Лудогорец се класира за пролетната фаза на евротурнирите след равенството с Ференцварош в четвъртък вечерта. Така "орлите" за четвърти път прескачат в решителната елиминационна част на континенталните клубни надпревари и ще са в битката и след Нова година. 

Така те подгониха грандовете Левски и ЦСКА по брой участия в Европа и напролет. "Червените" имат най-много прескачания на тази своеобразна психологическа бариера, като седем пъти са преминавали този рубикон. Точно по петите им са "сините", които са играли напролет шест пъти. 

Освен тези три тима, другите родни участници, които са стигали до евротурнирите през пролетта, са още Славия на два пъти, както и по веднъж - Локомотив София, Литекс, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив и Берое. 

Трябва да се отбележи, че огромната част от тези класирания напролет от родните участници идват в стария формат на евротурнирите, когато често след само два отстранени съперника - особено в КЕШ и КНК - се стига до 1/4-финалната фаза на състезанието, която вече се провежда през пролетта. 

Първият случай, когато роден отбор играе напролет в Европа, е през 1957 г. Тогава ЦСКА стига 1/4-финал за КЕШ, който губи от Цървена звезда, а до него е стигнал след отстраняването само на един съперник в лицето на румънския Динамо Букурещ. 

Иначе в новия, далеч по-масов, вид на евротурнирите от 1992 г. нататък, само три родни отбора са успявали да играят в Европа и напролет. Това са именно Лудогорец с вече четири участия, Левски на два пъти и веднъж Литекс.