Легендата на Левски Станимир Стоилов за пореден път се изказа никак не ласкави слова относно ситуацията в отбора. Националният селекционер на Казахстан даде интервю пред вестник „Тема Спорт”, в което сподели наблюденията си около завършващия днес Мондиал 2018, но нямаше как да подмине темата с любимия си клуб.

Стоилов открито призова „сините” да преценят „какъв е таванът” на старши треньора Делио Роси, при това преди реванша срещу Вадуц от първия квалификационен кръг на Лига Европа. „Сините”са на прага на ранно отпадане от евротурнирите след конфузна загуба 0:1 в първата среща, при която предложиха доста лимитирана откъм качества продукция.

„Видно е за мен, че 90 процента от българските клубове се управляват  неправилно. Президентът прави селекцията, а треньорът казва: „Ама питайте шефовете”… На „Герена” духът отдавна е излязъл от бутилката”, заяви Стоилов.

„Взимам само един случай и се опитвам да бъда по-деликатен. Това, което се случи с Прохазка, е престъпление. Футболист, който е приспособен и към отбора, и към клуба, и към левскарската общност и не е скъп, а ти го изпускаш. Сега, ако искаш да вземеш негов еквивалент, трябва да се бръкнеш най-малко с 500 хиляди евро. Не виждам Левски да е взел играч с такива възможности – да действа на различни постове и да е по-добър от Роман.”

„Питам се кой в клуба мисли за тези неща, кой прецени каква е търговската стойност на този футболист, кой сложи на кантара и емоционалната страна на нещата. Чета, че много съжалявали за Васко Панайотов (халфът също си тръгна като свободен агент – б.р.). Ама не се прави така. Ако наистина съжалявате, да бяхте направили така, че да го задържите. Научили лафа, че селекцията е отворен процес, и действат. Над 20 футболисти за една година, пък сега искат и още. Ама вие сериозно ли? Това в Левски е разграден, изтърван процес, а не просто отворен.”

„Докога ще продължи това ли? Докато на собственика не му стане ясно, че иска да прави бизнес, да умножава парите си и в един момент само да си показва новите костюми на стадиона. Правете отбор за Шампионската лига! Вдигнете я тази летва… Стига с това „достойно представяне”! „Ама ще видим, ама дано надградим”… Дано да отстранят Вадуц, вярвам, че ще стане, защото в противен случай ще се стигне до крайни мерки. А такива не помагат, когато са на база един мач. Нека си преценят преди реванша какъв е таванът на този треньор. В ЦСКА като че ли бързо се ориентираха по треньорския въпрос. Взеха нов човек, но бързо ориентиращ се”, допълни Стоилов.

Още по темата:

Роси: Нито една загуба не е приятна, но за срам не може да се говори

Фенове на Левски аплодират иронично Делио Роси

Митрев: Някои футболисти още не са разбрали какво е Левски

Делио Роси: Думата "оставка" не съществува в речника ми

​Вадуц изгони най-голямата си звезда преди реванша