Един от популярните фенове на Левски – Петър Димитров, даде специално интервю за Gong.bg дни след спечелването на SESAME Купа на България от „сините”. Той говори за емоциите след триумфа на ЦСКА и работата на Станимир Стоилов. Авторът на „Синята приказка” призова ръководството на клуба да намери средства на Мъри, с които да може отборът да надгради. Той отново коментира темата „Петър Хубчев” и задълженията, които бяха заварени от треньора на Левски, както и за сдружението „Левски на левскарите”, което бе учредено на 4 май.

„Не само отделна книга, а някой учен дисертация може да си направи за случилото се от 2 септември насам. Тогава започна възраждането на Левски на книга, но като цяло започна малко по-рано. Мъри винаги е казвал, че вярва на треньорската работа, а аз вярвам на Мъри. Той го е доказвал във всички отбори, в които е работил. Благодарение на треньорската работа, честност и усърдие носеше пари на собствениците и радост на феновете. Ботев Пловдив ги пое на 6-о място, класира ги в Европа. Анортозис бяха на 12-о място, класира ги в турнирите. За Астана всички знаят. Там му вършеше работа тази вяра в неговия мироглед – вяра в треньорската работа. Той, като най-добрия ученик на рицаря на левскарската идея Васил Методиев-Шпайдела, много добре знаеше, че на „Герена” трябва още едно нещо. Има едно условие нещата в Левски да станат. Вече бяхме като Хирошима и Нагазаки, беше пепел тук, бяха останали само феновете на клуба, но те бяха разделени. Най-гадното, което съм виждал – полиция пазеше левскарите от левскари. Той се срещна с тези момчета. Каза им едно нещо: „Вие не се обичайте, но когато сте на трибуните, работете за Левски. Аз ви обещавам работа и честност”. От спонсора, с който се срещна, искаше само да плаща редовно заплати, а той щеше да намали бюджета. Когато Стоилов обещае нещо, винаги го изпълнява. До 2 септември се свърши тази работа, за да може сега да сме най-щастливите на света”, започна Димитров.

„Когато той дойде тук на 2 септември, бяха само двама, които знаеха за какво става въпрос – Мъри и Цанко. Беше като сам, останал в пустинята. Трябваше всичко да възстановява. Трябваше да мине през съкращение. Когато Стоилов е на „Герена” има само един закон – всичко се прави в интерес на Левски. Много хора му се разсърдиха. За него е важно каква работа вършиш за Левски. В съблекалнята имаше едни момчета, които не знаеха на кой свят са. Когато се събраха всички, ми позволи да вляза вътре и да подаря на всички по една книга „Синята приказка” с послания на всяко едно от момчетата. Казах им само едно: „Мъри ще ви отвори вратата към историята. Който го слуша, ще влезе в историята”. Започна да работи само с Цанко, а останалите трябваше тепърва да се обучават, за да свикнат с неговите изисквания. Тези, които бяха тук и при приказката, те бяха отвикнали да работят. Едно момче отиде в Турция с едни килограми, върна се с други. Беше от стария екип. Помниш ли какво казах, когато паднахме от ЦСКА? Това е пирова победа! Нека се радват. Аз знаех какво ще стане. Знаех нашият треньор как работи. Той работи всеки ден, за да може всеки да се развива. Тези, които не издържат на това темпо, ще си отидат. На „Герена” трябва да работят не чиновници и служители, а левскари. 24 часа в денонощието да работят за Левски. Някои съкрати, но такива, които показаха качества – повиши. Като Йончо Арсов, който вече е близо и до отбора”.

Антон Узунов
44 снимки

„Той знаеше най-добре каква е ситуацията финансово в клуба. Сигурен съм, че той лично за себе си си е поставил задача да не направи нито един грешен трансфер. Защото знае, че това на този етап е пагубно за Левски. Съжалявам за Митко (б.а. Костадинов). Развиваше се добре, но не влезе в концепцията. Истинската работа на Мъри се видя след 6 януари, когато направи подготовка и си конструира отбора”, продължи авторът на „Синята приказка”.

„Понеже ти заговори за пари, дай да кажем първо за едни други пари. Около 2 млн., които го завариха. Оставаме настрана НАП. 2 млн. от последната година, които го завариха. На Хер Хубчев и компания, на неговия човек Насиру. Хората преди това не че не са искали да проведат някакви преговори, но явно не могат. Всичко беше в ущърб на Левски. Представете си тези 2 млн. да не бяха дадени. Мъри е доказал, че е Клондайк във футбола. Влагаш 10 лева, връщат се многократно. Говорил съм няколко пъти с представителя на спонсора Лъчо Петров и му казах още тогава: „Вложете пари в Стоилов и ще видите, че ще ви ги върне многократно”.

„Сутринта преди мача ми каза: „Моля се днес да бием. Не заради мен, а заради всички хора, които изстрадаха”. И той много страда през тези години, аз го виждах. Когато мина мачът с Марек, на следващия ден на Пламен (б.а. Андреев) му казах: „Да знаеш, че ти ще вдигнеш купата”. Той не беше сигурен дали ще пази на финала. Отговорих му: „Стига да си здрав, щом е казал Стоилов, няма мърдане”. Друга ирония, понеже говорим за Стоилов като треньор. Тези, които се сърдеха, че са махнати като скаути от „Герена”, защо не видяха Хосе (б.а. Кордоба)? Друг парадокс – един от треньорите в Етър се е радвал, когато взехме Хосе, понеже са се отървали от него. Още една ирония на съдбата. Пак ще кажа нещо, което малко хора знаят. Хер Хубчев, когато разбира, че искаме Нани (б.а. Илиян Стефанов) му казва следното: „Те там я те пуснат 10 минути, а не”. Хер Арпагон, знаете го, от „Скъперникът” на Молиер, ако някога правят нов филм спокойно могат да го вземат Хубчев на мястото на Луи дьо Фюнес. Може и в „Мъртви души” от Гогол. Той ще влезе в историята на този сезон със скъперничеството си. Ние не искахме да ни прости дълга, а да го разсрочни. Но му го платихме, ние левскарите. Да не лежи на онази кълка, че не били пари от нас. А от кой са парите? Същият този, на който казваше, че няма да го пуснат за 10 минути, влезе в историята на Левски с този гол”, каза още той.

„За другите момчета, които взехме, като знам колко дни и нощи ги увещаваше. И Ноа, и всички други. Те не са виновни, но такива сигнали излъчваше клубът. С бюджет, по-малък от този на 2 септември, виждате къде сме сега. Не са важни парите. Най-важното е, че запалянковците се обединиха. Покрай сдружението се срещам с много от тях. Златни момчета имаме. Тези между 30 и 40 години. През годините обаче се внушаваше да ги разделяме, за да владеем Левски”.

Антон Узунов
28 снимки

„Хиляди пъти съм казвал, че когато Мъри говори, трябва да бъде слушан. Онзи ден го чухте какво каза. Ако е друг треньор, щеше да обира овациите. Той обаче каза, че не може да обещае надграждане. Тук са Наско Сираков като собственик, Дани Боримиров като шеф, Палмс бет като спонсор. Намерете и вложете пари. Оттук нататък нашето ниво е Европа. Трябва да вдигнем качеството. Ние играем с 14 човека. Нямаме контузия, няма нищо. Футболистите, които ползва, са по-малко от щаба. Хайде сега да намерим пари. Левскарите дават своята лепта. Левскарството никъде не се учи. Купата е ясно, но за мен победата са хората. Радостта им. Тази върволица майки с деца, които са чакали до 5 минути преди началото на мача, за да влязат. Това е победата на левскарството. Левскарите имат страхотно чувство да разберат кога ги лъжат. През тези 10-12 години ни лъжеха. Те разбраха, че този човек сега не ги лъже. Обръщам се към нашите замогнали се левскари: „Хайде да ви видя. Хайде да помогнем на треньора!”. Парите от сдружението ще отидат в НАП. Директно се обръщам към г-н Божков. Когато бяха 7-те поредни, на два от мачовете стоеше за мен. Знам какъв левскар е. Спомням си усмивката му. Г-н Божков, дайте пример на другите. Да опростим дълга. Влезте в съблекалнята, отидете при Наско, Мъри, Дани и Иво Ивков. Ролята и на Ивков. Кръстих го кучето Цербер, но наистина е Цербер”, обяви Димитров.

„Започна приказката. Няма да има край този път. Това е едно ново поколение левскари, които онзи ден бяха. Между 15 и 30 години. Те стоят зад Станимир Стоилов. Те не стоят зад личността Станимир Стоилов, те стоят зад левскарщината. Ако има 10 критерия, по които се определя един левскар, Мъри отговаря на 11. Те стоят зад левскарщината, а той е еманация на левскарщината. Така е възпитан от бате Васко и хората между него. Прозрял е какво е ДНК-ато на Левски – работа и честност”.

LAP.bg / BGNES / Антон Узунов
68 снимки

Петър Димитров направи обръщение и към родителите на детето, което след края на мача с ЦСКА е казало на Станимир Стоилов: „Мъри, моля те, повече никога не си тръгвай от Левски”. „Много ви моля, елате на „Герена”. Имаме идея с това дете. Тази реплика е равносилна на дъщерята на Стоилов Весела, която каза „Татко, моля те, нека приказката продължи”. Ако слушат тези хора, елате, имаме идея. Едно дете не можеш да го излъжеш. Откъде ще знае какво прави Стоилов. Нито разбира от Цунами, нито от Уелтън. То усеща цялата тази емоция. Как ще позволим да фалира клуба ни?! Няма как да стане! Виждате за 2 месеца събрахме над 2 млн. Ние и другия спонсор – това сме спонсорите на Левски. Бизнесът е такъв. Там сигурно има някакви интереси. От левскарите всичко идва от сърцето. Затова казвам и на богатите левскари, че ще спечелят. Ще останат в историята. Животът е кратък, но паметта е вечна. Вложете пари и ще видите. Чудо ще е тази година в Европа”.

„Поредна хубава новина – Попето беше представен. В следващите дни ще се чуе и за хер Хубчев. Вече всеки би искал да дойде в Левски. Всички тези момчета виждат обичта на хората. Кой няма да иска да е обичан. Виждат един треньор, който всеки ден работи. Хосе го учеше как да ходи. Когато виждаш, че всичко, което тренираш тук на стадиона се претворява, кой няма да иска да дойде, да го учи и възпитава. За мен Стоилов е в Топ 5 на Европа! Това е! Като знания и познания. Нека му намерим пари, да вземем още малко класни футболисти и ще видите какво ще стане. Кабананга (б.а Жуниор) го взе в Астана от изпадащ отбор в Белгия и го направи голмайстор. Максимович (б.а. Неманя) го взе от Домжале и стана световен шампион със Сърбия. Той вкара гола на Бразилия. После го продадоха за 6 млн. на Валенсия. Кабананга три пъти го продават. Вложете пари, намерете, ще се върнат. Много бързо ще се върнат”, каза популярният фен на Левски.

„Ако искаме в Левски от следващия сезон да се надгради, трябват финанси. В момента това, което се прави, е с минимум средства. Виждате резултатите. Във футбола качеството струва пари. След само един месец почваме на три фронта. Трябва да добавим и качество. Той показа какво може да направи без пари”.

Yulian Todorov / LAP.bg
33 снимки

„За сдружението? Възстановяваме Левски от преди 9 септември. Акциите не са важни. Ние искаме да си създадем една основа, с която да не се случват повече тези неща в Левски. Ако създадем една основа, да осигуряваме 4-5 млн.на сезон, акциите може да са в нас. Тук няма фракции, няма фен клубове. Ние ще избираме човека, който ще управлява Левски. Убеден съм, че повече от 20 000 ще се съберем. Ние ще осигуряваме тази маса от финанси, с която Левски да е спокоен. Оттам нататък ще надграждаме. Левски на левскарите е нещо символично. Няма как Левски да е на някого. Трябваше да минем през всичко, за да разберем. Тази идея се роди на 7 срещу 8 май 2008 година. Оттогава е тази идея в главата на Стоилов. Да няма Бащица. Виждате какво става, когато има Бащица. Ние имаме достатъчно потенциал, за да го направим. Две години на практика сме собственици. Ти плащаш, за да осигуриш финансово клуба си”.

„Парите влизат директно в клуба. Първо ще платим НАП. Тези пари директно отиват там, които ще съберем. В Байерн доколкото знам са на гнездови принцип. При нас, когато е за избори за президент на клуба, ще е един човек – един глас. Тези момчета, които избрахме онзи ден, ще са до края на годината. Който се интересува, да прочете устава. Всеки един член ще има право на глас”.

Levski.bg
5 снимки

„На 24 май тук ще е голям купон. Какво по-голямо обръщение от това да кажеш „Само Левски”. Тези щастливи хора, които виждам… За футболистите много се радвам. За едно от момчетата какво ли не се носеше, но след толкова обучение, виждате какво става. Лесно се слагаха етикети. Работа, работа, да осигурим на треньора едни средства и това е. Честита Купа на всички левскари”, завърши Петър Димитров.