Съперничеството между Черно море и столичния Левски със сигурност е едно от най-старите в родния футбол - цели 98 години. Стотици срещи са оставили незаличима следа в аналите на българския футбол.

Началото е поставено през далечната 1919 година. Тогава вече няколко години варненските и софийските клубове са натрупали опит и е настъпил момента, в който трябвало да се види кой е по-добрият.

За първи път именно Левски става първият софийски тим, "акостирал" във Варна, за да се срещне с "Тича". Срещата е на Колодрума, а резултатът – 4:1 за варненци, говори красноречиво за тяхното превъзходство.

Така е написана първата страница от двубоите между двата клуба. Столичани искат реванш и "Тича" тръгва към столицата, но до мач обаче така и не се стига, защото в същия ден е насрочен митинг срещу Ньойския договор и полицията забранява срещата.

След 4 години - в края на 1923-та, пак в София в своего рода финал за определяне най-добрият отбор у нас се срещат носителят на Чашата на лигата на СБСЛ -"Тича" и столичния шампион Левски. Резултатът е 2:2, като футболистите на Левски го отчитат като успех. През лятото на 1934 година в София съперниците завършват 1:1 в приятелски мач.

Двата отбора са и в клубовете, поставили началото на Националната футболна дивизия - НФД.
 
В трите сезона са изиграни 6 срещи, като са разменени по 3 победи и 3 загуби, а триумфите винаги са били за  домакините. "Тича" печели с 1:0, 2:1 и 2:0, а в София Левски надделява с 4:1, 3:1 и 3:0. През 1942 година в четвъртфинален мач за държавно първенство Левски побеждава с 4:0 като домакин и 2:0 като гост. 

Легендарните са мачовете и на щастливата детелина на варненският футбол Владислав с Левски, катохронологията на тези двубои започва с куриоз. През април 1922 година "Владислав" отпътува за София, за да играе с Левски. На трибуните обаче не идва абсолютно никаква публика и мачът е отложен. Момчетата от Владислав нямат пари за храна, но все пак след два дни излизат да играят и губят с 0:5. През лятото визитата е върната и срещата завършва 1:1.

Безспорно най-емблематични са мачовете през 1924 и 1925 година. На 12 октомври 1924 година в полуфинал за Царската купа съперниците завършват 0:0, като този мач и до ден днешен буни духовете. Компромисен вариант обаче така и не е намерен, и до нов двубой не се стига. На следващата година в историческия първи финал за Царската купа, именно победата над Левски прави Владислав първи носител на трофея. 

Шпагите се кръстосват и трите сезона на НФД. Владислав постига 3 домакински победи с 3:1, 2:0 и 2:1, а през 1938 година насред София побеждава с класическото 3:0. В другите 2 срещи побеждава Левски.

През 1945 година Тича и Владислав са обединени в ТВ'45. Духът на времето е друг, но двубоите със "сините" са все така въпрос на чест, особено във Варна. На ниво "А" група, макар и Левски да има осезаемо предимство, варненци са първият отбор с три победи в София и първият, който има 4 поредни домакински победи срещу „сините”. Докато има български футбол, винаги ще се помни онзи легендарен мач през 1964 година, когато губейки на полувремето с 0:2, Черно море побеждава с 3:2 пред пълни трибуни на „Юри Гагарин” във Варна.

За срещите през тези години говори и факта, че в едно свое интервю синята легенда Георги Аспарухов -Гунди посочва именно Черно море като техен най-труден съперник. Част от "чара" на този сблъсък е и дългата серия на "Черно море" без победа над Левски за първенство - цели 33 години. Краят на този период без победа е сложен през 2011 година. Особен привкус са и срещите за националните купи. В началото на 1985 година след драма с дузпи Черно море отстранява Левски-Спартак във Варна. През 1988 година на финала за Купата на Съветската армия "Витоша" побеждава Черно море с 2:0.

В 1/4 финален мач за Купата на България през 2006 година Левски е елиминиран след продължения - с 3:2 на „Тича”. На същия стадион през декември 2009 година Черно море отново отстранява съперника, този път на 1/8-финал с 4:1.

Безспорно най-драматичния  мач във всичките тези 98 години е финалът за Купата на България, игран на 30 май 2015 година в Бургас. В мач в който наглед се показа защо футболът е най-великата игра, Черно море триумфира с 2:1 след продължения.

След тази историческа победа, обаче, Черно море отново влиза в черна серия и в поредица е срещи без победа над „сините” за първенство.

Като светъл лъч се оказа отново 1/8-финалем мач за Купата на България, игран през миналия октомври. Синята "крепост" е превзета в София с 3:2. Отново продължения, отново драма и отново победа за Черно море, която е първа за варненци на стадион "Георги Аспарухов".

Предстои поредния мач между двата отбора, който за първи път ще е в Каварна.

Статистика - "А" група:
Общо мачове: 110
Победи за Черно море - 16
Равни - 28
Победи за Левски - 66

Във Варна -13 победи за Черно море, 20 равни и 21 загуби.

В София - 3 победи за Черно море, 8 равни и 45 загуби.

Материалът е предоставен за gong.bg от Националния фенклуб на Черно море.