Датата 17.03.76 е записана със златни букви в историята на Левски и на клубния ни футбол.

Тогава в София пристига Барселона, за да изиграе протоколен реванш в турнира Купа УЕФА. Срещата е четвъртфинал, а каталунците са с 4 гола преднина преди двубоя на "Васил Левски".

Въпреки това испанците пристигат в "Парк хотел Москва" с най-големите си звезди, но по изказванията им личи, че никой от тях няма намерение да играе на 100% от възможностите си. Треньорът на "синьо-червените" Хенес Вайсвалер завява, че момчетата му идват в България за равен и по всичко личи, че вече са насочили мислите си към следващия съперник.

В лагера на Левски-Спартак също не се усеща напрежение, въпреки че столичани са с 4 гола пасив. По това време всички в България са възхитени от представянето на "сините" и от почти сигурното им отпадане не се правят трагедии.

Момчетата на Иван Вуцов елиминират последователно немския Дуисбург и холандския гранд Аякс, като изиграват четири много зрелищни мача, в които бележат общо седем пъти. Преди реванша обаче треньорът на столичани има доста проблеми с окомплектоването на състава си. Кирил Ивков, Борисов и Павлов са мъчени от грип, а основен състезател като Воин Войнов е с контузия. Допълнително тежи и дългата зимна пауза, в която футболистите не се играли официални срещи.

Атмосферата на националния стадион е уникална, нещо нормално за онова време, когато това съоръжение се е пълнело и при далеч по-маловажни срещи. Напук на негативния резултат от двубоя на "Камп Ноу", феновете на Левски са твърдо зад отбора и го подкрепят безрезервно през всичките 90 минути.

Самият мач започва вихрено и подценяването от страна на Кройф и компания им струва скъпо. Те са поразени от левскарите с два гола още до 10-ата минута. "Сините" атакуват масирано и налагат преса по целия терен в опит бързо-бързо да заличат максимално преднината на именития си съперник. Първо Панов поразява вратата на Мора, а само две минути по-късно Йорданов със страхотен удар от границата на наказателното поле удвоява преднината на българите. След натрупания аванс столичани виждат, че дяволът не е толкова черен и целта им да върнат четирите попадения пасив става все по-реална. Това е и първият от трите ключови момента в двубоя.

Втори важен момент се оказват двойките, оформили се на терена, които в крайна сметка решават и неговия изход - Панов-Неескенс; Миланов-Мигели; Йорданов-Асенси; Грънчаров-Ередия.

Полувремето върви към края си, когато при една своя атака Барса съумява да вкара чрез Марсиал и тук мачът за левскарите свършва. В 45-ата "сините" получават нов удар, след като Асенси попарва 70-те хиляди на "Васил Левски", вкарвайки за 2:2 и така на почивката двата отбора се оттеглят при равенство. Българите, разбрали съдбата си, заиграват съвесем освободено и без никакво напрежение, само и единствено за честта на клуба и публиката. В 47-ата Спасов връща усмивките по лицата на "сините" привърженици, като бележи за 3:2. Малко след това обаче настъпва повратен момент в мача, левскарите свалят темпото и само в рамките на пет минути, между 57-ата и 62-ата, резултатът е 4:3 в полза на гостите. Първо Ередия бележи с глава за 3:3 след центриране отдясно, а малко по-късно Йохан Неескенс вкарва много спорна дузпа, свирена от английския рефер Бърнс. Това е петият наказателен удар, който настоящият треньор на Мамелъди вкарва на Стефан Стайков от общо пет опита, като българският вратар така и не съумява да изпълни мечтата си да спаси 11-метров удар, изпълнен от холандеца.

По всичко личи, че столичани ще претърпят втора поредна загуба от именития им противник, но не така мислят играчите на Левски-Спартак. Те натикват Барса в тяхната половина, упражняват много силна преса и минути преди края логичното се случва - Йордан Йорданов-Пиката изравнява с удар от близко разстояние, а секунди след това Павел Панов прави 5:4 от дузпа и влудява изпълнения до краен предел национален стадион.

Знаменитият двубой от мнозина се смята и за най-посетеният домакински български футболен мач в историята.

На Националния стадион "Васил Левски" присъстват 70 000 зрители, а според някои феновете по трибуните в София са били повече от приетите за окончателни.

Според някои източници запалянковците са стигнали 71 000.

Информация: facebook.com/sinitrenirovki