Легендарният български треньор Димитър Димитров сподели пред Gong.bg очакванията си за предстоящия финал за SESAME Купа на България между Левски и ЦСКА. Херо е на мнение, че "сините" и "червените" ще направят нервен и напрегнат мач, в който на показ ще излязат мобилизацията и характерът. Той смята, че Левски има предимство заради колективната си игра, а в същото време не вижда подобрения в ЦСКА при Алън Пардю. 

Предстои един от най-дългоочакваните финали за SESAME Купа на България между Левски и ЦСКА. Какви са вашите очаквания за сблъсъка между „сини” и „червени”.

- Очакванията ми са за нервен мач, напрегнат. Всеки един от двата отбора иска да спечели трофея, най-вече заради феновете и традициите, които има. Ако съдим по моментното състояние на двата отбора, Левски има преимущество. Знаете, че в тези мачове не винаги моментното състояние е важното. Според мен на показ ще излязат мобилизацията, характерът, който трябва да се прояви и не на последно място късметът, който винаги е част от играта.

Защо се получи така, че ЦСКА, който е отборът с по-голям бюджет и по-скъпи футболисти, може би влиза в срещата като аутсайдер, а Левски е сочен за фаворит?

- Тук ще се върнем до един проблем, заради който и Стойчо Младенов напусна. Аз мисля, че свещено право на всеки един треньор е да прави селекцията, доколкото той носи отговорността. Доколкото разбирам нещата в ЦСКА са били по малко по-друг начин, а в Левски всичко е в ръцете на Станимир Стоилов. Той смени половината отбор, направи селекция без пари, но намери правилните и точните хора. Естествено и ролята на треньора – в случая Стоилов. Това е причината да се получи моментното състояние в двата отбора.

Дори и Станимир Стоилов каза, че е изненадан от нивото на прогреса на своя отбор. Вашето мнение какво е? Очаквахте ли Левски толкова бързо да се превърне отново във фактор в българския футбол?

- До известна степен и аз съм изненадан. В началото си мислех, че ако успеят да се класират в шестицата, ще бъде успех. Те не само, че успяха да го направят, а в момента са на трето място. Отстраниха Лудогорец, като смятах, че в този двубой Лудогорец е фаворитът. Та до голяма степен и аз съм изненадан от този бърз прогрес в Левски.

Антон Узунов
84 снимки

Във въпросните мачове с Лудогорец Левски игра в схема с трима централни защитници. С коя схема смятате, че Левски е по-добър и коя е най-удачна, според Вас, за финалния мач?

- Всяка схема има своите положителни и отрицателни страни. Според мен всеки един треньор трябва да изхожда от потенциала, който има в момента отборът му, а не да робува на определена схема, без да има нужните изпълнители. Стоилов го направи, защото най-вероятно е търсил някакъв елемент на изненада, може би защото в момента няма и достатъчно външни хора за схема 4-3-3. Използвал е това, че има трима добри централни защитници. В тези мачове, които Левски игра срещу Лудогорец с трима в защита, беше по-добър и в двата мача. Дори бих казал и в мача за първенство, който загубиха. Не бих си позволил да давам съвет на Стоилов с каква схема и  с какъв състав да играе във финала. Това си е негово решение и негова отговорност. Смятам, че ще избере най-правилното и най-точното нещо.

Къде според Вас е предимството на Левски и къде това на ЦСКА?

- Мисля, че колективната игра на Левски в момента е на много по-добро ниво от тази на ЦСКА в момента. Не мисля, че ЦСКА има по-лоши изпълнителни в този момент от Левски. В никакъв случай. Колективният план и организацията в играта куца на ЦСКА в голяма степен.

Виждате ли някакво подобрение в ЦСКА при Алън Пардю, въпреки че резултатите не говорят за подобно нещо?

- Като гледаме резултатите, което е най-важното нещо, аз не виждам някакъв напредък. И в качеството на играта не мога да усетя, освен едно прилично полувреме от последния мач със Славия. В останалото не мога да видя подобрение.

В ЦСКА има доста футболисти с неясно бъдеще, на които договорите им изтичат или се очаква раздяла с тях. Това може ли да повлияе на мотивацията им именно в тези решителни мачове в края на сезона и на това да се дължат слабите резултати на отбора в последно време?

- Това също е сериозен проблем. Тук е ролята на самото ръководство да реши на кои футболисти ще разчита и на кои не. Тези, на които ще се разчита, вече трябваше да са с подписани договори. Така поне аз мисля, че е правилният начин. Да се търси оправдание с това е силно казано. Ако съм на мястото на футболистите, бих играл на 100% в такъв мач и финал. Това е имидж както за клуба, така и за футболистите и би следвало те да искат да го спечелят.

Виждате ли футболисти, които могат да ни изненадат и да решат финала или отново ще са обичайните заподозрени – Уелтън или Жорди Кайседо?

- Всеки може да реши финала. Хора от средата на терена имат чувство и афинитет към нападателната игра, към гола. Всеки може да го направи. И Левски, и ЦСКА имат футболисти, които могат да вкарват голове.

Очаквате ли този път да се получи голов мач, тъй като в последните 180 минути между двата отбора гол не е падал?

- Очаквам по-предпазлива игра, не толкова отворена, защото залогът е доста голям. Ще бъда приятно изненадан, ако се получи обратното – да гледаме повече голове и футболни емоции, да се получи повече качество в играта.

Антон Узунов
96 снимки

Вече се разрази доста сериозна полемика около назначаването на Никола Попов за главен съдия на срещата. От ЦСКА пускат декларация, Левски им отговаря. Смятате ли избора на Попов за удачен?

- Не искам да давам оценки на съдиите. Ако бях шеф на Съдийската комисия бих сложил съдия №1, който е в България да свири този мач. Смятам, че това е най-правилното решение.

Интересът и емоциите преди големия мач в неделя не говори ли, че ЦСКА и Левски остават марката на българския футбол, въпреки хегемонията на Лудогорец през последното десетилетие?

- Естествено, че Левски и ЦСКА са марката – това са традиции, история. Няма как да заличим тези два клуба. Те остават с най-много привърженици, каквото и да си говорим. Лудогорец в този малък град няма как да има толкова привърженици. Това е съвсем разбираемо.

Прогнозата ви за финала в неделя?

- Предпочитам да не давам прогноза, тъй като съм малко пристрастен.

LAP.bg
86 снимки