Октомври, ех октомври. Този месец започна така, че всичко останало остана на заден план. Може би не само през октомври, а и изобщо. И не само в спорта, но и в цялата страна.

Защото още в първия ден на октомври, се случи Мачът, онзи, който събра погледите на всеки в България, и окупира вниманието не само на спортната аудитория.

Лудогорец прие Реал Мадрид - настоящият клубен шампион на Европа, най-големият, най-титулуваният клуб в света.

Този мач дори не успя да създаде типичната вече полемика, трябва ли феновете на Реал Мадрид в България да си демонстрират пристрастията, или не. Просто всеки искаше да види Кристиано Роналдо и компания.

Абсолютна и неподправена еуфория, допълнена от страхотното представяне на Лудогорец, и напълно реалните шансове на родния първенец, срещу колоса Реал - това бе истината в онзи паметен 1 октомври.

Истината обаче се оказа още по-приятна, малко по-късно през октомври, защото тогава дойде и първата, историческа победа за български отбор в Шампионската лига. Лудогорец изигра още един невероятен мач, и взе още една инфарктна победа в Европа. А Йордан Минев влезе в дебелите книги с уникалното си попадение в последните минути срещу Базел, донесло победата на разградчани.

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Сигурно няма да е огромна изненада, но представянето на Лудогорец всъщност бе единственото приятно футболно събитие на територията на България през октомври.

Именно в този месец започна началото на края за Любо Пенев начело на националния отбор. В началото на месеца нещата в лагера на "трикольорите" вървяха, и имаше настроение, преди мача с Хърватия, билетите се изкупуваха, всички гледаха с оптимизъм. А след него, започнаха драмите. Загубата от Хърватия не само разклати стола на Пенев, но и разклати всички основи на този тим, градени дълго време. Изведнъж нещо се преобърна, и същите футболисти, играли в доста приличен стил, и демонстриращи страшна борбеност, в предишните квалификации, се преобразиха до неузнаваемост.

Кои сте вие сега, и къде пратихте онези момчета от 2013-та?!

Имаше и мач с Норвегия, който не завърши много по-позитивно, може би с изключение на това, че дадохме път на 15-годишен местен талант да се изяви срещу нас и да се запише в историята... Развръзката при националите обаче - в следващия месец и обзор.

Тренировка на националния отбор по футбол

източник: Георги Димитров/Gong.bg

На места почва се мятаха снежни топки и задръжки... Прилагаме и видео доказателства... Първият сняг съвпадна с вечното дерби. И даде поводи на футболистите да се оправдават с времето, поне сините, а на червените...е, червените футболисти пак имаха поводи за радост от вечното дерби. Стойчо Младенов пък пострада от снежна топка, почти припадна, и предизвика създаването на цял фолклор за в бъдеще. Иначе много футбол нямаше много, ама пък емоции дал Господ.

За да не се отпуска много Левски, Монтана също сложи сините на мястото им, и би за Купата. Не успя да ги отстрани, но пък създаде еуфория в Монтана.

Из футболния свят се случиха някои не чак толкова приятни неща. УЕФА допусна мача Сърбия-Албания в Белград, и за малко да предизвика нова война. Невероятен скандал, прекратяване на мача, бой между футболистите на терена, и ужасни последици произлязоха от двубоя между Сърбия и Албания.

В Испания пък беше далеч по-приятно, особено за Кристиано Роналдо, който счупи няколко нови рекорда, а Реал би Барселона в Ел Класикото.

В Шампионската лига Байерн Мюнхен си припомни бразилското лято със 7:1 срещу Рома.

Лендън Донован сложи край на кариерата си, Масимо Морати напусна Интер окончателно, а еболата се превърна в сериозна новина и в спорта.

Тенис сезонът вървеше към приключване, а в България започна Турнирът на шампионките. За съжаление, дали загубите на Цвети Пиронкова или някакави други причините, оставиха трибуните празни, въпреки тенис звездите на корта в "Арена Армеец".

Григор Димитров отново премери сили с Роджър Федерер през октомври, но не успя да стори чудото срещу швейцареца. В Париж Гришо се срещна и с Анди Мъри, но пак с отрицателен резултат.

Серена Уилямс спечели финалния турнир при жените, за пети път в кариерата си.

През октомври се започна и с темата за големия бой Кличко-Пулев, предстоящ през ноември - искрите залетяха между двата лагера, и пожарът бе готов за възпламеняване, както стана в началото на следващия месец.

В останалите спортове - САЩ спечели световните титли при дамите и на волейбол, и на баскетбол.

Левски започна историческото си участие в Адриатическата лига, при това в легендарна зала, срещу легендарен противник - Цървена звезда в "Пионир". Проблемите не спряха шампиона да се бори, и да продължава да го прави и досега, с финансовите несгоди, и да продължава да играе в една от най-силните лиги в Европа. Сините баскетболисти напълниха зала Универсиада няколко пъти (въпреки ужасните сцени през ноември), и изживяха хубавите си моменти  именно през октомври.

източник: Gong.bg

ЛеБрон Джеймс се върна в Кливлънд, откъдето тръгна звездната му кариера в НБА.

Оскар Писториус бе осъден само на пет години затвор.

Нашият параолимпиец Михаил Христов направи вълнуващо обръщение към политиците в страната, което обиколи социалните мрежи и телевизиите. Да, всъщност, началото на октомври ни донесе нови избори, и нов парламент. Но това няма общо с темата.

Откъм жълтата страна на нещата, Новак Джокович стана татко, но пък Цветан Соколов бе зарадван дори двойно - от близнаци! Всички пък следяха стъпките и тайните знаци между Ана Иванович и Бастиан Швайнщайгер - най-новата и най-изненадваща спортна двойка.

Това беше през октомври - "кралска" мъгла, лудогорска лудост, началото на края за Любо Пенев, и старта на вихрушката около Кобрата и Кличко. Страхотният старт за баскетболния Левски бе помрачен през ноември, затова очаквайте продължение... И как завърши 2014-та?! Ще разберете с Gong.bg съвсем скоро!