Мартин Деянов вече е позабравено име у нас, но в Малта е сред най-уважаваните чужденци, играли на рицарския остров. Впрочем местните го приемат като свой, защото той е израснал там – баща му Георги Илиев-Креката дълги години беше треньор в Малта. У нас той идва на 20 години и прави име с екипите на Хебър и Беласица, с които има близо 150 мача в „А“ и „Б“ група група в началото на 21 век, стигна дори и до младежкия национален отбор. В Малта е играл за няколко отбора, между които е и Хамрун – има 10 мача през сезон 2013/2014. Останалите са Пиета Хотспърс, Марсашлок, Балзан, Бирзебуга и Гаргур.


42-годишният Деянов, който продължава да живее в Малта и след края на футболната си кариера , разкри пред Gong.bg интересни подробности за днешния съперник на Левски в Лигата на конференциите. Той призна, че „сините“ са любимия му отбор и следи всички новини около него.

Мартин Деянов

„Мнозина смятат, че Левски ще спечели с лекота в Малта, но аз не споделям това мнение. Очаквам интересен мач, ще има интрига до края. Хамрун е доста финансово стабилен отбор, най-богатият в Малта без съмнение. Може да се каже, че е малтийският Лудогорец. От друга страна обаче имат и доста фенове, включително и много гласовита агитка, която оказва голяма подкрепа във всеки мач. В това отношение се доближават до Левски, макар и броят им да не е толкова голям“, разкрива бившият футболист.

Според него Хамрун разполага с най-добрите играчи в страната, а и чужденците в тима не са за подценяване.

„Собственик на отбора е един най-крупните бизнесмени в страната – Джоузеф Портели, който е и сред най-влиятелните хора тук. Бизнесът му е свързан със строителство, но се занимава и с много други неща. Прави селекциите с размах – всяка година купува една дузина футболисти. Освен чужденци, привлича и малтийски национали от други клубове. Затова за всички бе изненада, че тази пролет Хамрун отстъпи шампионската титла на Хибърниънс, след като година по-рано стана първи само с една загуба.

Антон Узунов
17 снимки

Много стабилно в първите четири мача на Хамрун в Европа се представи двойката вътрешни полузащитници – Матю Гюламие и Роко Прша. Първият е национал, игра под наем през пролетта в италианския Сиена, но се върна в Малта. Доста опитен е, има мачове в евротурнирите и с предишния си отбор Биркиркара, макар че още няма 25 години. Роко е хърватин, дойде това лято от Словения и много бързо се утвърди в състава, вкара и гол срещу Алашкерт.

Имат и един бразилец – Емерсон Марселина, който ръководи умело защитата. И той е като местен – играе в Малта от 7-8 години, преди това в други отбори. Много добра двойка са с другия централен защитник – Стив Борг, който от половин година е в отбора, но направи име с Валета и Гзира. Много постоянен и важен играч е опитният вратар Бонело, който от години е и национал. Това лято Хамрун привлече двама нападатели отвън – Джони и Елвис, които дават много надежди. Да не забравя и Додо, който отдавна е тук и има силно присъствие на терена, независимо на какъв пост играе“, разказа още Деянов.