Бившият собственик на Левски Тодор Батков призна, че не иска и да си помисля за варианта клубът да последва съдбата на ЦСКА и да обяви фалит.

„Сините” определено не се намират в цветущо финансово състояние, за което говори и наложеното наказание от УЕФА за изваждане от евротурнирите. От „Герена” имат срок до 28 февруари да преведат глоба от 104 хиляди евро, иначе рискува да пропусне участие в евротурнирите за сезони 2019/2020 и 2020/2021.

Според много от феновете на Левски единствено Станимир Стоилов би могъл да спаси клуба и да му върне предишното реноме, но пред „Домът на футбола” Батков изрази съмнения, че настоящият селекционер на Казахстан би се хванал при сегашната ситуация.

„Като треньор – да, Стоилов би могъл да се справи, но това би могло да се случи, ако има финансова стабилност, която да позволи привличането на точните футболисти. Неговото първо идване беше голям риск, оказахме му голямо доверие, но имахме блестящи момчета от академията, осигуриха се футболисти, които изнесоха всички тези златни момчета – Ричард, Бардон, Томашич… Мъри остава талантлив треньор при финансова стабилност, ясни правила и доверие.”

„Не вярвам Славиша Стоянович да води играчите. Освен Вашчук не вярвам да е довел някой от другите.”

„Имаше си периоди, в които Левски зависеше от мениджърски от интереси. Аз лично не съм водил лично играч на „Герена”. Гонил съм, да. Помня един сърбин бяха довели, играеше бек… Това момче просто си седеше. Мале, докато го навия, най-накрая подписа. Оптималният вариант е 21 полеви играчи с трима вратари, от които единият е юноша. Сега има 39 играчи. Това говори за изпускане на контрола.”

„Славиша Стоянович има качества, има опит. Очевидно може да се справи.”

„Наско Сираков отново на „Герена”? Трудно ми е да кажа. Не искам да навлизам в тази тема. Той е най-успелият директор на Левски. Ако му се даде пълна власт, защо не? Стига да му се занимава. Аз не вярвам, че е така.”

„Събличането на Петев? Това беше обща идея на мен и на Наско. Не събличането, договорката с треньора. Събличането… Тогава пътувах до Хонконг по работа. Изпуснах голям клиент. Видяхме се същия ден в 11 часа в хотела при разклона за летището. Разбрахме се с Петев в 15 часа да бъде представен. Аз питах три пъти Наско дали е говорил с феновете. Той ми каза: „Да, спокойно, говорил съм”. Докато пътувам, ми звъни ваш колега: „Г-н Батков, елате да видите какво става, събличат го феновете”. Ама как ще го събличат?! Не беше режисирано, от нас – категорично. Едва ли и от фракциите. Става дума за спонтанна реакция, защото се бяха появили разни писания от времето, когато Петев бил играч и заявявал, че симпатизира на ЦСКА.”

„Наско трябваше най-малко да скочи и да каже: „Ама чакайте, какво правите?”. На негово място така бих постъпил. Аз бих казал, ако бях там, да се разправят с мен. Ние сме го довели работа да върши. Какво е това – събличай се, обличай се…”

„За Славиша Йоканович може би е и моя вината, че го изпуснахме. Когато сложихме поредната калъфка в колекцията под моята власт, вече влязохме в някаква сюрреалност. Нали сме великият Левски, пък всяка година, дори всеки полусезон нещо се случваше. Ние го взехме с големи очаквания. Не му тръгнаха мачовете. Помня, че имаше един мач срещу Любимец, когато едвам ги бихме. Имахме един преговори с „Газпром” и не успяхме да бием Локомотив София, някакъв хикс, и полудях на летището. Изревах и звънях на Наско да му каже да си взема заплатите Йоканович. Може би сбъркахме.”

„Илиан Илиев? Там не мисля, че сбъркахме, при цялото ми уважение към него. Нещата бяха някак поравно поделени. Помните какъв бум направи след него Ники Митов – победата с Лудогорец. То си беше и малко късмет. Тогава обаче дойде онзи злополучен мач срещу Славия. Така е…”

„Винаги съм харесвал Димитър Димитров, но те в последния момент с Гонзо не успяха да се разберат. Ходил съм на крака заради него в Царско село. Имах честта да го уговоря. В сезона, когато направи дубъл, Чорни ми звънна да го махна, а Херо се разплака. После се бяхме разбрали, че идва, но Херо направи някакво изявление, после и Гонзо. И така.”

„Левски да фалира като ЦСКА? Не искам и да го помислям. Не би трябвало да се случи. Основните задължения са заради стадиона. Не искам да мисля за фалит. Според мен няма да бъде допуснато да се случи.”

„Люпко в ЦСКА? За него това е професия. Той безспорно обича Левски, веднъж стана шампион. Три пъти ни е бил треньор и два пъти си заминава. Това му е работата. Колко примери да даваме? Барса и Реал – там е титанична омразата, но има и футболисти, и треньори, играли за двата отбора.”

„Засега първенството остава надбягване с един кон. Като виждам какви футболисти взимат Лудогорец, и те са се върнали малко на земята. Взимат български футболисти за по-нормални пари. За Пламен Илиев какво да говорим? Ние го открихме за футбола и го изпуснахме. Изпуснахме го два пъти – не е бил одобрен като юноша. Става дума за кастингите. А той си е левскарче. Аз си го спомням как го видях за първи път – едно дребно русо момче. Едвам бихме с 1:0, а той направи 6-7 страшни спасявания, страхотни удари. Още в почивката казах, че го искам на полусезона при нас. После разбирам, че два пъти е бил отхвърлян като юноша.”

„Не вярвам ЦСКА или Левски да спре доминацията. Десподов е с единия крак излязъл от клуба, ако и Мауридес продадат, как ще им се противопостави ЦСКА? На „Герена” можем да направим 1-2 мача добри, но няма кой да спре Лудогорец.”

„Почти сигурно е, че ако през 2013-а бяхме станали шампиони можеше и да няма Лудогорец Домусчиев беше отписал първенството, тръгна си бесен след загубата на „Герена”. Винаги сме се поздравявали. Наистина беше щастлив голът на Пелето за 1:0. Но и това го има във футбола – Фортуна те покрива. На него му върза петкратно повече два-три кръга по-късно.”

Накрая Батков имаше послание до феновете, които симпатизират на „синия” отбор.

„Обичайте Левски. Левски е най-обичаният отбор, защото е имал подкрепа от привържениците в най-тежките времена. Обичайте Левски, не му обръщайте гръб. Клубът носи името на един от най-големите герои в българската история. Всичко ще се оправи. Заедно ще се радваме на много успехи.”

Още по темата:

Батков: В момента Левски прилича на Литекс от най-тъмните години 

Батков: Какви искания да има Русев, какво е дал?

Батков: Левски вече не е обект на политически интерес 

Батков: Колев предложи да работи в Левски, докато бях начело