Цяла седмица напрежението нарастваше. Развиваше се риторика. Това Вечното дерби ли е, някакво ново дерби ли е, просто дерби, или обикновен мач.

Е, добре. Аз бих го нарекъл Необходимото дерби. Защото такъв двубой липсваше две години на българския футбол.

Дали е ЦСКА – Левски, ЦСКА-София – Левски, или пък както го изкараха „сините“ фенове на таблото - с една оранжева емблема до отбора-домакин, има значение. Но според мен, по-голямо е значението, че такова съперничество съществува.

25 000 души на български мач? Ами извинете, не сме виждали отдавна. Даже последните дербита между Левски и ЦСКА отпреди две и повече години събираха по 9-10 хиляди души. Едва по толкова.

Сега хората са зажаднели. Но за да им се поддържа интересът жив, ще е необходимо повече от главните действащи лица. От футболистите и от техните треньори.

Защо ли не съм изненадан, че този мач завърши наравно? 0:0 или 1:1 – толкова щях да прогнозирам преди мача, с ръка на сърцето. Защото тези дербита в България се играят със страх. Играчите се страхуват от публиката, призна го и Люпко Петрович. Че кога са играли те пред 25 000 души. Най-често пред 2-3-5 хиляди им се налага да гастролират.

Тези мачове у нас се играят първо с мисълта да не загубиш, а после, ако е възможно, да спечелиш. По-близо в този мач до това описание беше Левски. Но същевременно „сините“ бяха по-близо и до победата.

ЦСКА игра по-смело, но нямаше жило в атаката си. Левски игра по-дисциплинирано и по-стабилно в отбрана, но напред при втория си голов шанс пропусна да затвори мача. От липса на опит и вероятно заради недостатъчно майсторство.

ЦСКА стигна до дузпа и изравни. Ще попитате, а дузпа имаше ли? Моето мнение е – не, Йоргачевич стигна пръв до топката и я отби. Но съдията свири дузпа. Вероятно от неговата гледна точка да не се е виждало добре, може и така да е.

А дербито завърши наравно. Заслужено, сякаш. И очаквано.

Имаше още един хубав момент – феърплеят на терена между футболистите. На трибуните – обичайната нервно-шарена обстановка за подобни сблъсъци. Но по-многолюдна от обичайното напоследък

Дерби е! Необходимо е! Но оставаме с усещането, че е за 2-3 място. За първото се досещате кой се очертава основният кандидат – един отбор от малък североизточен град. Отново!

А от ЦСКА и Левски трябва да изискваме повече. Не беше зле в събота следобед, но не беше достатъчно.

Това са „червените“ и „сините“, хора! Отборите с най-много привърженици у нас, както и да се наричат официално или неофициално клубовете. Именно тези привърженици заслужават повече от едно такова дерби. И повече като цяло, не само от този сблъсък.

Необходимо дерби е - да, но май e за 2-3 място.