са официални в Левски (смее се). Някои от играчите знаят италиански – помагаме си, всички си помагаме“.

„Определено имам амбиции за националния на Исландия. Бил съм в и около отбора много пъти. Лично ги познавам всичките. Наистина, ако тук се справим добре, имам реална възможност да ида в Русия следващото лято“, разкри за мечтите си Ейолфсон.

„Това е комбинация от мисленето, нагласата, работим здраво и никога не се предаваме. Отборният дух, всички са добри приятели. С повече от половината отбор сме играли може би във всички гарнитури и се познаваме от съвсем малки“, обясни Холмар своето виждане за успехите на Исландия във футбола в последните години.

За стряскащия за някои хора климат в Исландия, Ейолфсон сподели с усмивка: „Както казах, ние имаме зима и малко по-малко зима в Исландия. Очевидно се свиква като имаш топли дрехи и ако живееш в Исландия, очевидно няма да ходиш толкова да гледаш забележителности, ще си стоиш в къщи повече“.

„Това е наистина смешно да чуя, че се говори, че на север хората са по-сурови. Ние сме много приятелски и топли хора. Когато става дума за спорт и състезание, правим всичко възможно да спечелим“.

Ейолфсон минава за един от най-атрактивните за фенките играчи в редиците на „сините“. За голямо разочарование на всички почитателки на синеокия исландец той има сериозна приятелка и почти двегодишна дъщеричка.

„Прекрасен е семейният живот. Дъщеря ми ще стане на две годинки на 15 декември. Те бяха тук само за седмица и ще дойдат за постоянно на 30 октомври“, разкри бранителят.

„Липсват ми, тежко ми е без тях (бел. ред. семейството). Виждаш само през социалните мрежи как расте дъщеря ти, учи нови неща и ти не си там да видиш. Определено е неприятно. Понякога обаче, трябва да призная, е хубаво просто да се прибереш и да си вдигнеш краката“.

За прословутия исландски телевизионен коментатор, който стана хит по време на Евро 2016, Холмар каза: „Той е изключение. Когато го слушаш, усещаш, че това идва от сърцето му. Това не е театър, това наистина му идва отвътре. Не е така, когато коментира Ливърпул срещу Уест Бромич Албиън. Той просто е емоционално свързан с Исландия“.

„Яблонски вдигна много високо летвата. Надявам се, че и моят ред ще дойде скоро. За малко щях да вкарам на Берое, да“.

„Да, може би начинът ни на игра, откакто аз съм тук, виждам как искаме да играем и го видях още в първия мач срещу Лудгорец. Наистина сме дисциплинирани и организирани и докато мрежата ти е суха, има голям шанс да спечелиш мача“, продължи Ейолфсон.

Откакто Холмар Ейолфсон зае титулярно място в сърцето на защитата, Левски няма допуснат гол.

„Просто влязох и паснах в един много организиран тим. Това сработи и има добри футболисти около мен. Понякога във футбола нещата просто се получават и аз имам чувството, че това е един от тези моменти“.

„Ние спечелихме последните няколко мача и направихме едно реми. Очевидно хората все още трябва да са търпеливи, но работим много здраво всеки ден, за да спечелим следващия мач“.

„Нека хората да дойдат на мача, да се наслаждават и да се надяваме да станат свидетели на синя победа“, призова за финал феновете Холмар.

Двубоят между Левски и ЦСКА е в събота, 21 октомври, от 16.00 часа и ще може да го следите с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.