Левски може и да позагуби блясъка си през последните години, но постиженията от предишни години продължават да извикват уважение към клуба в чужбина. Това си личи от отзивите в Хърватия, където евентуално "сините" може да гостуват в средата на юли на местния гранд Хайдук Сплит в битка от втория квалификационен кръг на Лига Европа. 

Балъков: Логично е и вярвам Хайдук да бие Левски, но не се знае

За да се стигне до такъв двубой, първо българският отбор трябва да отстрани черногорския Сутиеска Никшич. Но в Сплит очакват да се изправят именно срещу българския гранд, който там си спомнят много добре. 

По пътя към Хайдук, Левски трябва да бие... бивш Хайдук

И причината да е така, е от срещата между двата отбора в края на миналия век. Тогава Хайдук е в силата си, страхотен отбор, който е постигнал редица европейски успехи. Но воден от Люпко Петрович, Левски първо стига до нулево равенство на "Полюд", а в София смачква опонента с 3:0.

Треньорът на Сутиеска: Започваме да разучаваме Левски

Тази битка между двата балкански отбора е цитирана многократно в хърватски медии в днешния ден, като именно заради нея там определят жребия на Хайдук като "тежък". В Хърватия се припомня постоянно, че Левски е сред българските величия, печелил е титлата 26 пъти и е първият български участник в Шампионската лига. 

Боримиров: Трябва да подходим максимално сериозно

Уважение към българския отбор демонстрира и наставникът на гранда от Сплит Хуан Карийо. Според него, жребият е можело да бъде далеч по-благосклонен към неговия тим, но той го приема такъв, какъвто е. 

Люпко от Виетнам: Левски има шанс в Европа

"Определено можеше да е много по-добре, що се касае до жребия. Не мога да ви кажа дали е благосклонен към нас, или не. С който и да играем от евентуалните съперници, ще ни бъде тежко."

Вижте жребия на всички български отбори в Европа

"Левски обаче е велико име във футбола, завършиха трети в тяхното първенство. Това не е резултат, който може да бъде пренебрегнат. Доколкото знам, направили са доста промени в състава си в последните дни, взели са цял куп играчи."

Левски срещу Хайдук, ако мине Сутиеска

"Опасни са като гости, спечелили са много мачове извън дома си, така че трябва да се внимава много с тях. Повтарям, Левски е велико име във футбола, но ние ще се подготвим и за среща с тях, и за среща със Сутиеска", сподели Карийо. 

"Сините" от Черна гора на пътя на Левски в ЛЕ

Въпреки огромното уважение, което хърватите демонстрират към един от най-титулуваните български отбори, тяхната цел си остава ясна и ще направят всичко възможно да го преодолеят, ако се стигне до именно такъв мач. 

Левски продаде Краев

"Жребият е нещо, на което не можем да окажем влияние. Ние се стремим към групите на Лига Европа, така че не ни интересува кой е срещу нас на игрището. Ще се мобилизираме в максимална степен да изиграем по най-добрия начин тези два мача."

С кой се падна ЦСКА на жребия?

"Искаме победа на нашия стадион, ще се стремим към чиста мрежа. Искаме за реванша да извоюваме хубав аванс, защото знаем, че ще ни е трудно срещу който и да е от тези съперници", заяви капитанът на Хайдук Зоран Нижич.