Точно преди 75 години, на днешния 4 май през 1943 година на бял свят се появява Георги Аспарухов - футболистът, който години по-късно завладява сърцата на феновете на великата игра с изявите си за Левски, Ботев и националния отбор на България.

Гунди е роден в столичния квартал "Редута" и започва кариерата си в школата на любимия Левски. Интересен факт е, че Аспарухов е много талантлив волейболист и до последно е имал колебание на кой спорт да се посвети.

Решението му обаче се оказва най-правилното възможно. Гунди влиза в първия отбор на Левски още на 17 години и много скоро отбелязва първия си гол, в мач срещу Ботев в Пловдив. Именно в Ботев Аспарухов отбива военната си служба от пролетта на 1962 до есента на 1963. С "канарчетата" той печели Купата на България преди да се завърне в Левски, с който печели три шампионски титли (1965, 1968 и 1970) и три купи на България (1967, 1970 и 1971).

Играе в общо 247 мача за първенство, в които отбелязва 150 гола. През 1965-а е избран за спортист и Футболист №1 на България и е осми в класацията за "Златната топка" на "Франс Футбол".

Гунди има ярки моменти и в евротурнирите - 18 мача и 19 гола, а изявите му водят до интерес от редица европейски грандове, сред които и Милан. С оглед на забраната за трансфери по това време у нас, както и с любовта към Левски, Гунди отказва да емигрира.

За националния отбор Гунди има 50 мача и 19 гола като незабравим ще остане завинаги голът срещу Англия на "Уембли". Участва в три световни първенства - Чили 1962, Англия 1966 и Мексико 1970.

Левски пуска специална серия продукти за "75 години Гунди"

За съжаление земният път на великия футболист приключва твърде рано. На 30 юни 1971, когато е едва на 28 години, Аспарухов загива в автомобилна катастрофа край прохода Витиня. В колата заедно с него е и друг голям български футболист - Никола Котков.

75 години след рождението на Гунди, споменът за него не е избледнял и легендата за великия нападател се предава от поколение на поколение. Левски ще отбележи годишнината от рождението на голямата си легенда с чествания и активности през целия ден, чийто връх ще бъде двубоят с Ботев от 20 часа. Двубоят ще се излъчва по DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Под знака на Гунди: Левски - Ботев

Другите за Гунди: Спомените на Чико Дерменджиев и на Сашо Костов:

Ето и пълната програма:

10:00 часа. Ръководството и първия отбор ще поднесат венец и цветя на паметника на Георги Аспарухов пред Сектор „А“.

11:00 часа. Представяне на пощенска марка „75 години Гунди“ в Централна поща.

14:00 часа. Старт на детски ВИВАКОМ парк с увеселителни съоръжения пред Сектор „А“

16:00 часа. Старт на концерт на група Порок, Подуене Блус Бенд и приятели. Храни и напитки в периметъра

16:00 часа. Почитане на събитието, организирано от НК „Гунди“ в Младежкия театър

16:30 часа. Представяне на биографична книга „Гунди, какъвто не го познавате!“ в залата за пресконференции на ДЮШ

17:30 часа. Представяне на първата по рода си детска книга за Георги Аспарухов – „Като Гунди“. На територията на детския парк на ВИВАКОМ.

18:30 часа. Среща с ветераните, играли с Георги Аспарухов. От страна на Ботев участие са потвърдили Динко Дерменджиев – Чико, Виден Апостолов, Иван Занев, Георги Найденов, Паница Хаджийски и Георги Харалампиев

20:00 часа. Начало на двубоя Левски срещу Ботев (Пловдив)