През изминалия трансферен прозорец Левски привлече седем нови попълнения, а феновете тръпнат в очакване да зърнат придобивките в игра. Тъкмо от новодошлите футболисти се очаква да вдигнат нивото на тима и да помогнат за спечелването на първи трофей от близо 10 години насам.

Перлата в селекцията, поне според предварителните прогнози, е португалецът Филипе Нашименто. Юношата на Бенфика пристигна от Динамо Букурещ срещу 200 хиляди евро. За „кучетата“ той изигра 19 мача през есента, в които отбеляза два гола. Безспорно креативен футболист, по време на подготовката в Малта той се отчете с асистенция и гол. Ще е интересно да видим каква точно формация ще използва Делио Роси и къде ще се впише Нашименто, защото с него вътрешните халфове стават седем – освен него, италианецът разполага още с Прохазка, Панайотов, Белмонт, Рошу, Жорди Гомес и Хали Тиам.

При схема 4-3-3 има резон съставът да е пълен с толкова хора на подобни позиции, но ако наставникът избере 4-4-2, някой измежду Рошу и Белмонт става излишен.

Нашименто ще е доволен, че за адаптацията му ще помогне фактът, че има свой сънародник в състава. Левски имаше нужда от засилване на конкуренцията на поста ляв бек, а изборът падна върху Афонсо Фигейредо. Той дойде под наем от Рен, а е преминал още през Брага и Боависта, както и през академията на Спортинг. Фигейредо ще се бори за титулярно място с Иван Горанов. Самият състезател заяви, че може да се подвизанва на различни позиции. Потенциален проблем е, че във Франция той не съумя да се наложи и за последните две години е участвал в 17 двубоя – 10 за първия и 7 за втория тим на Рен.

Освен двамата португалци, Левски си осигури улугите и на двама бразилци. Ривалдиньо идва, както и Нашименто, от Динамо Букурещ. Синът на Ривалдо е съвсем различен тип футобилст от баща си и действа предимно на върха на атаката. Отзивите за 22-годишното острие в Румъния са противоречиви, тъй като за Динамо отбеляза само 6 попадения в 35 срещи. Той също така е изостанал доста с подготовката си, и вероятно няма да може да дебютира още срещу Ботев.

Паулиньо пък е един от тези, които направиха приятно впечатление в Малта. В учебната игра срещу втория отбор на Санкт Гален, а и срещу Гзира Юнайтед, крилото се понрави с техниката и скоростта си. Както Ривалдиньо обаче, така и Паулиньо не е в оптимална кондиция, въпреки здравата работа, която положи. Последният му официален мач за Заря Луганск датира от 6 август и е спорно дали ще е готов за старта на кампанията.

На стадион „Георги Аспарухов“ през зимата се завърна Аймен Белаид. Тунизиецът започна втория си престой в Левски след неуспешен период в английския Родъръм. Бранителят не е играл още по-отдавна, в сравнение с Паулиньо – за последно влезе като резерва при равенството на „мелничарите“ с Престън от 29 април 2017 г., а общо за тях записа 20 мача. Пролича си, че не е в добро състояние още в контролите в Малта, като специално срещу Флориана не бе на високо ниво. Но желанието на Делио Роси бе да има централен защитник, който играе с ляв крак, а след преминатите проби, явно бившият треньор на Лацио е преценил, че африканецът може да е добра алтернатива на Холмар и Яблонски.

Последният „легионер“ в Левски стана полузащитникът Хали Тиам, подписал само преди дни. Той за последно е играл в руския Динамо Москва.

Станислав Костов е единственият българин от новодошлите в Левски. Юношата на Пирин познава добре Първа лига, като освен за „орлетата“, е играл още за ЦСКА, Берое и Ботев. Благоевградчанинът разполага с нюх към гола, вкарвайки три пъти в Малта, както и веднъж срещу Сливнишки герой. Плюс за Костов е, че умее да се пласира отлично, а е и от онзи тип футобилсти, които имат характер и мъжество, и не се предават до последно. Ще трябва да се конкурира с Ривалдиньо и Буш за място в единайсеторката.

И така, Левски спретна сериозна селекция. За пореден път съставът бе обновен, като целта е „сините“ най-вече да атакуват Купата, където на полуфинал ще премерят сили с ЦСКА. Въпросът, чийто отговор очакват феновете е: Това ли са новите бойци, които най-сетне ще върнат славата на вековния клуб, или отново, въпреки мащабните трансфери, Левски ще търси по-добри времена през следващия сезон.


Левски посреща Ботев на 18 февруари от 17.30 часа. Двубоя може да следите с Gong.bg, по GONG PLAY, по PLAY DIEMA XTRA, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.