Бий, за да те помнят и уважават. Вече мина половин век от великия гол на Георги Аспарухов-Гунди на "Уембли", самият той не е на този свят от 48 години, но легендата за него е още жива и едва ли някога ще угасне. И това си личи от факта, че за него си спомнят и в Англия след толкова много години. 

В навечерието на мача между "Трите лъва" и България отново на митичния "Уембли" в евроквалификация, едно от най-авторитетните издания на Острова - вестник "Гардиън", помести огромен материал, посветен на легендата на българския футбол и Левски. 

Той е посветен на живота и кариерата на Гунди, но основно място в очерка заема именно попадението на 11 декември 1968 г., когато Аспарухов минава като на парад пред защитата на действащия световен шампион и отбелязва страхотно попадение, което все още англичаните си спомнят. 

Изданието припомня и случката с фланелката на българския футболист от онзи мач. След края му той я разменя с Мартин Питърс, който пък на свой ред по-късно я дарява на музея на Уест Хем. А пък настоящият капитан на България Ивелин Попов я откупува и сега тя пак е в България. 

"Гардиън" подробно описва живота, а и смъртта на Гунди, заключавайки, че "такива футболисти не могат да се видят всеки ден". А това е цитат от легендата Боби Чарлтън, който тогава играе с екипа на Англия срещу България на Гунди. 

И въпреки че двата национални отбора са изиграл вече 10 мача помежду си, а половината от тях са на "Уембли", никой освен гениалния художник с топка в крака не се е разписвал на митичния стадион, а единственият друг роден футболист с попадение в английската мрежа е покойният Георги Марков, който го прави в евроквалификация на 9 юни 1999 г.