Няма силен отбор без бразилец в редиците си. Години наред Левски не спазваше това правило, което естествено е неписано, но доказано. На "Герена" обърнаха тенденцията през зимата, когато се направи доста читава селекция, а перлата в нея безспорно е Пауло Виктор де Менезеш Мело, който е популярен като Паулиньо.

Бразилецът, който днес става на 25 години, замина за Малта с Асен Букарев в малките часове на един зимен ден. Полетът беше ранен, но Паулиньо бе нетърпелив да се срещне с новите си съотборници. Крилото пасна на Левски от първия момент, от първата тренировка, от първата учебна игра, както Делио Роси нарича контролите.

Дойдоха официалните мачове, а Паулиньо направи светкавично впечатление. Техничен, бърз, добър реализатор, отдаден на играта в отбрана /при треньора на Левски това е много важно/. 

Фланговият футболист изигра 16 мача в Първа лига, а в тях се разписа 8 пъти. Левски най-сетне се сдоби с нападател – крило. Такъв не е имал от Гари Родригес, който късаше мрежите, а сега мечтае за трансфер от Галатасарай в Англия.

Паулиньо не бележи "празни" голове. Вкара два пъти на ЦСКА – София. Победи сам Ботев Пловдив и Верея, наказа Черно море и Берое. Попаденията му бяха в мачовете от първата шестица, където се предполага, че се подвизават най-добрите отбори.

Левски - Ботев 3:2

източник: Gulliver/GettyImages

Той е първият бразилец след Жоаозиньо, който е на път да остави ярка диря на "Герена". В този ритъм бързо ще спечели същото уважение и почит. На "Герена", а и навсякъде, където ценят играта, харесват бразилците. При "сините" над всички е пионерът Лусио Вагнер, който спокойно може да се кичи с титлата легенда, защото беше част от такъв отбор и то важна.

В първия си полусезон за Левски, Паулиньо не остана само с головете. Той направи и четири асистенции, което повиши още повече акциите му. Крилото оформи добро партньорство със Серджиу Буш, който подобри значително представянето си след появата на бразилеца и връщането на Обертан на фланга.

Новият сезон със сигурност ще е доста по-лют от последния. Към трона на Лудогорец ръце ще протегнат два клуба, а ролята на бразилците ще е ключова. ЦСКА – София има Каранга /ако не го продаде/ и Рафаел Енрике /ако го уреди, защото е под наем/.

Левски ще разчита много на новото си бижу Паулиньо, а ще се надява и на пробуждане от страна на Ривалдиньо, който е личен избор на Делио Роси. Лудогорец отдавна е бразилска колония, която се абонира да печели най-важните отличия и да блести в Европа. 

Левски - Ботев 3:2

източник: Gulliver/GettyImages

От една година в Левски наблегнаха сериозно на чужденците, а някои от тях пристигнаха със солидни визитки. Над всички нови обаче се отличи героя на този материал.

Паулиньо също има какво да разкаже за своята футболна история. Юноша е на гранда Коринтианс, но там пробивът е много труден. Прави своя дебют за родния тим, но не се налага. Има опит в първа и втора лига на силния бразилски шампионат и е забелязан в Европа.

Играе в украинския Заря, който му дава шанс да опита от групите на Лига Европа. Проблеми с ръководството го превръщат в свободен агент, а през зимата Левски удари в десетката с неговото привличане. Сега мечтата е отново да стигне до групите на Лига Европа. Казвам мечта, защото с коефициента на "сините" това е равносилно на подвиг.

В края на сезона Левски преживя тежко загубената купа, но успя да се съхрани емоционално и да влезе в Европа. Най-драматичният момент беше в часовете преди последната среща с "червените" на Гриша Ганчев.

Паулиньо

източник: LAP.bg

Половината от отбора на Делио Роси се "хвана за краката", друга част бяха наказани, но точно в такива дни си личат лидерите. Паулиньо беше на линия и в определени моменти игра сам срещу съперника. Точно в онзи дъждовен ден се видя със сигурност, че Левски е намерил съкровище, което е на отлична възраст и може да се превърне във великолепна инвестиция.

Продължавам да се чудя дали има голям отбор в Европа, а в него да няма бразилец? Честно казано струва ми се невъзможно...