Деветият месец от 2014 година беше богат на спортни събития. 

През септември българският шампион Лудогорец стартира участието си в най-авторитетния европейски клубен турнир - Шампионска лига. Разградчани загубиха на легендарния "Анфийлд" с 1:2 от домакина Ливърпул в края на двубоя след като до последните мигове резултатът беше 1:1. Джерард донесе успеха на състава от Ливърпул.

Ливърпул - Лудогорец

източник: Gulliver/Getty Images

Фокусът на всички любители на спорта беше насочен към световните първенства по волейбол за мъже в Полша, където участваха нашите национали, както и първенството на планетата по художествена гимнастика. Българският ансамбъл спечели златото в многобоя на първенството в Измир.

Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова изиграха композициите си без грешка и събраха сбор от 34.449 точки. Това им бе напълно достатъчно, за да спечелят титлата. Среброто остана за Италия, а бронза за Беларус. Българките спечелиха и сребро на топки и ленти, а на бухалки остана на крачка от медалите, след като се нареди на 4-ото място.

В Полша волейболистите не се представиха на обичайното ниво и завършиха надпреварата с едва три успеха и 6 поражения, което ни изпрати на 13-ото място в крайното класиране.

България

източник: БГНЕС, fivb.org

Полша стана световен шампион, Бразилия се озова на втората позиция, а Германия взе бронза.
 

Полша

източник: fivb.org

На баскетболното първенство на планетата при мъжете САЩ отново беше над всички с успех във финалната битка над Сърбия. Американците спечелиха със 129:92 на финал в Мадрид. Бронзовите отличия останаха за Франция. "Петлите" взеха драматичен успех с 95:93 над Литва.
 

САЩ ликуват на върха

източник: FIBA.com

Gong.bg имаше специализирани сайтове за Световните първенства по волейбол и баскетбол като следеше всички срещи в подробности.

Григор Димитров стигна до 4-ия кръг на US OPEN, където загуби от французина Гаел Монфис с 5:7, 6:7(6), 5:7, което до момента е негово рекордно постижение на този турнир от Големия шлем.  Цветана Пиронкова успя да стигне до втория кръг, а там загуби от Йелена Янкович в два сета.  

Не може да пренебрегнем и най-значимите трансфери във футбола. На 1 септември затвори летния прозорец. Колумбиецът Радамел Фалкао премина в Манчестър Юнайтед от Монако. Хавиер Ернандес подсили Реал Мадрид, напускайки Манчестър Юнайтед. Дани Уелбек премина в Арсенал от Манчестър Юнайтед. Така "червените дяволи" се превърнаха в един от най-активните клубове в последния ден на пазара.

Също в него българският национален вратар Николай Михайлов премина в турския Мерсин.

Българският национален отбор по футбол стартира успешно кампанията си за Евро 2016 във Франция с успех далеч от дома над Азербайджан с 2:1.

Българският национал Александър Тонев се забърка в расистки скандал в Шотландия, а след това беше и наказан за 7 мача след обида към чернокожия защитник на Абърдийн Шей Лоугън.

Част от феновете на бившия пилот във Формула 1 и седемкратен шампион в надпреварата Михаел Шумахер приеха добре новината, че той се е прибрал вкъщи след дългото време прекарано във френска болница след нелепия инцидент в Мерибел претъпрян през декември 2013 година.

През септември една от най-харесваните жени в тениса Ана Иванович беше спипана с новия си приятел Бастиан Швайнщайгер, което провокира серия от коментари в западната ни съседка Сърбия, но и не само там.