Ако пилците се броят наесен, то при спортните постижения е по-рано – напролет. В може би най-хубавия месец от годината – май, вече е време за равносметки, а и за жътвата от изминалия тежък сезон преди това.

А през май тази година беше времето, в което футболният фен си върна вярата в романтиката на този спорт. Всички знаем историите, как в английския футбол е възможно всичко да се случи, как и най-големият аутсайдер може да се пребори с най-големия фаворит, как винаги Давид има своя шанс срещу Голиат.

Е, през тази година това се доказа и на практика. Скромният Лестър, който беше най-големият фаворит за изпадане преди сезона, смълча анализатори, специалисти и най-обикновени „разбирачи“ и спечели първата в историята си титла на Англия. При това със стил и в конкуренцията на мултимилиардни грандове – Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити... При това се бори за последно в конкуренцията на друга приятна изненада – позабравеното величие Тотнъм.

Шампионите от Лестър с парадна обиколка на Бангкок

Още веднъж чудото от Острова: Лестър – шампион!

2:2 в Лондон и Лестър е шампион на Англия!!!

Приказките не бяха само в европейския футбол, такава имаше и в българския. Става въпрос за първата спечелена Купа на България от аматьорски отбор. При всичките условности, ЦСКА направи нещо, което едва ли някой друг отбор ще повтори някога.

„Червените“, подвизаващи се във В група, тръгнаха от августовските препятствия в турнира, изхвърлиха четири професионални отбора, един от които беше и елитен, за да стигнат до финала.

Да, те може би имаха късмет, може би не бяха аматьорски състав, защото на заплащането и играчите би завидяла сигурно и половината А група тогава, но е факт, че постигнаха нещо нечувано и вероятно за последно в българския футбол.

Пред препълнените трибуни на „Васил Левски“ навръх 24 май мачът с Монтана се превърна в истинско шоу и мечтан финал за „червена“ България, а малко над 30 хил. зрители не спряха да празнуват и да се радват на този изстрадан успех, постигнат от момчетата на Христо Янев.

Монтана - ЦСКА 0:1 /репортаж/

Христо Янев и ЦСКА полудяха след триумфа за Купата

Галчев: Доказахме, че пътят е в българите, а не в Сульо и Пульо от Танганайка

Голямото щастие: Награждаването на ЦСКА след спечелването на Купата

Доста по-тривиално се развиваха нещата през този месец в другата родна надпревара – в А група. Там хегемонът Лудогорец логически и напълно очаквано си извоюва петата поредна титла, а това дойде след издънката на Левски срещу Локомотив Пловдив на „Герена“.

След този мач беше уволнен наставникът на „сините“ Стойчо Стоев, който направи страхотен жест към отбора и въпреки уволнението си, води Левски и в следващия му мач на гости на Пирин.

ВИДЕО: Лудогорец ликува с Петата

Петричев: Тази титла е най-сладката от всички

Георги Дерменджиев: Един добър, добър сезон

ФИФА поздрави Лудогорец за петата поредна титла

Последва емоционално изпращане от фенове и играчи, а няколко дни след това беше ясно и името на заместника му. Това беше добре познатият на „Герена“ Люпко Петрович, който получи назначението си в дните около 69-ия си рожден ден.

Заради най-скандалния ход в българския футбол от десетилетия насам – самоволното напускане на терена от страна на Литекс в мача с Левски през декември 2015 г. - първенството на практика беше предрешено рано. С отнетите 7 точки от актива Левски нямаше как да се бори за титла, интригата за Европа беше също доста по-малка, а с напълно основателното изхвърляне на ловчанлии заради скандалното поведение на тумбата им самозабравили се шефове, нямаше и изпадащи. Там Пирин и Монтана се бореха, просто за да избягат от плейаута, а най-интересното в тази битка бяха изказванията на наставника на „орлетата“ Наджи Шенсой.

Finito! Последният кръг от А група за сезона е в историята

В тези дни от най-красивия месец през годината имаше и още едно знаменателно събитие. Юбилеят на Христо Стоичков на 20 май препълни трибуните на Националния стадион, а редица световни звезди уважиха Камата за 50-годишнината му. Е, някои като Диего Марадона, Любо Пенев и др. не се явиха, но това не направи шоуто по-малко зрелищно, въпреки и проливния дъжд над София.

Грандиозен Стоичков: Сълзи, емоции и овации за Камата

СНИМКИ: Стоичков и компания взривиха столичен клуб

Eксклузивно: "От кухнята" на Христо Стоичков

В любимата на Стоичков Примера дивисион нещата се развиваха по начина, по който със сигурност му се е искало. Най-любимият клуб на сърцето му Барселона триумфира с титлата, като остави назад тимовете от столицата – Реал и Атлетико. Те обаче имаха друга задача по това време. А именно, мислеха за финала в Шампионската лига.

Триумф за Барса – 6-та титла в последните 8 години

Там „дюшекчиите“ мечтаеха за реванш за изпуснатата срещу същия съперник титла в турнира през 2014 г. И този път бяха много близо до „Купата с ушите“, но пак бяха от губещата страна, този път след изпълнението на дузпи. Драмата беше налице, но сякаш Реал беше абониран за триумф след късна драма с този съперник и се поздрави с Единадесетата.

Реал за 11-и път на трона, взе короната с дузпи

Единадесетата от единадесет метра!

Роналдо: Всички ми завиждат, че съм №1

Другият испански триумф в евротурнирите дойде в Лига Европа, където повече от очаквано трофеят беше за Севиля. Андалусийците спечелиха за трети пореден път отличието и общо пети в историята си. 

Севиля Европа за пети път

Иначе в другите големи клубни първенства такава драма нямаше. Байерн най-логично и очаквано се поздрави с рекордната си четвърта поредна титла и трета в периода си с Хосеп Гуардиола начело. След триумфа и за Купата на страната испанецът си тръгна, за да води Манчестър Сити от новия сезон.

В Италия доминацията на Ювентус продължи с петата поредна титла, завоювана далеч преди края на сезона, а във Франция за поредна година нямаше кой да се опълчи на Пари Сен Жермен. Там най-голямата драма беше свързана с напускането на голямата звезда Златан Ибрахимович, но затова в Париж щяха да мислят след средата на лятото.

Ювентус с титлата

източник: Gulliver/Getty Images

А в разгара на френските жеги имаше нещо далеч по-интересно – Европейското първенство. През май минаваха последните приготовления на организатори и участници, но вече се усещаше как големият форум чука на вратата и феновете нямаха търпение да се впуснат в едномесечната авантюра.

В света на спорта също имаше доста емоции през май. Ние обаче ще обърнем внимание предимно на българските звезди в него. Още с началото на месеца дойде и най-скандалният момент, свързан с най-големият ни тенисист Григор Димитров. Той стигна финала на турнира в Истанбул и всичко вървеше прекрасно.

Но в последната битка от надпреварата срещу аржентинеца Диего Шварцман Гришо изпусна нервите си, започна да троши ракетите си и предизвика сериозно недоволство срещу себе си от публика и анализатори. Точно в този момент изглеждаше, че българинът е попаднал в дупка в представянето си, от която започна да излиза едва в края на сезона.

Гришо: Тъпо ми е

Гришо се сбогува с мечтата си за титла в Истанбул

По-положителни емоции ни донесе друга от големите звезди на българския спорт. Кубрат Пулев затвори устата на съперника си Дерек Чисора и триумфира с европейската титла. Преди битката британецът не спираше да се заканва и да провокира, но на ринга си изяде боя.

Чисора приключи двубоя с Кобрата в линейка

Пулев покори европейския връх с мощната подкрепа на феновете

Кобрата към българите: Обичам ви!

Чисора със скандален подарък за Кобрата: Изкуствен пенис! (18+)

ВИДЕО: Ето как и от кого бе ударен Чисора

При жените положителни емоции ни достави и Цветана Пиронкова. В края на май започна нейният поход на Ролан Гарос, който в началото на следващия месец се увенча с четвъртфинал. Но първите стъпки бяха направени в края на май в дъждовен Париж. Това бяха и най-силните моменти на Цвети през този сезон.

В отборните спортове си заслужава отбелязването на 13-та титла в последните 14 години на Лукойл-Академик, като в поредната жертва на „студентите“ се превърна Балкан. В тези дни от месеца обаче вече се усещаше нарастващото очакване на Европейското първенство във Франция. А как започна то и какво се случи в първите му дни, ще разберете в обзора за месец юни.