Отборът на Левски приключи с участието си в Европа рано-рано. Футболистите на Петър Хубчев не успяха да надскочат възможностите си и допуснаха ново тежко поражение от АЕК Ларнака в реванша от втория предварителен кръг на Лига Европа.

След загубата с 0:3 в Кипър, днес на своя „Георги Аспарухов” Левски допусна още по сериозно поражение – 0:4. Футболистите на „сините” дълго ще помнят името на капитана на АЕК Иван Тричковски, който заби и четирите попадения във вратата на българския тим.

Така Левски напуска европейската сцена след унизителен общ резултат 0:7, като това е най-сериозното поражение в два мача за „сините” в цялата им история. През 2009 година Левски допусна загуба с 0:4  на „Герена” от италианския Лацио, като това до момента бе антирекордът за тима от „Георги Аспарухов”. Отборът на АЕК Ларнака продължава в Лига Европа, където в третия кръг ще срещне белгийския Гент, който отстрани Виторул Констанца.

Срещата на стадион „Герена" започна  по изключително неприятен начин за „сините”. Секунди след първия съдийски сигнал Хали Тиам получи нелепа контузия при опит да подаде топката към свой съотборник в предни позиции. Халфът се строполи на терена и в следващите няколко трябваше да получи лекарска помощ. Тиам обаче така и не успя да превъзмогне болката и трябваше да отстъпи мястото си на Илия Юруков.

Въпреки така стеклите се обстоятелства, възпитаниците на Петър Хубчев се втурнаха в атаки, а първото положение дойде още в 3-ата минута. След атака отдясно, Найденов получи топката и пробва пас към Найджъл Роберта, който засече добре, но прати коженото кълбо право в тялото на вратаря.

Малко след това обаче дойде и студеният душ за „сините”. След грешка в отбраната на домакините, топката бе пратена към Джану в наказателното поле, който се опита да овладее, но точно в този момент бе връхлетян от Мартин Райнов, който събори противника. Шведският съдия не се поколеба да посочи бялата точка, а капитанът Тричковски стреля хладнокръвно за 1:0.

21 снимки

Последваха няколко нервни минути на „Герена”, в които Диян Иванов и Раул получиха жълти картони заради груби нарушения. В 24-ата минута „сините” дори поискаха червен картон за противников футболист, който действа на предела на позволеното, но в крайна сметка претенциите им не бяха уважени.

Не бе изминал и половин час игра, когато като че ли надеждите на Левски окончателно рухнаха. Унесени в предни позиции, домакините позволиха на АЕК да организира много добра контраатака, която завърши с гол. Джану бе изведен отлично отдясно, напредна и центрира в наказателното поле, където Тричковски бе оставен непокрит и стреля без никаква подготовка в горния десен ъгъл на вратата на Милан Миятович.

До почивката тимът на Левски опита да отговори подобаващо, но опитите има се изразиха само в два изстрела на Станислав Костов, които обаче не намериха целта.

В продължението на първото полувреме Тричковски пропусна невероятен шанс да оформи своя хеттрик, пращайки топката покрай десния страничен стълб.

През второто полувреме футболистите на Петър Хубчев така и не успяха да намерят верния път към вратата, дори напротив. Левски допусна нови два гола в мрежата си, които отново бяха дело на македонския нападател на гостите Иван Тричковски.

В 75-а минута Иван Тричковски бе изпуснат от Мартин Райнов и с удар от въздуха вкара третия си гол след центриране от фаул. Седем минути по-късно Акоран проби в наказателното поле и върна топката към връхлитащия Тричковски, който за четвърти път наказа безпомощната защита в синьо за крайното 4:0.

19:00 Начало на мача

1' Изключително неприятно начало за Левски. Хали Тиам получи тежка травма при опит да намери свои съотборник в предни позиции. Халфът на "сините" има нужда от лекарска помощ.

3' Отличен шанс за Левски. След атака отдясно, Найденов намери Роберта в малкия пеналт, стреля, но право в тялото на вратаря.

5' Принудителна смята за Левски: Хали Тиам не успява да продължи мача и е заменен от Юруков.

7' Дузпа за АЕК! Грешка в отбраната на Левски доведе до нарушение на Мартин Райнов срещу Джану, а главният рефер не се поколеба да посочи бялата точка.

8' ГОЛ за АЕК! Тричковски е точен от бялата точка и дава преднина на своите. Общият резултат от двата мача вече е 4:0 в полза на кипърците. 

13' Джану пада в наказателното поле на "сините", но този път реферът остава безмълвен. 

13' Хубава контраатака за домакините, топката бе центрирана отляво към Роберта, който обаче е изпреварен от защитник на АЕК, който чисти в корнер. 

20' Жълт картон за Диян Иванов, който извършва груб фаул в центъра на терена.

23' Жълт картон и за Раул Руис за фаул срещу Станислав Иванов, който има нужда от лекарска помощ.

24' Напрежение в половината на АЕК. Хектор извършва груб фаул срещу играч на Левски, но дори не получава наказателен картон. Домакините искат футболистът на АЕК да бъде изгонен. 

28' Удар с глава към вратата на Левски, Миятович лови без проблеми.

29' ГОЛ за АЕК! След страхотна контраатака, АЕК бележи втори гол в мача. Джану бе изведен отлично отдясно, напредна и центрира в наказателното поле, където Тричковски бе оставен непокрит и стреля без никаква подготовка в горния десен ъгъл на вратата на Милан Миятович.

32' Нов шанс за Тричковски, но този път Миятович лови.

35' Хубава възможност за Левски. Станислав Костов получи в наказателното поле, обърна се и стреля, но прави в ръцете на вратаря.

44' Нов изстрел на Станислав Костов, който този път дори не попада в рамките на вратата и излиза в аут.

45' Четири минути добавено време.

45+2 Страхотен шанс за Тричковски, чийто удар този път минава покрай вратата.

Край на първата част.

Начало на второто полувреме.

50' Първа възможност през втората част. Паулиньо прави поредница от финтове срещу защитник на АЕК и стреля, но вратарят на гостите плонжира и спасява.

52' Смяна: Станислав Костов отстъпва мястото си на Мазурек.

55' Смяна: Тете заменя Раул за АЕК Ларнака.

57' Опасност пред вратата на Левски.Отново Тричковски излиза на стрелкова позиция, но този път ударът му излиза в аут.

59' Жълт картон за Иван Горанов за фаул срещу Акоран. 

61' Жълт картон и за Мартин Райнов, който закъснява с намесата си срещу играч на АЕК.

66' Поерден изстрел, този път с глава, на Тричковски. Топката минава над вратата.

69' Смяна: Здравко Димитров влиза на мястото на Светослав Иванов.

70' Смяна: Танди замненя Трайлос за АЕК.

74' Фаул на Рейш срещу Джану в близост до наказателното поле на Левски. Добър шанс за центриране пред Миятович.

75' ГОЛ за АЕК! Отново и отново Тричковски! След центрирането от фаула, Тричковски бе оставен абсолютно непокрит на далечната греда, където просто подложи крак и насочи топката в мрежата на вратата за 3:0

82' ГОЛ за АЕК! Нещата за Левски стават срамни. Тричковски бележи четвърти гол във вратата на "сините".

Край на мача!

Левски - АЕК Ларнака

източник: uefa.com

ЛЕВСКИ – АЕК Ларнака 0:4 (резултат от първия мач 0:3)

0:1 Тричковски 7' (д)

0:2 Тричковски 29'

0:3 Тричковски 75'

0:4 Тричковски 82'

стадион "Георги Аспарухов", София

съдия: Глен Нюберг, Швеция

Левски: 1 Миятович, 4 Горанов, 6 Найденов7 Паулиньо, 17 Роберта, 22 Нуно Рейеш, 23 Тиам (Юруков 5'), 29 Костов, 39 Иванов, 70 Райнов, 99 С.Иванов

АЕК Ларнака: 1 Тоньо Рамирес, 5 Мойсов, 4 Трайлос, 8 Акоран, 99 Джану, 10 Тричковски, 13 Хавел, 18 Гонзалес, 22 Састре, 41 Начо Касес, 27 Раул